Sfaturi pentru o buna sanatate orala a bebelusului

/ / Modificat: 2018-01-30
Sfaturi pentru o buna sanatate orala a bebelusului

Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

Unele obicieuri de ingrijire a copilului, deprinse prin observarea la cei din jur, prin documentare din surse mai putin verificate, provenite din copilaria proprie sau din cresterea primului copil, pot determina mama sa faca involuntar greseli care pot afecta sanatatea bebelusului.

Igiena orala la bebelusi

Pentru ca bazele unei danturi frumoase si ale unei bune sanatati orale se construiesc inca din primii ani de viata, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomanda cateva reguli care te vor ajuta sa asiguri sanatatea dintilor copilului tau:

1. Ai grija ca biberonul, suzeta sau lingurita bebelusului sa fie mereu igienizate

"Copilul traieste in viata intrauterina intr-un mediu steril, protejat de placenta, iar el va veni in contact cu numeroase bacterii dupa nastere, cand sistemul lui inumitar este imatur. Caria este o boala transmisibila, bacteria care o produce (streptococcus mutans) fiind prezenta in gura persoanelor din jurul copilului, fapt pentru care trebuie sa amanam cat mai mult momentul in care aceste bacterii ajung la copil.

De aceea, copilul nu trebuie pupat pe buze, adultii care il ingrijesc nu trebuie sa testeze temperatura laptelui, sa curete suzeta cazuta pe jos sau sa guste mancarea copilului cu lingurita acestuia prin introducerea lor in gura adultului", spune specialistul ortodont.

2. Nu lasa copilul sa adoarma cu biberonul in gura

Stagnarea laptelui in gurita copilului in timpul noptii asigura bacteriilor un mediu de foarte bun de dezvoltare si astfel apare caria de biberon.

"Este recomandat ca dupa masa, copilului sa ii fie oferit un biberon cu apa pentru a dilua laptele si a curata gurita acestuia. Nu uitati ca in fiecare seara sa curatati gingiile copilului cu o compresa umeda, moale si sa folositi degetarul sau periuta de dinti imediat dupa aparitia dintisorilor", recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

3. Nu oferi copilului bauturi indulcite - ceai, sucuri etc.

Pe langa efectul negativ al zaharului asupra sanatatii generale, acesta are un efect foarte daunator asupra dintilor copilului, producand carii dentare, prin descompunerea lor in acizi de catre bacterii.

"Smaltul dintilor de lapte este mai subtire si mai slab mineralizat decat cel al adultului, fiind mult mai vulnerabil la carie. Tot din aceleasi motive caria, odata aparuta, avanseaza foarte rapid,producand abcese dentare, dureri, dificultati la masticatie etc.", explica specialistul ortodont.

4. Ofera un bun exemplu copilului

Universul micutului este familia, iar in centrul ei este mama, care va fi un exemplu pentru cel mic intreaga viata: de la primul gangurit, primul zambet, gesturi inconstiente, copilul isi imita mama, pentru ca in felul acesta isi cunoste universul si invata.

"Cu alte cuvinte, ingrijirea pe care o acorda mama propriului corp, in caz particular dintilor, il va invata si pe acesta sa aiba o buna igiena orala. Curatarea dintilor bebelusului cu o compresa moale inca dinaintea eruptiei dintisorilor de lapte il va familiariza cu prezenta degetelor altei persoane in gurita lui, iar mai tarziu il va face sa accepte mai usor periuta dentara", spune specialistul ortodont.

Pe langa aceste sfaturi, un pas foarte important este si prima vizita a celui mic la medicul stomatolog. Aceasta ar trebui sa aiba loc fie in termen de sase luni de la eruptia primului dinte, fie la implinirea varstei de un an.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate orala bebelus Ingrijire dinti bebelusi Igiena orala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre