Saptamana 15 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-18
Saptamana 15 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 15 de sarcina organismul bebelusului tau are parte de diverse premiere, cum ar fi aparitia sprancenelor sau a firelor de par pe cap.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 15 de sarcina

La o lungime de 10 cm (din varful capului pana la sezut) copilul tau are o greutate de 50-70 grame, fiind de marimea unui mar mai mare.

bebelus-burtica-mar

Sarcina la 15 saptamani: cum creste bebelusul tau

Principala sa activitate este acum inghitirea lichidului amniotic; acest proces il va ajuta la dezvoltarea alveolelor din plamanii sai si a sistemului digestiv.

Membrele inferioare cresc mai mult decat cele superioare, incepand sa recupereze din diferenta existenta. Bebe isi poate misca toate articulatiile si toate segmentele membrelor. Poate desface mana, isi poate misca degetele si poate face "bicicleta" cu picioarele. Se formeaza acum si glandele sudoripare.

In saptamana 15 incep sa apara si sprancenele si firele de par de pe scalpul copilului. Daca este brunet, in acest moment foliculii pilosi pot incepe sa formeze pigmentul care este responsabil de culoarea inchisa a parului.

Urechile, care aproape au ajuns in pozitia lor finala (inca sunt pozitionate ceva mai jos), incep sa arate ca cele ale unui bebelus. Si ochii capata un contur mai pronuntat.

Copilul are acum o piele atat de subtire incat i sa vad vasele de sange. Din acest motiv pare foarte rosu.

Pe parcursul acestei saptamani continua sa i se formeze oasele si maduva osoasa (ce alcatuiesc sistemul osos). Si muschii continua sa se dezvolte.

Pleoapele sunt inchise, iar ochii sunt si ei in plina dezvoltare. Papilele gustative, responsabile pentru simtul gustului sunt in formare. La nastere, vederea micutului nu este foarte bine dezvoltata, acesta putand vedea doar foarte aproape si mai mult nuantele de alb si negru. In schimb, celelalte simturi sunt bine dezvoltate; nou-nascutul aude bine si are un simt dezvoltat al mirosului, astfel incat la putina vreme dupa nastere poate recunoaste mirosul specific al laptelui mamicii lui. De asemenea simtul tactil este dezvoltat.

Daca mergi la un consult ecografic, incepand din acest moment poti sa afli cu certitudine sexul copilului tau. Nu fi dezamagita daca ecografia nu reuseste sa dezlege acest mister. Sunt mai multi factori care concura la aflarea sexului, printre acestia numarandu-se claritatea imaginilor si pozitia fatului in timpul ecografiei (ar putea sta intr-o pozitie in care sa nu se poata determina sexul).

saptamana 15 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 15 de sarcina?

Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 15 saptamani de sarcina

15 saptamani inseamna 4 luni de sarcina.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 15 de sarcina

Pana acum ar fi trebuit sa iei in greutate circa 2-3 kg. Daca ai luat in greutate un pic mai mult sau mai putin, nu iti face foarte mari griji. Femeile se ingrasa in moduri diferite.

In plus, daca esti una dintre femeile care se streseaza pentru cateva kilograme in plus, atunci este foarte important sa tii minte ca ce acumulezi ca greutate nu inseamna doar grasime (in afara de bebelusul in sine). Mai mult, este important sa stii ca acea greutate in plus este benefica pentru tine si pentru bebelus (evident, cata vreme nu depaseste cu mult media indicata).

Iata din ce este formata de fapt greutatea medie recomandata de 13-14 kilograme, acumulata in timpul sarcinii:

  • Bebelusul - 3,4 kilograme
  • Placenta - 680 de grame
  • Uterul - 900 de grame
  • Lichidul amniotic - 900 de grame
  • Depozite de grasime, proteine si diversi nutrienti (necesari pentru alaptare) - 3,2 kilograme
  • Tesut mamar (tot pentru alaptare) - 900 de grame
  • Fluide suplimentare in tot organismul - 1,8 kilograme
  • Sange suplimentar - 1,8 kilograme.

Asadar, ori de cate ori te simti grasa pe tot parcursul sarcinii, adu-ti aminte de randurile de mai sus, si gandeste-te ca de cel putin 5 kilograme scapi chiar la nastere. Iar mare parte din restul se pot duce de la sine, fara niciun efort, odata cu alaptarea.

Simptome frecvente la 15 saptamani de sarcina

In aceasta perioada pot sa apara diferite simptome normale in sarcina. De exemplu: daca ai nasul infundat, aceasta se poate datora cantitatii crescute de estrogen care poate provoca edem la nivelul mucoaselor, ceea ce duce la o crestere a productiei de mucus. Acest simptom te poate insoti toata sarcina si nu ai prea multe resurse pentru a rezolva problema.

Ai grija ca in casa sa fie o umiditate optima (poti pune un vas cu apa pe calorifer pentru a umidifica usor aerul dintr-o camera) si hidrateaza-te bine. Poti folosi solutii nazale pe baza de apa de mare sau ser fiziologic de la farmacie pentru curatarea nasului. Multe din spray-urile nazale care se gasesc in farmacii pentru descongestionarea nazala nu ar trebui folosite in sarcina. Asa ca, inainte sa folosesti orice substanta farmaceutica, intreaba-ti medicul.

Alte cauze ale nasului infundat sunt racelile si alergiile. Daca aceste probleme te dereanjeaza si nu le poti controla cu remedii la indemana, intreaba medicul ce medicamente poti lua importiva lor.

Un alt simptom frecvent la gravide este epistaxisul – sangerearea din mucoasa nazala. Foarte multe gravide se sperie daca observa ca au o mica sangerare nazala insa, trebuie sa stie ca sangerearea este normala (in cantitate mica), si ca apare din cauza fragilitatii micilor vase de sange in sarcina. Daca sangerearea este abundenta, atunci clar trebuie sa te adresezi medicului.

Racelile si alergiile pot fi mai frecvente in sarcina din cauza scaderii sistemului imunitar. La gravide, imunitatea este scazuta pentru a permite dezvoltarea bebelusului. Cel mai important este sa te feresti sa te imbolnavesti - evita locurile aglomerate si persoanele bolnave. Spala-te frecvent pe maini, cel mai intalnit mod de transmitere a bolilor infectioase fiind prin contact cu maini murdare. Daca esti alergica la ceva specific, evita cat poti de mult expunerea la acel alergen. Trebuie de asemenea sa te feresti de substante iritante cum ar fi: fumul de tigara, aerosolii si alcoolul.

Multe dintre femeile gravide si partenerii lor isi fac griji in legatura cu sanatatea copilului si cu educarea lui.Este ceva normal, insa incearca sa te bucuri pe deplin de acest moment al sarcinii. Acest trimestru este pentru majoritatea gravidelor o perioada minunata.

Infectiile in timpul sarcinii

ITU (Infectiile tractului urinar) sunt cele mai frecvente infectii bacteriene in timpul sarcinii. De obicei, bacteriile de la nivelul sistemului digestiv si din jurul anusului ajung la nivelul uretrei, de unde urca spre vezica urinara, unde continua sa se multiplice. Astfel, ele pot uneori sa duca la infectia vezicii urinare, denumita cistita.

In sarcina aceste infectii sunt favorizate de nivelul crescut de progesteron, care impiedica golirea optima a vezicii si relaxeaza tractul urinar.

Infectiile urinare sunt periculoase in sarcina si necesita tratament. Gravidele care fac infectii urinare au risc crescut de nastere prematura si de dezvoltare a unor infectii ale rinichilor.

Simptomele ITU sunt: durere sau usturimi la mictiune si dureri abdominale sau la nivelul pelvisului. Urina poate fi tulbure si poti sa ai mictiuni imperioase (nevoia de a goli imediat vezica). Daca ai aceste simptome este bine sa te adresezi medicului. Acesta iti va recomanda sa faci un sumar de urina si o urocultura, analize care detecteaza prezenta bacteriilor in urina.

Daca intr-adevar ai o infectie urinara, tot in urma unor analize de laborator poti afla ce antibiotic poti sa iei ca sa o tratezi. Mai multe antibiotice sunt permise in sarcina si sunt considerate sigure si pentru copil (penicilinele, amoxicilina, cefalosporinele).

Vaginita bacteriana (VB): Aceasta infectie este cauzata de cresterea in exces a bacteriilor care exista in mod obisnuit in vagin. Aceasta poate fi sau nu simptomatica.

Simptomele pot fi: secretie alba sau gri, urat mirositoare (mirosul este mai intens dupa actul sexual), iritatie sau prurit (mancarime) la nivelul vaginului si vulvei. Cel putin 50% dintre femeile cu vaginita bacteriana nu au simptome.

Si aceasta infectie trebuie tratata in sarcina. Multi medici considera ca vaginita bacteriana poate creste riscul de nastere prematura. Tratamentul este de obicei local, cu ovule cu antibiotice introduse in vagin. Prezenta infectiei se poate detecta printr-o analiza a secretiei vaginale.

Micozele (infectiile date de ciuperci sau fungi) sunt infectii frecvente la femeile gravide. Ele sunt infectii cauzate de fungi din clasa Candida. Acestea se gasesc in vagin la circa 33% dintre femei.

Fungii devin o problema atunci cand cresc foarte rapid si astfel inhiba cresterea altor germeni prezenti in mod natural in flora vaginala. Nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii duce la cresterea productiei de glicogen de la nivelul vaginului, ceea ce favorizeaza multiplicarea fungilor. (Unele studii arata ca estrogenul are un efect direct asupra fungilor ajutand la multiplicarea lor si la o mai buna atasare de peretii vaginali).

Infectiile fungice tebuie si ele tratate in sarcina, mai ales pentru ca duc la disconfort la mama. Tratamentul se face de obicei cu ovule cu substante antifungice introduse in vagin. Infectia se poate detecta printr-un examen de secretie vaginala.

Recomandari pe aceeasi tema:

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Cat de mult afecteaza aceste infectii fatul?

Vaginita bacteriana este asociata cu o frecventa mai mare a nasterilor premature si a rupturilor premature de membrane. Daca deja exista un alt risc pentru nasteri premature, medicul va face un test screening pentru infectii, iar daca acesta este pozitiv, atunci va indica un tratament cu antibiotice. Daca nu esti o pacienta cu un risc cunoscut si nu ai niciun simptom, acest test nu se va face.

O infectie de tract urinar tratata nu va crea alte probleme. Insa, daca aceasta afectiune ramane netratata, poate sa se agraveze si sa determine alte infectii la nivelul rinichilor, precum pielonefrita - o afectiune serioasa care poate creste si ea riscul de nasteri premature.

Daca ai o infectie de tract urinar, medicul iti va prescrie antibiotice care pot fi administrate in timpul sarcinii. Simptomele se vor ameliora in cateva zile. Este important sa urmezi tot tratamentul cu antibiotice, pentru ca bacteria sa fie eliminata in totalitate din organism.

O infectie cu fungi (o micoza) nu afecteaza copilul. Daca ai o infectie cu fungi in timpul nasterii pe cale vaginala, exista posibilitatea ca nou-nascutul sa contacteze boala. Aceste infectii sunt denumite afte si pot fi recunoscute ca leziuni albe la nivelul mucoasei bucale. Nu reprezinta insa o afectiune grava si poate fi tratata usor.

Cum pot preveni aceste infectii?

  • Poarta haine din bumbac si evita pantalonii stramti;
  • Dormi fara lenjerie intima pentru ca zona genitala sa fie aerisita;
  • Evita dusurile lungi, jacuzzi-ul, si nu ramane timp indelungat intr-un costum de baie umed;
  • Evita sapunurile parfumate, detergentii parfumati, spray-urile si gelurile de dus;
  • Intotdeauna sa te stergi dinspre partea anterioara spre cea posterioara, pentru a evita aducerea bacteriilor din jurul anusului spre uretra;
  • Mananca iaurt care contine Lactobacillus acidophilus, care te va ajuta la refacerea unui echilibru la nivelul florei vaginale;
  • Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi;
  • Bea suc de merisor - ajuta la stoparea inmultirii bacteriilor;
  • Urineaza de fiecare data cand ai senzatia. Cand urinezi, apleaca-te inainte pentru a ajuta la golirea completa a vezicii urinare.

Analize si investigatii in saptamana 15 de sarcina

Daca ai facut toate analizele necesare pana in acest moment, in aceasta saptamana nu ai nimic de facut. Este important sa vorbesti cu medicul tau daca vrei sa faci triplul test.

Triplul test (sau uneori cvadruplul test, daca se analizeaza si inhibina A) este o analiza de sange care se recomanda a fi facuta intre saptamanile 15 si 20 de sarcina si care indica nivelurile a trei substante: estriolul, gonadotropina corionica umana (HCG) si alfa-fetoproteina (AFP). In urma testului pot fi evidentiate anumite afectiuni genetice si anomalii congenitale.

De asemenea, in aceasta saptamana poti face analize pentru depistarea fibrozei chistice sau a unor forme de surditate congenitala in saptamanile care urmeaza. Daca trebuie sa faci amniocenteza, intreaba-ti medicul cum trebuie sa te pregatesti.

Ce sa faci in saptamana 15 de sarcina

Vorbeste cu copilul tau - este un mod ideal de a crea o legatura puternica. Daca ti se pare ciudat sa ai o conversatie cu el, poti incepe prin a-i citi povesti, poezii sau prin a-i spune dorintele tale in legatura cu el. Acesta este un exercitiu perfect pentru perioada de dupa nastere.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 15 de sarcina

Totodata, aceasta perioada este una foarte potrivita pentru a te rasfata mai mult deoarece ai scapat probabil de simptomele neplacute ale primului trimestru, nu esti nici foarte greoaie ca in al treilea, si nici nu ai atat de multe lucruri de planuit, citit si facut. Asadar, fa-ti mai des timp pentru tine si ofera-ti cadou micile tale placeri (citit carti, vizionat filme, plimbat, mers la salon, etc).

Saptamana 14 de sarcina | Saptamana 16 de sarcina

Taguri Al doilea trimestru de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre