Formulele de lapte nu au niciun beneficiu nutritional pentru copiii mici, arata un nou raport al Academiei Americane de Pediatrie

/ / Modificat: 2023-10-22
Formulele de lapte nu au niciun beneficiu nutritional pentru copiii mici, arata un nou raport al Academiei Americane de Pediatrie

Academia Americana de Pediatrie a publicat vineri un raport clinic in care se arata ca "formulele" destinate copiilor mici cu varsta cuprinsa intre 6 si 36 de luni nu aduc niciun beneficiu nutritional.

"Cuvintele "formula pentru copii mici" sunt inselatoare", a declarat Jenelle Ferry, neonatolog si director de alimentatie, nutritie si dezvoltare infantila la Pediatrix Medical Group din Florida.

Formulele pentru sugari sunt o sursa dietetica completa din punct de vedere nutritional conceputa pentru bebelusii de la nastere pana la 12 luni si pot actiona ca un inlocuitor pentru sugarii care nu pot primi lapte matern uman.

Laptele pentru copii mici nu este acelasi lucru cu laptele pentru sugari, a spus Ferry, si nici nu este necesar pentru acest grup de varsta.

Laptele de vaca este o sursa excelenta de vitamina D si calciu

Raspunzand la noul raport al AAP, un purtator de cuvant al Abbott Nutrition, care are o marca populara de lapte praf pentru copii mici, a declarat: 

"Studiile nationale de sanatate indica faptul ca copiii mici din SUA au lacune nutritionale in dieta lor, adesea legate de o alimentatie pretentioasa. Atunci cand nu fac bine tranzitia la alimentele de masa sau nu vor sa bea lapte, bauturile noastre pentru copii mici contin multe dintre substantele nutritive complementare, cum ar fi vitaminele si mineralele, care le pot lipsi din dieta lor. Bauturile pentru copii mici pot fi o optiune pentru a ajuta la umplerea lacunelor de nutrienti pentru acesti copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 36 de luni. Abbott nu recomanda si nu indica bauturile sale pentru copii mici pentru copiii cu varsta sub 12 luni."

Primii ani de viata sunt extrem de importanti pentru crestere si dezvoltare. AAP recomanda ca bebelusii mai mici de 12 luni sa continue sa bea lapte praf si/sau lapte matern. Copiii mici, definiti ca fiind copiii de 12 luni si mai mari, sunt la o varsta la care incep sa manance alimente solide - o dieta bine echilibrata de fructe si legume impreuna cu lapte de vaca.

Laptele de vaca este o sursa excelenta de vitamina D si calciu pentru construirea unor oase puternice. Ghidul dietetic actual pentru americani este de 1⅔ pana la 2 echivalente de cana de lapte pe zi pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 de luni.

In ciuda ingrijorarilor tot mai mari din partea pediatrilor si a organizatiilor profesionale, industria formulelor pentru copii mici este in plina expansiune. Strategia sa de marketing, impreuna cu proiectarea de produse care sa semene cu formulele pentru sugari, a crescut vanzarile de la 39 de milioane de dolari in 2006 la 92 de milioane de dolari in 2015, se arata intr-un studiu din 2020 in Public Health Nutrition.

"Una dintre recomandarile noastre este sa nu le numim formule. Acesta este un deserviciu adus copiilor si parintilor lor", a declarat George Fuchs, gastroenterolog pediatru si autor principal al noului raport AAP. "Aceasta implica un continuum de formule care incepe de la varsta de sugar pana la varsta de 3 sau 4 ani".

  • Surse: CNN
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Formula lapte bebelusi Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre