Varsta sarcinii. Cum se calculeaza?

/ / Modificat: 2017-08-28
Varsta sarcinii. Cum se calculeaza?

Calcularea varstei sarcinii se face in cateva moduri. Varsta sarcinii poate face referire la varsta gestationala, apreciata incepand cu momentul conceptiei, sau la varsta cronologica, apreciata de la prima zi a ultimei menstruatii avute.

In mod normal, varsta gestationala este apreciata incepand cu momentul actului sexual din care a rezultat fecundarea. Varsta cronologica a sarcinii este apreciata de la momentul primei zile a ultimei menstruatii, insa cand exista cazul de menstruatie peste sarcina, acest tip de calculare nu este utila.

Cum se face calcularea varstei sarcinii?

Metodele pe care dr. Ciprian Pop-Began, Obstetrica-Ginecologie le descrie sunt:

  • Varsta gestationala: se numara saptamanile incepand cu momentul in care a avut loc contactul sexual presupus a fi fecundant.
  • Varsta cronologica: se numara saptamanile incepand cu data ultimei menstruatii.
  • Varsta biometrica: biometria fetala poate sa dezvaluie varsta ecografica a sarcinii.

Insa, in stabilirea varstei gestationale este mult mai importanta aprecierea ecografica in dinamica, aceasta oferind date chiar si in cazurile in care menstruatia continua sa apara peste o sarcina deja constituita.

Ultrasonografia se face in saptamana a 20-a de sarcina, insa poate fi facuta si mai devreme de saptamana a 20-a, daca exista mai mult de un fat sau daca nu esti sigura de varsta sarcinii.

Varsta sarcinii in luni se numara astfel:

  • Luna 1 - 1-4 saptamani;
  • Luna 2 - 5-8 saptamani;
  • Luna 3 - 9-13 saptamani;
  • Luna 4 - 14-17 saptamani;
  • Luna 5 - 18-22 saptamani;
  • Luna 6 - 23-27 saptamani;
  • Luna 7 - 28-31 saptamani;
  • Luna 8 - 32-35 saptamani;
  • Luna 9 - 36-40 saptamani.

Cum aflam data probabila a nasterii?

Daca ciclul anterior sarcinii venea la un interval de 28 de zile cu orar regulat de aparitie si nu apare situatia unei menstre suprapuse peste perioada de graviditate, se adauga 9 luni si 7-10 zile la data ultimei menstruatii. Asa se obtine data probabila a nasterii (DPN) pentru un termen de 40 de saptamani.

Sarcina la termen este considerata o sarcina intre 37 si 42 de saptamani. La aceasta varsta gestationala ar trebui ca investigatiile necesare debutului de sarcina (hemoleucograma, sumar de urina, grup si Rh, HIV, VDRL, sistemul Torch etc.) sa fie finalizate, spune dr. Ciprian Pop-Began.

Cum se calculeaza varsta sarcinii cand exista menstruatie peste sarcina?

Daca s-a intamplat ca menstruatia sa se suprapuna sarcinii, atunci e mai greu de calculat pe baza ciclurilor menstruale varsta gestationala si, in acest caz, se tine cont de varsta sarcinii stabilita ecografic (in functie de aparat si de experienta celui care realizeaza ecografiile pot exista diferente de apreciere de 2 saptamani in plus sau minus).

Discuta cu medicul curant ingrijorarile privitoare la diferenta dintre varsta gestationala, cronologica si cea biometrica, daca ele exista.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calcul saptamani sarcina Varsta sarcina Calcul sarcina Calcul saptamani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre