Caria de biberon - cum o putem preveni

/ / Modificat: 2017-08-03
Caria de biberon - cum o putem preveni

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Smaltul dintilor de lapte ai celor mici este mai subtire si mai putin rezistent decat cel al adultului si de aceea este foare vulnerabil la carie, inca de la iesirea primului dintisor. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica modul in care isi poate face aparitia caria de biberon si ce masuri pot lua parintii pentru a preveni aceasta problema.

Cauze ale aparitiei cariei de biberon

Caria de biberon este produsa de bacterii, dintre care cea mai importanta este streptococcus mutans. Aceste bacterii nu sunt prezente in gura copilului la nastere, insa foarte curand dupa venirea pe lume va intra in contact cu ele, deoarece sunt prezente in saliva adultilor din jur. Expunerea lui vreme indelungata la contactul cu lapte sau bauturi ce contin zaharuri determina aparitia cariei dentare.

Obiceiuri care afecteaza dintisorii celor mici

Cele mai periculoase pentru dinti sunt obiceiurile aparent inofensive, cum ar fi ca cel mic sa adoarma cu biberonul cu lapte, ceai indulcit sau suc in gura sau sa i se ofere, pentru a-l linisti, o suzeta inmuiata in miere.

Toate acestea vor constitui o sursa bogata de hrana pentru bacterii, care se vor inmulti in exces pe timpul noptii la intuneric si caldura, dar si pe timpul zilei, daca acest obicei devine constant. Acizii produsi de ele vor ataca smaltul fragil al dintisorilor de lapte, in principal al incisivilor care vin in contact cu biberonul sau suzeta. Astfel, dintisorii albi si sanatosi ai copilului vor deveni maronii si se vor macina pana la radacina, in cazurile grave infectia urcand pana la os si producand abcese dentare ce pot afecta si dintele permanent de inlocuire.

Modalitati de prevenire a cariei de biberon

Iata cateva modalitati prin care putem preveni caria de biberon

1. Nu oferi copilului mancare cu lingurita cu care ai gustat-o tu si nu spala/inmuia suzeta in gura. Oricat de bine ai grija de dintii tai, tot ii vei transfera bacteriile din saliva.

2. Ingrijeste dintii copilului inca de la nastere: sterge-i gingiile si dintisorii cu o compresa moale sau degetar de silicon pentru a indeparta resturile de lapte si mancare. Pana la 3 ani periaza-i dintisorii in fiecare seara si dimineata fara pasta de dinti, iar de la 3 la 6 ani cu pasta fara fluor, apoi cu pasta de dinti fluorizata.

3. Dezobisnuieste copilul sa adoarma in timpul mesei de seara: muta ultima masa putin mai devreme astfel incat sa ai timp sa speli dintii copilului inainte de culcare sau macar sa ii oferi apa cu care sa clateasca gura de resturile de lapte sau mancare.

4. Incearca sa inlocuiesti biberonul cat mai rapid cu cana, pentru a evita ca cel mic sa adoarma cu lapticul in gura. Daca cel mic nu se linisteste fara suzeta, i-o poti oferi, insa trebuie sa fie umezita doar in apa: raul facut de sugerea ei este mai mic decat eventualele carii produse de lichidele indulcite.

5. Daca cel mic se trezeste noaptea pentru o masa de lapte, catre finalul mesei, inlocuieste laptele cu biberonul cu apa sau cu lapte diluat cu apa pentru a reduce cantitatea de hrana pentru bacterii. Multi pediatri afirma ca cel mic se trezeste noaptea de sete si mai putin de foame.

Desi se numesc dinti temporari, dintisorii de lapte ai copilului vor fi folositi timp de 7 -11 ani pentru a manca, vorbi si zambi celor din jur. Este foarte important sa-i pastram sanatosi in tot acest timp, pentru a-l feri pe cel mic de dureri si complicatii ce vor afecta si dintii permanenti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Caria de biberon Carii dinti de lapte Sanatate orala bebelus Afectiuni dentare biberon

Articole recomandate

Citeste si despre