Cauzele intarzierii eruptiei dentare

/ / Modificat: 2017-04-03
Cauzele intarzierii eruptiei dentare

Parintii asteapta cu nerabdare primele semne de eruptie a dintilor de lapte la copii, ca semn ca acestia se dezvolta normal si sunt in continua crestere. Asa ca atunci cand dintii nu apar, este normal sa se intrebe daca este ceva in neregula.

In timp ce pentru majoritatea copiilor fara dinti aceasta intarziere nu reprezinta un motiv de ingrijorare, pot fi situatii in care aceasta problema apare din cauza unor afectiuni. Iata cand ar trebui sa te ingrijorezi din cauza intarzierii eruptiei dentare la bebelusi!

Cand apar de obicei dintii de lapte?

Bebelusii se nasc cu cei mai multi dintre dintii deja formati in interiorul gingiilor lor, iar ei incep sa erupa, de obicei, de la varsta de sase luni. Cei doi dinti din fata apar primii, urmati de cei patru dinti frontali superiori, apoi cei doi dintii inferiori din fata. Restul cresc treptat - cate unul pe fiecare parte a maxilarului - iar pana la varsta de trei ani, aproape toti copiii au un set complet de 20 de dinti primari.

Cand o intarziere este considerata anormala?

Daca pana la varsta de 18 ani copilul nu are toti dintii, este indicat sa mergeti la un control. De la 4 pana la 15 luni este intervalul normal pentru aparitia primului dinte, iar ceilalti dinti urmeaza, de obicei, intr-un ritm regulat. Cei mai multi copii au patru dinti in momentul in care ajung la varsta de 11 luni, opt dinti dupa 15 luni, 12 dinti dupa 19 luni, 16 dinti dupa 23 de luni si 20 de dinti dupa 27 de luni. dintii permanenti incep sa apara in jurul varstei de sase ani. Dintii care nu respecta acest model normal de eruptie nu sunt neaparat un motiv de ingrijorare, dar exista cazuri in care este vorba de anumite probleme.

Care este cauza?

O serie de lucruri pot fi de vina atunci cand eruptia dentara a unui copil intarzie. Uneori, eruptia dentara tarzie este pur si simplu o trasatura de familie. Greutatea scazuta a bebelusilor la nastere poate reprezenta, de asemenea, intarzierea eruperii dintilor, iar dintii pot avea defecte de smalt mai tarziu.

Unele anomalii genetice rare determina cazul in care dintii sa se formeze tarziu, precum si o problema de ortodontie. Deficitul de vitamine si rahitismul nutritional pot provoca, de asemenea, o intarziere, desi acestea pot fi simptome ale sindromului Down sau un defect de dezvoltare similar.

Este nociva intarzierea eruptiei dentare?

Eruptia dentara decalata care nu este cauzata de o problema poate crea un risc mai mare de probleme dentare mai tarziu in viata. De fapt, un studiu pe copii care au fost genetic predispusi la eruptia dentara tarziu a constatat sansele de a avea nevoie de tratament ortodontic pana la 30 de ani a fost cu 35% mai mare. In plus, tineti cont de faptul ca dinti primari joaca un rol important in a ajuta copiii sa manance mai bine. Cand acesti dinti apar in cele din urma, ei necesita curatarea periodica cu o pasta de dinti pentru sugari si o periuta de dinti cu peri moi pentru a preveni aparitia precoce a cariilor.

Pentru majoritatea copiilor fara dinti, o intarziere este pur si simplu o oportunitate pentru parinti de a se bucura de zambetul lor amuzant putin mai mult. Cu toate acestea, parintii ar trebui sa organizeze o vizita la medicul dentist pentru copiii ai caror dinti apar mai tarziu decat normal - mai ales daca acestia sunt ingrijorati ca intarzierea poate indica o problema mai serioasa.

*** Articol scris de dr. Stomatolog Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eruptia dentara la bebelusi Eruptie dentara copii Sanatate orala bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre