Eruptia dentara si alimentatia. Ce le dam sa manance bebelusilor cand apar primii dinti

/ / Modificat: 2021-09-20
Eruptia dentara si alimentatia. Ce le dam sa manance bebelusilor cand apar primii dinti

Momentul eruptiei dentare poate fi unul dificil, atat pentru bebelusi, cat si pentru parinti. Unii copii simt un disconfort si sunt indispusi, plang mai mult, vor sa stea mai mult la san, in timp ce altora le ies primii dinti pe nesimtite. De obicei, eruptia dentara coincide cu momentul inceperii diversificarii, asa ca este bine sa acorzi o atentie sporita alimentatiei in aceasta perioada.

La majoritatea bebelusilor primii dinti apar in jurul varstei de sase luni, dar sunt si cazuri in care eruptia are loc mai tarziu, abia in jurul varstei de un an. In ambele cazuri este perfect normal si nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare.

Ce alimente ii oferim bebelusului in perioada eruptiei dentare

In primul an de viata, laptele este hrana de baza pentru copii. Chiar daca la sase luni incepe diversificarea, bebelusii invata mai degraba sa experimenteze cu gusturile si texturile, se joaca cu mancarea, dar nu se hranesc suficient cu alimente solide cat sa inlocuiasca total laptele.

In perioada eruptiei dentare, parintii trebuie sa fie putin mai atenti si sa le ofere celor mici alimente care ajuta la calmarea senzatiei de durere, sa fie usor de mestecat si de digerat.

Alimentele reci calmeaza gingiile

In cazul in care bebelusul simte disconfort in perioada eruptiei dentare, il puteti ajuta cu alimente reci, scoase direct din frigider. Iaurtul, piureurile de fructe, fructele proaspete, moi, scoase direct din frigider sau legumele fierte si racite sunt alegeri la indemana si foarte inspirate. Atentie, insa: nu ii oferiti copilului alimente din congelator!

Cum evitam muscaturile in perioada eruptiei dentare

Atunci cand ii ies dintii, bebelusul poate simti nevoia sa stea mai mult la san, in cazul in care este alaptat. Mamicile care au trecut prin aceasta etapa stiu ca bebelusii au tendinta sa muste, pentru a-si calma durerile de la nivelul gingiilor.

Daca observati ca bebe intrerupe suptul ritmic, pregatiti-va sa il indepartati de la san, in cazul in care musca. Explicati-i ca va doare si ca nu este in regula sa muste, fiti ferma si intrerupeti sesiunea de alaptat daca va continua, insa nu ii dati senzatia ca il respingeti. Cel mic va intelege si se va opri.

Cum evitam cariile bebelusilor

Odata cu aparitia primilor dinti, acestia trebuie ingrijiti corespunzator. Exista asa-numita carie de biberon, care apare atunci cand pelicula de lapte ramane pe dinti prea mult timp. Este vorba despre laptele formula, in cazul laptelui matern s-a demonstrat ca nu exista riscul de a produce carii.

Spalatul pe dinti este extrem de importat, inca de la aparitia primilor dinti. Exista periute speciale, din silicon moale, care se pun pe degetul mamei si cu ajutorul carora se curata dintii. Nu ezitati sa le folositi pentru ca, nu numai ca ajuta la curatarea dintilor, dar il obisnuiesc pe cel mic cu gestul de a-si spala dintii.

Dupa aparitia primilor dinti, trebuie sa luati in calcul si vizita in cabinetul medicului stomatolog. Chiar daca vizitele la dentist la varste mici au doar rol informativ, ele il ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca sa mearga la dentist, iar pe viitor eventualele probleme dentare vor fi usor de tratat.

Dieta echilibrata este si ea extrem de importanta, mai ales in primii ani de viata. Evitati alimentele procesate, pe cele bogate in zaharuri si asigurati-va ca bebelusul primeste nutrientii de care are nevoie, atat din lapte, cat si din alimentele solide.

Foto: piqsels.com

Taguri Eruptie dentara bebelusi Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre