Get Adobe Flash player

Vitamina C

02 Mai 2011

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul, boala ce a decimat populatia de-­a lungul istoriei.

Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie reinnoit permanent.

Doza zilnica recomandata: 60–100 mg.

Copiii au nevoie de 35–60 mg/zi, adolescentii si adultii, de 60–100 mg, viitoarele mame, de 130 mg, iar cele care alapteaza, de 170 mg. Fumatorii trebuie sa consume zilnic 120 mg.

Omul de stiinta american dr. Linus Pauling, detinator al unui Premiu Nobel – decedat la 93 de ani – a avansat cifre mai mult decat indraznete: minimum 1500–4000 mg/zi. El insusi a folosit aceasta cantitate zilnic.

Surse

Cele mai indicate surse de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lamai, ananas, grapefruit), bacele rosii precum fragutele, zmeura, coacazele, kiwi, legume ca: broccoli, cartofii, ardeii, tomatele, varza, patrunjelul.

Roluri si caracteristici

— este implicat in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic, are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;

— joaca un rol important in formarea osaturii si dentinei;

— intervine in metabolizarea anumitor amino-acizi, a acidului folic si a glucozei;

— participa la producerea glucocorticosteroizilor si a anumitor neurotransmitatori;

— contribuie la formarea anticorpilor si interferonilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene;

— neutralizeaza radicalii liberi datorita rolului antioxidant;

— protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului, franand formarea nitrosaminelor – agenti cancerigeni care se constituie in timpul asimilarii aminoacizilor – in stomac;

— are actiune laxativa;

— revigoreaza vasele sangvine, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori; unii medici prescriu pacientilor cantitati mari de vitamina C – pana la 1000 mg/zi – pentru scaderea nivelului colesterolului;

— faciliteaza absorbtia fierului;

— are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru victimele astmului;

— contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres.

Afla cum ii formezi copilului tau obiceiuri alimentare sanatoase!

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina C

Scorbutul este o boala inca prezenta in zilele noastre, desi, pe Pamant, o alimentatie saraca in vitamina C este aproape exclusa. Totusi, este posibila o asimilare neadecvata, o eliminare excesiva sau o crestere a nevoilor organismului. Persoanele varstnice, alcoolicii, fumatorii sunt predispusi la carente de vitamina C. Bebelusii, hraniti de mame cu deficit de vitamina C sau cei hraniti cu lapte praf, pot suferi de hipovitaminoza.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina C

Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de intoxicare cu vitamina C. Daca, totusi, consumul depaseste 3000 mg/zi, pot aparea arsuri gastrice, diaree, calculi renali. De aceea, atunci cand doza de vitamina C atinge pana la 1000 mg/zi, se recomanda un supliment de magneziu. Astfel de cantitati nu trebuie administrate persoanelor care sufera de hemocromatoza (acumularea fierului in tesuturi) sau de insuficienta renala.

Note utile

— Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripei.

— Ea este eliminata din sange dupa 4 ore de la ingurgitare.

— Un fumator de 20 de tigari/zi prezinta un deficit de 25% de acid ascorbic si de 40% daca fumeaza mai mult de 20 de tigari.

— Acidul ascorbic se conserva mai mult timp in mediul acid.

— Vitamina C nu vindeca nici un tip de cancer, dar contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

— Suplimentarea cu vitamina C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum creatinina, glucoza sangvina si urinara.

— Anumiti specialisti nu recomanda guma de mestecat cu vitamina C, pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor.

Articole recomandate

COMENTARII