Cand ii poti da bebelusului lapte de vaca si cum sa faci tranzitia in mod corect

/ / Modificat: 2023-12-07
Cand ii poti da bebelusului lapte de vaca si cum sa faci tranzitia in mod corect

In primele sase luni de viata, bebelusii beau numai lapte (lapte matern sau formula de inceput). Din acel moment, ei completeaza laptele cu alte alimente si, de la varsta de un an, pot bea lapte de vaca. Dar cum se face trecerea de la un lapte la altul?

Cand se poate oferi lapte de vaca

In primele sase luni de viata, laptele matern exclusiv este hrana ideala. In cazul in care nu se doreste sau nu este posibila alaptarea la san, bebelusilor li se va oferi lapte praf pentru inceput.

Intre 6 si 12 luni, laptele matern ramane alimentul principal, desi trebuie completat cu alte alimente (ceea ce se numeste alimentatie complementara).

Cantitati mici de produse lactate, cum ar fi iaurtul sau branza, pot fi oferite in jurul varstei de 9-10 luni. Incepand cu varsta de un an, copiii pot avea ca bautura principala lapte integral de vaca, conform recomandarilor Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie (ESPGHAN). Motivul pentru care nu se ofera mai devreme este, printre altele, faptul ca este sarac in fier si are, de asemenea, un continut ridicat de proteine.

Daca alaptezi, ai nevoie de un alt tip de lapte?

OMS recomanda alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata, deoarece laptele matern acopera toate nevoile nutritionale in aceasta etapa si ofera multiple beneficii.

Incepand cu sase luni, insa, trebuie sa fie completat cu alte alimente. Laptele matern ramane un aliment exceptional pana la varsta de 2 ani si chiar si dupa, atat timp cat atat mama, cat si copilul il doresc. Daca laptele matern este hranit de 4 sau 5 ori pe zi, nu este necesar sa se ia alte produse lactate. In caz contrar, laptele matern poate fi suplimentat cu alte produse lactate sau cu alte alimente bogate in calciu.

Cum sa introduci laptele de vaca daca alaptezi

Gustul laptelui de vaca este total diferit de cel al laptelui matern si unii copii nu il accepta cu usurinta. Ideal este sa il oferi in cantitati mici, astfel incat sa accepte noul gust, intotdeauna fara a forta si cu rabdare. Nu uita ca, pentru a accepta un aliment nou, uneori trebuie sa il incerce de 10 sau 15 ori. La 12 luni, copiii sunt perfect capabili sa bea dintr-o ceasca, asa ca nu este nevoie sa introduci un biberon pentru a bea lapte de vaca.

In ceea ce priveste temperatura, unii sugari beau lapte rece, altii lapte cald. Intrucat laptele de la san iese cald, este posibil ca si acesti copii sa prefere sa bea laptele de vaca in acest mod.

Chiar daca ai introdus deja laptele de vaca, alaptarea continua sa ofere multiple beneficii si, potrivit OMS, se recomanda continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani sau chiar mai mult, atat timp cat atat mama, cat si copilul doresc acest lucru.

Cum sa introduci laptele de vaca daca bebelusul este hranit cu lapte praf

Ca si in cazul precedent, ideal este sa oferi laptele de vaca putin cate putin si fara a forta. Unii copii il vor accepta fara probleme si putem inlocui rapid alimentatia cu lapte praf cu lapte de vaca. Altii, insa, vor fi mai reticenti in a accepta noul gust si va trebui sa mergem mai incet. Putem oferi lapte de vaca in pahar, deoarece la aceasta varsta sunt deja capabili sa bea in acest fel. Daca inca mai beau din biberon, putem sa introducem laptele de vaca in biberon si sa trecem la pahar putin mai tarziu. Nu exista o singura modalitate de a face trecerea de la laptele praf la laptele de vaca si fiecare familie trebuie sa gaseasca cea mai potrivita pentru copilul sau.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte de vaca sugar Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre