Primii pasi in igiena dentara a bebelusului il tin departe de carii

/ / Modificat: 2017-08-31
Primii pasi in igiena dentara a bebelusului il tin departe de carii

Igiena dentara este un aspect foarte important al sanatatii unui bebelus. Multi parinti, insa, neglijeaza dantura copilului, plecand de la falsa presupunere ca cei mici nu au nevoie sa isi ingrijeasca dintii, pentru ca este vorba despre dentitie temporara. O igiena orala corecta, inca din primii ani de viata, poate salva copilul de complicatii la maturitate, in plus, are un rol definitoriu in ceea ce priveste obtinerea unui zambet perfect la maturitate.

Cand trebuie sa inceapa igiena dentara la copii

Ingrijirea corecta a cavitatii bucale si a dintilor trebuie sa inceapa din timp, chiar si inainte de aparitia primilor dinti de lapte. Pana la eruptia dintilor temporari, gura bebelusului intra in contact cel mai adesea doar cu lapte matern sau formula de lapte. Atat laptele matern cat si majoritatea formulelor de lapte contin lactoza, zahar natural din lapte care serveste drept substrat nutritiv pentru bacteriile din cavitatea bucala. In urma utilizarii de catre bacterii a lactozei, rezulta acizi care afecteaza mucoasa gurii si mai tarziu dintii. Asadar, este bine ca in fiecare zi, chiar si inainte ca primii dinti sa apara, sa se efectueze toaleta cavitatii bucale.

La inceput se realizeaza destulde simplu, prin stergerea blanda a gingiilor si a interiorului obrajilor cu o bucata de tifon steril impachetata pe degetul tau, seara, la baita. Este foarte important ca cel mic sa se obisnuiasca cu gestul curatarii gurii din timp. Imediat acesta va recunoaste si va accepta acest pas ca parte din rutina zilnica, urmand sa fie pregatit pentru etapele ulterioare de ingrjirea dintilor si a gurii.

Primii dinti, sau dintii de lapte, incep sa apara intre varsta de 3 si 12 luni, dar cel mai adesea in jurul varstei de 6 luni. Este un moment foarte important in viata celui mic, iar ingrijirea acestor primi dinti nu trebuie sa intarzie. Imediat dupa ce eruptia dentara s-a sfarsit si bebelusul nu mai resimte durere sau disconfort la atingerea acelei zone, este bine sa incepi sa ii cureti dintii de 2 ori pe zi, mai ales daca cel mic primeste hrana diversificata. Curatarea se poate face in continuare cu o bucata de tifon steril infasurata pe deget si stergerea blanda a dintilor, sau prin utilizarea unor dispozitive speciale de tip degetar textil sau din silicon, sau chiar periuta de dinti special conceputa pentru primii dinti. Nu este necesara utilizarea pastei de dinti de la aceasta varsta. Daca vrei totusi sa o utilizezi, trebuie obligatoriu ca aceasta sa fie special conceputa pentru varsta bebelusului.

Cand apar cariile de lapte la copii

Expunerea prelungita a dintilor la lichide ce contin zahar (lapte matern sau formula de lapte, ceai indulcit, suc de fructe) duce la aparitia cariilor de lapte, din cauza acizilor eliberati de catre bacteriile din gura. Trebuie evitata complet lasarea celui mic in patut sau alte spatii, cu un biberon cu astfel de lichide, mai ales in timpul somnului. Pe langa alimentele dulci, si cele fainoase (paine, paste, covrigei) contribuie la aparitia cariilor.

Din momentul in care se incepe diversificarea copiilor, trebuie avut grija la numarul de portii si la expunerea prelungita la aceste alimente. De asemenea, pentru bebelusii hraniti cu biberonul sau cei care primesc suzeta, este interzis contactul dintre tetina biberonului sau a suzetei cu gura, mana parintelui sau cu alte suprafete.

Primii pasi pentru o dantura sanatoasa

Prima vizita la medicul stomatolog este bine sa se faca la cel mult 6 luni de la eruptia primului dinte sau pana la varsta de 1 an. Acesta este un control de rutina menit sa evalueze starea dentitiei, daca ea a aparut, starea generala a cavitatii bucale, felul in care bebelusul interactioneaza cu mancarea (posibile probleme de masticatie) si felul in care cel mic musca - ocluzia.

In cazul in care observi pete albicioase sau inchise la culoare pe dintii bebelusului, pana la momentul primului control, este bine sa te adresezi cat mai repede unui medic stomatolog pedodont. Aceste modificari de culoarea pot fi semnele timpurii ale unor carii. In cazul in care cariile apar si nu sunt tratate, pot duce la aparitia unor infectii ale dintilor, pierderii timpurii a dintilor de lapte afectati, fapt care poate avea impact semnificativ asupra evolutiei dentitiei permanente.

Medicul pedodont, aliatul copiilor impotriva cariilor

Dupa prima vizita la medicul pedodont, urmareste in mod regulat daca apar coloratii la nivelul dintilor. Incepand cu varsta de 2 ani, poti incepe sa utilizezi pasta de dinti fluorinata special conceputa pentru copii. Nu uita de controlul periodic la medicul stomatolog, de 2 ori pe an. Pana la varsta de 3 ani este bine sa il dezobisnuiesti pe cel mic de suzeta sau de suptul degetului, daca este cazul.

In ceea ce priveste utilizarea fluorului, necesarul de fluor in organism, pentru copii, este de 25 de miligrame pe zi. Fluorul intareste smaltul dentar si protejeaza dintii impotriva aparitiei cariilor. Pe langa utilizarea unei paste de dinti cu fluor, se poate opta si pentru administrarea de fluor ca supliment alimentar. Acesta decizie este una cu impact asupra sanatatii celui mic si deci este nevoie sa fie luata cu avizul medicului pediatru sau al medicului stomatolog pedodont.

Produse recomandate pentru igiena dentara a copiilor

In ceea ce priveste produsele de ingrijire a dintilor copiilor exista periute de dinti pentru toate categoriile de varsta, incepand cu "periute" fara peri, menite sa fie utilizate pentru masajul gingiilor inainte ca dintii de lapte sa apara.

Apoi urmeaza cele pentru primii dinti, alaturi de degetarele din silicon cu peri sau degetarele antibacteriene din material textil. Cele din urma se utilizeaza in medie o luna, in functie si de recomandarile producatorului. Pentru periutele cu peri, ele se vor schimba la primele semne de deteriorare. Pana la varsta de 18-24 de luni, este suficienta perierea dintilor si curatarea gurii cu apa. Apoi poti incepe sa folosesti paste de dinti special concepute pentru fiecare grupa de varsta in parte. Pana la varsta de 2 ani cantitatea de pasta trebuie sa fie infima, cat sa manjeasca periuta. Intre varsta de 2 si 5 ani, la fiecare periaj este nevoie de o cantitate de pasta cat un bob de mazare. Dupa 5 ani se aplica pasta de dinti pe intreaga lungime a periilor periutei. Nu este necesara sau recomandata utilizarea altor produse de ingrijire, precum ata dentara sau apa de gura la aceasta grupa de varsta.

Dragi parinti, nu uitati ca frumusetea zambetului depinde de o dantura frumoasa si sanatoasa!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii dinti de lapte Dinti lapte Ingrijire dinti bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre