Alimente care stimuleaza memoria copilului

/ / Modificat: 2023-04-27
Alimente care stimuleaza memoria copilului

Vrei ca micutul tau sa se descurce mai bine la scoala? Arunca o privire atenta asupra dietei. Anumite „alimente pentru creier” pot ajuta la stimularea memoriei si a concentrarii.

Creierul este un organ foarte „flamand”. El este primul care absoarbe nutrientii din alimentele pe care copilul le consuma. Tocmai de aceea ar fi bine sa fim extrem de atenti la meniul micutului inca din primele luni de diversificare. Si sa-i oferim alimente care-i pot stimula memoria si concentrarea, dar si care-i acopera necesarul zilnic de vitamine, minerale si antioxidanti.

Avocado, fructul minune pentru creier

Avocado este o sursa importanta de grasimi mononesaturate, omega 3 si acizi grasi omega 6. Acesta creste fluxul sangvin de la nivelul creierului si este de mare ajutor in absorbtia antioxidantilor. Fructul de avocado contine inclusiv vitamina E care protejeaza organismul si creierul de daunele facute de radicalii liberi. In plus, este si o sursa excelenta de potasiu si vitamina K. Il poti introduce in dieta copilului de aproximativ trei ori pe saptamana, chiar de la varsta de 6 luni.

Somonul, o sursa importanta de acizi grasi omega 3

Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 DHA si EPA, ambele esentiale pentru cresterea si functionarea creierului. S-a demonstrat stiintific faptul ca persoanele care introduc in dieta lor o cantitate mai generoasa din acesti acizi grasi au mintea mai clara, facandu-le mai bune la testele de aptitudini mintale. Asadar, ofera-i copilului tau de doua ori pe saptamana o portie de somon. Il poti prepara fie la cuptor, fie pe gratar alaturi de legume verzi, precum broccoli sau spanac.

Oul ajuta la dezvoltarea memoriei

Oul este, mai degraba, cunoscut ca fiind o sursa importanta de proteina. Insa ce nu stiu multi dintre noi este faptul ca acest aliment, de fapt, galbenusul, contine o substanta numita colina care ajuta la dezvoltarea memoriei. Asadar, pentru copii, se recomanda consumul de ou de trei ori pe saptamana. In primii ani de viata, este indicat sa se serveasca ou fiert.

 

Fructele de pădure, deliciile pline de vitamine

Capsunile, ciresele, afinele si murele sunt fructele cu cel mai ridicat continut de antioxidanti, in special de vitamina C. S-a demonstrat faptul ca, in urma consumului regulat de fructe de padure, memoria se imbunatateste semnificativ. Asadar, fie ca le consuma in stare naturala, fie in smoothie-uri, fie in combinație cu iaurt, fructele de padure sunt excelente pentru creierul copilului. Cel mai bun moment al zilei pentru a fi mancate este dimineata la micul dejun.

Fulgii de ovaz tin creierul „in priza”

Ovazul este una dintre cele mai nutritive cereale, motiv pentru care este considerata a fi  excelenta pentru creierul copilului. Aceasta cereala asigura necesarul de energie pentru creier, fiind considerata un soi de combustibil, mai ales daca este consumata dimineața la micul dejun. Avand un conținut ridicat de fibre, fulgii de ovaz pastreaza „proaspat” creierul unui copil toata ziua.  De asemenea, fulgii sunt si surse excelente de vitamina E, vitamina B, potasiu si zinc, motiv pentru care, consumandu-i regulat, determina creierul sa functioneze la capacitate maxima.

Legumele colorate mentin celulele creierului sanatoase

Rosiile, cartofii dulci, dovleacul, morcovul, spanacul si, în general, legumele cu culori bogate sunt cele mai bune surse de antioxidanti care mentin celulele creierului puternice si sanatoase. Tocmai de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al copilului.

Bananele, surse importante de sodiu si potasiu

Bananele sunt bogate in glucoza, vitamine si minerale, necesare functionarii optime a creierului. De asemenea, bananele sunt surse importante de magneziu, sodiu si potasiu, oferind energie pe durata intregii zile. O banana acopera, practic, un sfert din aportul nutritional recomandat intr-o dieta rationala si echilibrata. Bebelusilor le poate fi oferita incepand de la 8 luni, iar copiii mai mari o pot consuma si de cate 4-5 ori pe saptamana.

Așadar, pentru ca micutul sa beneficieze de toate proprietatile acestor alimente, e important sa le consume regulat, echilibrat si rational.

Sursa foto: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusului Memorie copii

Articole recomandate

Citeste si despre