De cate jucarii au nevoie, de fapt, copiii

/ / Modificat: 2018-10-30
De cate jucarii au nevoie, de fapt, copiii

Daca te-ai intrebat de cate jucarii au nevoie copiii ultima data cand te-ai impiedicat de ele prin casa, ei bine se pare ca nemtii considera ca raspunsul corect este de nicio jucarie.

Cresele din Germania elimina jucariile din dorinta de a elimina comportamente dependente in viitor si asta pentru ca acum mai bine de 30 de ani un studiu a relevat ca dependenta in perioada adulta poate fi urmarita pana la obiceiurile formate in copilarie.

Studiul a concluzionat ca jucariile sunt o modalitate de evadare si prin urmare, daca sunt eliminate, acest lucru ar putea sa ii ajute pe copii sa invete competente sociale importante si abilitati de viata precum empatia, creativitatea, gandirea critica, si abilitatea de a-si rezolva propriile probleme.

Studiile au relevat ca acei copii carora li s-au luat toate jucariile, desi la inceput au parut pierduti fara ele, in scurt timp au inceput activitati in aer liber, au facut tot felul de proiecte cu elemente din natura, au invatat sa se joace impreuna si colaboreze pentru a crea lucruri noi, devenind mai echilibrati, mai creativi si capatand mai multa incredere in propriile lor abilitati.

Au invatat sa spuna da si nu, dar si cum sa isi foloseasca abilitatile lor si ale celorlalti pentru a-si indeplini obiectivele.

Si atunci, poti si oare ar trebui sa iei toate jucariile copilului pentru a-i incuraja creativitatea? Nu neaparat, dar cu siguranta daca ii dai mai putine jucarii, ai putea sa ii aduci un beneficiu.

Ai observat ca acel copil care are multe jucarii acasa, isi doreste intotdeauna si mai multe? Este socant sa te gandesti ca cu cat mai multe jucarii au, cu atat mai mult copiii se bazeaza pe surse exterioare pentru a evada plictiseala si anxietatea.

Ce este de facut?

Incearca urmatoarele sugestii:

1. Aplica regula celor 20 de jucarii

Este simplu, roaga-ti micutul sa aleaga doar 20 de jucarii pentru a-l face sa aprecieze valoarea acestora; in acest fel vei reduce din aglomeratia din casa si poate ii vei incuraja creativitatea.

2. Ai rabdare

Nu este usor pentru copil sa renunte la jucarii, asa ca ai rabdare. Daca regula celor 20 de jucarii nu functioneaza pentru voi, fa-ti propriile reguli, adaptate la contextul vostru familial. Daca celui mic ii este dificil sa renunte (sau sa doneze) la jucarii, atunci abordeaza alte solutii, de exemplu lasa o parte din jucarii la bunici.

3. Explica

Explica copilului deciziile pe care le iei. De ce conteaza daca are mai putine jucarii? Daca ai hotarat sa donezi o parte din jucarii, explica-i cum functioneaza acest proces. Explica-i de ce este important sa cumperi mai putine jucarii, dar care sunt mai bune calitativ.

4. Fa un obicei din minimalism

Daca incerci sa debarasezi lucrurile inutile din viata copilului tau, poate ca ar trebui sa incepi prin a face acelasi lucru cu cele din viata ta. Vorbeste cu el si explica-i de ce este important sa nu va aglomerati si arata-i ca si tu donezi din lucrurile tale, de care nu mai ai nevoie. Cumpara mai putin.

5. Foloseste-te de ajutorul prietenilor si familiei

Familia te poate ajuta sa reduce numarul de jucarii pe care le are copilul tau, asa ca explica-le tuturor ce incerci sa faci si spune-le cum sa te ajute; de exemplu in loc de jucarii, pot sa ii daruiasca celui mic bilete la muzee, la teatru, la film, la expozitii. Fii pregatita, pentru ca nu toti vor intelege.

6. Propune alternative

Ce va face copilul tau acum ca are mai putine jucarii? O multime de activitati. Da-i ocazia sa exploreze natura si mediul inconjurator. Cumpara carti. Incurajeaza-l sa vina cu idei noi pentru a inlocui jucariile pe care nu le mai are.

Crezi ca prichindelul tau va supravietui cu mai putine jucarii in jurul sau?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii Jucarii 1-2 ani Jucarii bebelusi Jucarii care dezvolta creativitatea

Articole recomandate

Citeste si despre