Putem preveni obezitatea infantila! Mancatul sanatos poate fi distractiv pentru cei mici!

/ / Modificat: 2018-03-23
Putem preveni obezitatea infantila! Mancatul sanatos poate fi distractiv pentru cei mici!

Pana in 2025 vor fi 70 de milioane de copii obezi in intreaga lume, spune un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In spatele acestor cifre seci se ascund drame. Pe de-o parte sunt parintii care se lupta zi de zi sa gaseasca solutii pentru a-si hrani copiii sanatos, iar de cealalta parte sunt cei mici care trebuie sa faca fata umilintelor celor din jur si bolilor care vin impreuna cu multele kilograme in plus. Este o realitate tot mai aproape de noi, tot mai dureroasa. 

Pe langa sedentarism, principala cauza a obezitatii ramane alimentatia nesanatoasa. Cu greu parintii reusesc sa ii faca pe cei mici sa guste broccoli, conopida, mere, portocale sau alte legume ori fructe pline de nutrienti necesari unei dezvoltari sanatoase.

Cum ajunge un copil obez?

Exista un cumul de factori care duc la obezitatea infantila. Evident, lipsa activitatii fizice si obiceiurile alimentare nesanatoase sunt cele mai comune, dar trebuie sa iei in calcul si factorii genetici. De cele mai multe ori, vorbim despre toate cele trei motive la un loc. Exista si situatii, destul de rare, cand avem de-a face cu probleme hormonale care vor fi remediate de medicul endocrinolog.

Este nevoie sa mergi la medic pentru investigatii amanuntite, mai ales daca obezitatea este o problema de familie. Nu este neaparat necesar ca micutul tau sa fie obez daca parintii si fratii lui sunt, dar este indicat sa preintampini situatiile neplacute. 

Totusi, dieta bogata in zaharuri si grasimi si lipsa activitatii fizice raman principalii factori care duc la obezitate. Potrivit webmd.com, un copil petrece 4 ore pe zi in fata ecranelor, iar de cele mai multe ori aceasta activitate este insotita de rontait produse dulci sau cu exces de grasimi. Recomandarea este de a nu depasi 2 ore, indiferent de varsta celui mic. Pentru copiii sub doi ani, ecranele ar trebui inlocuite cu totul de jocuri adevarate in care sunt implicati si parintii.

Cum imi dau seama ca am un copil supraponderal?

Nu este usor sa iti dai seama daca un copil are sau nu probleme de greutate, avand in vedere ca fiecare are un ritm de crestere propriu. Fiecare varsta are curbele ei de dezvoltare si exista diferente considerabile intre fete si baieti, potrivit Institutului National pentru Boli Digestive, ale Rinichilor si Diabet (NIH) din SUA.

Medicul de familie este cel mai in masura sa iti dea un raspuns corect, mai ales daca l-a urmarit pe cel mic de la nastere si a putut observat care este ritmul lui de crestere. Acesta ii va calcula indicele de masa corporala si va compara cifrele rezultate cu valorile standard. Uneori se poate ca acesta sa nu va prescrie nicio dieta, pentru ca ritmul de crestere in inaltime este rapid si copilul are nevoie doar de mici ajustari ale numarului de calorii pe care le ingera zilnic.

La ce boli sunt predispusi copiii obezi?

Un copil dolofan poate fi dragut, dar ar trebui sa renuntam la aceasta eticheta, pentru ca in spatele kilogramelor in plus se instaleaza o multime de boli, unele dintre ele extrem de grave. Colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala, bolile de inima, diabetul, problemele cu sistemul osos nevoit sa duca o greutate mult prea mare, bolile de piele sunt doar cateva dintre afectiunile cu care se va confrunta un copil obez si de care va suferi intreaga viata.

Potrivit NIH, pe termen scurt apar problemele de respiratie si dificultati de miscare. Copilul nu va putea tine pasul cu prietenii lui la joaca si, cu timpul, va fi exclus din grupurile de prieteni. Aceste probleme nu trebuie subestimate, pentru ca, odata cu trecerea vremii, copilul va evita interactiunile sociale, iar depresia se poate instala in orice moment. Nu trebuie sa neglijati nici bullyingul din partea colegilor de scoala sau stima de sine scazuta.

Obezitatea infantila duce si la diabet si boli cardiovasculare dela varste foarte mici. Medicii americani avertizeaza ca riscul de a intra in viata de adult cu prea multe kilograme in plus este foarte mare, ceea ce se traduce pentru multi in boli foarte grave, mergand pana la cancer.

Cum pot sa-mi ajut copilul supraponderal?

Familia joaca cel mai important rol atunci cand vine vorba de a ajuta un copil obez. Copilul trebuie sa stie ca are un sprijin in noi. Trebuie incurajat in mod permanent si asigurat de dragostea noastra. In afara de vorbe, trebuie sa trecem si la fapte! Schimbarea obiceiurilor alimentare in familie este esentiala si reprezinta primul pas spre o dezvoltare sanatoasa. 

Mancatul sanatos poate fi distractiv pentru cei mici!

Stim, sa iti convingi copilul sa manance legume si fructe se transforma, de cele mai multe ori, intr-o misiune imposibila. Este o adevarata provocare sa ii starnesti juniorului tau interesul pentru alimentele sanatoase, intr-o epoca in care fast-food-ul si alimentele de tip junk-food sunt tot mai accesibile pentru cei mici. Pentru a veni in ajutorul nostru, al parintilor care transforma zi de zi bucataria intr-un veritabil camp de lupta culinara, Beko in parteneriat cu FC Barcelona a lansat programul Eat Like a Pro, al carui ambasador este Gerard Pique.

eat-like-a-pro

Echipa din spatele acestei campanii spera ca, aratandu-le copiilor cum arata meniurile celor mai mari campioni, ii putem convinge ca alimentele sanatoase sunt interesante si atractive. Pentru multi copii, sportivii sunt ca niste eroi si vor vrea sa ii imite. Cati dintre noi nu ne-am visat in locul vreunui atlet in mare voga pe vremea noastra? Pe aceeasi idee se bazeaza si campania Beko. Vazandu-i pe cei mai apreciati sportivi ca fac miscare si mananca sanatos, copiii vor vrea sa le urmeze exemplul.

Pe langa adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, este important sa ii incurajam pe cei mici sa faca miscare, sedentarismul fiind o alta cauza a obezitatii infantile. Programul familiei trebuie sa includa activitati fizice, iar medicii americani recomanda ca micutii sa faca cel putin o ora de miscare zilnic. Puteti merge cu bicicletele, la plimbare pe munte, la inot. Trebuie sa gasiti acele activitati care sa ii faca celui mic placere, pentru ca s-ar putea sa se simta inconfortabil in anumite contexte. Poate la inceput ii va fi greu, dar fii alaturi de el. Orice ar fi, renuntati la activitatile statice!

Programul de somn trebuie sa fie sfant. Studii aflate in desfasurare au reusit sa faca o legatura intre lipsa somnului si obezitate. Potrivit Journal of Clinical Sleep Medicine, copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani ar trebui sa doarma intre 11 si 14 ore, de la 3 la 5 ani intre 10 si 13 ore, de la 6 la 12 ani un copil trebuie sa doarma intre 9 si 12 ore, iar dupa 13 ani, 8 ore de somn sunt suficiente.

Obezitatea infantila nu este doar o etapa si nu trebuie sa te bazezi ca odata ce creste, copilul va slabi si lucrurile vor reveni la normal. Este important sa treci la fapte, iar schimbarea obiceiurilor in familie este esentiala pentru a incuraja dezvoltarea sanatoasa a copiilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate Obezitate infantila Supraponderalitate copii Sfaturi copii supraponderali Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre