Cariile dintilor de lapte

/ / Modificat: 2013-01-09
Cariile dintilor de lapte

Dintii de lapte sunt temporari la copii, dar se pot caria la fel de usor ca cei permanenti. Si cariile acestor dintisori dor daca nu sunt tratate la timp si pot face copilul sa sufere. Igiena dentara este esentiala in prevenirea acestor probleme si trebuie inceputa de dinainte de eruptia primului dintilor.

Cum apar cariile dintilor de lapte?

Dintii de lapte au o altfel de structura decat cea a danturii adultilor. Ei sunt mai sensibili si mai putin rezistenti. Sunt sensibili la bacteriile care traiesc in gurita si care se hranesc cu alimentele pe care le papa micutul. Daca nu te asiguri ca acesta are o igiena dentara corecta, cariile apar foarte repede.

Ceea ce nu stiu parintii este ca la aceasta varsta o carie evolueaza mult mai rapid si o mica pata pe dinte se poate transforma aproape peste noapte intr-o carie. Stratul de smalt care acopera dintele este extrem de subtire. Atunci cand caria sparge smaltul, patrunde imediat in dentina (stratul de sub smalt), apoi imediat la nerv, unde produce durere.

Totusi, doar cariile care apar la suprafata dintilor pot fi detectate usor. Insa ele mai pot aparea si in zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu in spatiile foarte stramte dintre dinti. De aceea, este esential ca micutul sa mearga la toate controalele stomatologice de rutina prevazute de medic pentru a evita complicatiile sau omiterea unor carii care nu se pot vedea cu ochiul liber.

Diagnosticarea si tratamentul cariilor dintilor de lapte

Cu cat mergi cu el mai repede la stomatolog, atunci cand caria este doar o mica pata pe dintisor, cu atat copilul este mai putin traumatizat de interventii si eviti complicatiile viitoare. De asemenea, prezentarea timpurie la stomatolog previne extinderea cariei la alti dinti.

Tratamentul include indepartarea cariei si plombarea dintelui afectat. Pentru aceasta se realizeaza un material special care este pus in locul cariei, dand culoarea, forma si functia de a preveni aparitia altor carii.

Daca dintele este foarte deteriorat si atinge nervul, nu este neaparata nevoie de scoaterea lui. Mai intai, se incearca obturatia de canal si reconstructia lui. Numai daca acestea devin imposibile se apeleaza la extragere.

Extragerea sau scoaterea unui dinte de lapte cariat se face numai atunci cand caria a patruns in profunzimea dintelui, a atins nervul si a produs o infectie (abces). Daca acesta nu este scos la stomatolog si se asteapta caderea lui exista pericolul ca viitorul dinte (permanent) sa aiba probleme de structura si culoare.

Dupa realizarea unei extractii dentare este necesara pastrarea unei distante specifice intre dinti pentru a se evita deplasarea, inghesuirea si ajuta la alinierea dintilor.

Netratarea cariilor dintilor de lapte, riscuri

Multi parinti evita sa trateze cariile dintilor de lapte pentru ca spun ca "oricum vor cadea". Specialistii avertizeaza ca netratarea lor la timp poate avea consecinte grave pe viitor, chiar si asupra dezvoltarii viitorilor dinti. O carie care evolueaza si se agraveaza poate produce:

  • infectii care pot se pot raspandi in sange;
  • afectiuni ale rinichilor;
  • deficiente de crestere;
  • afectiuni ale cailor respiratorii;
  • probleme de aparitie, formare si dezvoltare a viitorilor dinti;
  • afectiuni cardiovasculare etc.

Cum se previne carierea dintilor de lapte?

  • igiena orala corecta;
  • evitarea dulciurilor in exces si mai ales inainte de culcare;
  • administrarea de fluor conform indicatiillor medicului etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii dinti de lapte Dinti lapte Eruptia dentara la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre