Sarcina pe luni, ce transformari apar?

/ / Modificat: 2017-06-23
Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Sarcina ta e impartita in 9 luni, fiecare luna de sarcina fiind speciala si aducand modificari unice in cresterea si dezvoltarea fatului. Afla cum evolueaza sarcina pe luni

Iata care sunt caracteristicile principale ale fiecareia din cele 9 luni de sarcina si ce te asteapta in aceasta aventura minunata!

Sarcina pe luni: luna 1

Prima luna trece aproape neobservata pentru multe femei. Desi se intampla atatea lucruri in burtica ta, foarte putine femei baga in seama simptomele, uneori minore, care apar.

luna-1-de sarcina

La implantarea ovulului fertilizat in uter fatul este numit blastocist. Acesta masoara in jur de 0,1 – 0,2 mm. Incepand cu a 4-a saptamana si inceputul celei de-a 5-a de sarcina inima copilului incepe sa bata, dar nu poate fi auzita de medic. Incep sa apara si primele simptome inconfortabile de sarcina.

Sarcina pe luni: luna 2

In a 2-a luna de sarcina copilul trece la stadiul de embrion. Inimioara copilului nu poate fi auzita atat de devreme, dar copilul creste si se dezvolta continuu. Simptomele se resimt din ce in ce mai pregnant – ameteli, greturi matinale, dureri de cap, pofte, urinari frecvente etc.

luna-2-sarcina

In aceasta etapa capul este mai mare decat restul corpului si embrionul masoara in jur de 2 cm si cantareste aproape 1 gram. Pe cat de mic este, el are deja creierul si maduva spinarii destul de bine dezvoltate.

Sarcina pe luni: luna 3

Fatul masoara in jur de 2.5 – 6 cm pana la sfarstitul lunii si capata marimea unei piersici. El nu se mai numeste embrion. Trece la stadiul de fat.

luna-3-sarcina

Incep sa apara detalii noi. Unghiutele isi fac simtite prezenta si nu lipseste nici puful de pe cap. Creierul este complet format, dar continua sa se dezvolte. Fatul incepe sa simta durerea, raspunde la atingere si isi duce involuntar degetul in gurita. Fata lui incepe sa prinda contur.

Simptomele de sarcina incep sa se rareasca pe masura ce te apropii de al 2-lea trimestru de sarcina.

Sarcina pe luni: luna 4

In cea de-a 4-a luna copilul trece printr-o perioada de crestere majora. El ajunge pana la sfarsitul acestei luni pana la 13 cm si la 140 de g in greutate. Are toate organele formate si incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o persoana. Fatul incepe chiar sa urineze la fiecare 45 de minute in lichidul amniotic

luna-4-sarcina

Inima fatului pompeaza in jur de 25 de litri de sange pe zi. La sfarsitul acestei luni toti dintii copilului sunt deja formati.

Este luna in care se poate detecta cu usurinta sexul copilului prin ecografie. Totusi, acuratetea nu este maxima.

Sarcina pe luni: luna 5

Pana la sfarsitul lunii a 5-a de sarcina copilul va masura in jur de 27 de cm si va avea o greutate de 450 de grame.

luna-5-sarcina

Apar o multime de schimbari pentru mama si fat. El se afla la jumatatea drumului pana la momentul nasterii, iar perioada de crestere accelerata e pe cale sa se sfarseasca.

La acest moment toate organele sunt dezvoltate si arata ca o fiinta umana in miniatura. Deja se dezvolta simturile intr-o oarecare masura. Stie sa inghita, sa planga, sa loveasca, sa sughita si sa auda voci.

Burtica mamei a crescut semnificativ si in timpul acestei luni incepi sa resimti primele lovituri ale micutului in burtica.

Sarcina pe luni: luna 6

In luna a 6-a incep sa se formeze sprancenele copilului tau. Ochii sunt complet formati, iar pleoapele pot fi deschise, el putand sesiza lumina. Se misca din ce in ce mai mult in cavitatea intrauterina si exerseaza respiratia pregatindu-se pentru momentul nasterii.

luna-6-sarcina

El va cantari in jur de 600 de grame si va avea o lungime de 30 cm. Mamica incepe sa resimta presiunea pe care o pune burtica pe corpul ei. Apar dureri lombare, de picioare si chiar migrene. Se umfla picioarele si intervine oboseala.

Apar contractiile Braxton-Hicks care pregatesc uterul pentru nastere.

Sarcina pe luni: luna 7

Fatul are o greutate de 1.4 kg si o lungime de 43 de cm. Incepand cu aceasta luna el inceteaza sa mai creasca in lungime. Insa nu acelasi lucru se va intampla si cu greutatea. El va mai lua in greutate pana la nastere cel putin 1.8 kg.

luna-7-sarcina

La aceasta varsta gestationala are plamanii si tractul digestiv dezvoltate. El incepe sa clipeasca, sa doarma si sa se trezeasca la intervale regulate. Este chiar capabil sa produca lacrimi.

El poate incepe sa se aseze in prezentatie craniana, cu capul in jos, pregatindu-se treptat pentru momentul in care va parasi burtica mamicii.

Sarcina pe luni: luna 8

In a 8-a luna fatul cantareste cam 2.7 kg si masoara deja 48-45 de cm. De acum inainte, cresterea si dezvoltarea copilului depind foarte mult de alimentatia pe care o ai tu. Trebuie sa maresti aportul cu 2400 de calorii pe zi. Daca in dimensiuni nu mai creste mult, luna a 8-a este perioada in care va lua cel mai mult in greutate.

luna-8-sarcina

Scheletul este complet format, capul creste in continuare pentru ca si creierul inca se mai dezvolta. Cu alte cuvinte, la aceasta varsta fatul se comporta deja ca un nou nascut. Este pregatit pentru nastere in orice moment!

Cea care va resimti aceasta crestere rapida in greutate esti tu. Dar consoleaza-te cu gandul ca mai e putin. Vei constata o frecventa crescuta a contractiilor Braxton – Hicks. 

Sarcina pe luni: luna 9

Greuatatea medie a fatului la momentul nasterii este in jur de 3. 5 kg si are o dimensiune de 50-51 de cm. Organele interne si externe ale copilului sunt formate de ceva timp. Tot ce mai asteapta copilul de acum este sa faca cunostinta cu tine. Cei care mai continua sa se dezvolte sunt plamanii. Rinichii produc din ce in ce mai multa urina cu fiecare zi care trece.

luna-9-sarcina

Nasterea poate surveni oricand de acum incolo. Trebuie sa fii foarte atenta la orice semn de travaliu (ruperea apei, contractii puternice si frecvente etc.).

Afla ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

36 37 38 39 40

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Dezvoltare fat Crestere fat Simptome sarcina Saptamani sarcina Schimbari fizice sarcina Schimbari emotionale sarcina Sarcina avantaje

Articole recomandate

Citeste si despre