Menstruatia

/ / Modificat: 2012-10-08
Menstruatia

Rolul menstruatiei in ciclul menstrual, ovulatie si fertilitate

Menstruatia sau menstra este scurgerea periodica prin vagin de mucoasa uterina si de sange, intre varsta pubertatii si momentul in care o femeie intra la menopauza.

Menstruatia nu trebuie confundata cu ciclul menstrual, care reprezinta perioada cuprinsa intre ziua intai a menstruatiei curente si ziua intai a menstruatiei urmatoare.

Durata ciclului menstrual reprezinta astfel si intervalul la care iti va veni menstruatia – in medie 28 – 30 de zile. Menstruatia (scurgerea in sine) dureaza doar trei, pana la sapte zile.

Scurgerile menstruale apar la pubertate, in medie intre 13 si 15 ani, si inceteaza la menopauza, intre 40 si 55 ani (la 52 ani in medie).

Ciclul menstrual este neregulat la inceput, astfel ca menstruatia iti poate veni la intervale mai lungi sau mai scurte de la o luna la alta. Reglarea ciclului menstrual se petrece dupa cateva luni sau chiar ani, de la sine sau cu ajutorul anticonceptionalelor. De exemplu, menstruatia iti poate veni oricand intre 21 si 45 de zile de la ultima menstra.

In raport cu media, scurgerile menstruale pot fi prea spatiate (spaniomenoree), prea frecvente (polimenoree), insuficiente (menoragie), dureroase (dismenoree) si absente (amenoree).

Cantitatea de sange pierdut (intre 20 si 70 mililitri) este si ea variabila, chiar de la luna la luna.

Inainte de aparitia menstrei lunare, multe femei sufera de de tulburari psihice si fizice (denumite generic sindrom premenstrual). In timpul menstruatiei poti simti dureri acute, sub forma de crampe abdominale (dismenoree).

De ce are loc menstruatia? Care este rolul ei?

Menstruatia este manifestarea ciclului ovarian sau a ciclului menstrual, care se supune secretiei ciclice de hormoni (estrogeni si progesteron), care pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala sarcina.

Atunci cand fecundatia nu a avut loc, nivelul de progesteron se prabuseste si mucoasa uterina, umpluta de sange, se desprinde, declansand scurgerile menstruale.

Rolul menstruatiei in ciclul menstrual este de a-i oferi organismului feminin un nou inceput in fiecare luna daca fixarea ovulului nu s-a produs.

Menstruatia si sarcina

Scurgerile menstruale sunt absente in timpul sarcinii si alaptarii. In timpul sarcinii, corpul tau lucreaza aproape in exclusivitate pentru a-l ingriji pe bebelus. Creierul tau transmite semnale ovarelor pentru a stopa ciclul mentrual, pentru a putea oferi bebelusului un mediu propice de dezvoltare.

Ca urmare, in loc sa scada, nivelul hormonilor tai va creste constant in urmatoarele noua luni. Acest lucru ajuta uterul sa se pregateasca pentru cresterea si hranirea bebelusului tau.

Daca organismul tau ar continua sa aiba menstruatie cat timp esti insarcinata, procesul ar duce la eliminarea peliculei protective de-a lungul peretilor uterului care il ajuta pe bebelus sa se hraneasca in fiecare luna.

Biologic vorbind, nu ar fi foarte logic ca acest lucru sa se intample. Prin urmare, nu poti avea menstruatie peste sarcina, iar sangerarile din timpul sarcinii pe care multe dintre femei le acuza nu au legatura cu menstruatia.

Ovulatia. Perioada favorabila conceperii unui copil

Ovulatia se petrece in general in zilele 4-13 ale ciclului menstrual, adica imediat dupa sau la cateva zile de la menstruatie, in timpul fazei foliculare.

La fiecare ciclu menstrual, la suprafata ovarului, un folicul se umfla si se rupe, eliberand ovulul pe care-l contine, daca acesta nu este fertilizat.

Sangerarile din perioada menstruatiei sunt dovada ovulatiei, in timp ce perioadele de intarziere urmate de scurgeri abundente indica o dereglare a acestui proces.

Exista mai multe tipuri de teste care sa indice perioada exacta a ovulatiei. Progesteronul este un hormon secretat de ovar in timpul acestui proces, motiv pentru care o analiza a sangelui poate sa confirme realizarea ovulatiei.

In mod evident, nivelul sau trebuie sa scada dupa terminarea ciclului. Este de asemenea posibil sa se analizeze o proba de secretie uterina pentru a determina momentul inceperii procesului de ovulatie.

O alta metoda mai simpla si fara niciun cost este masurarea temperaturii bazale. Este stiut ca o crestere a nivelului de progesteron contribuie la cresterea temperaturii corpului femeii. De vreme ce temperatura variaza in timpul unei zile, este important sa fie masurata dimineata devreme.

Menstruatia si fertilitatea

Fertilitatea la femei este o problema foarte complexa si delicata ce poate fi afectata in mod negativ de factori evidenti precum fumatul, alcoolul, cofeina, drogurile, alimentatia sau factori mai putin evidenti, cum sunt folosirea laptopului sau locul in care muncesti.

Dar oare varsta la care ai avut prima menstruatie iti afecteaza fertilitatea? Majoritatea femeilor au avut prima menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani. Chiar daca ai avut primul ciclu menstrual mai devreme sau mai tarziu decat atat, acest lucru nu ar trebui sa iti afecteze fertilitatea.

In majoritatea cazurilor, faptul ca ai ai avut primul ciclu menstrual mai devreme sau mai tarziu de 12-13 ani inseamna doar ca te-ai dezvoltat mai devreme sau mai tarziu decat alte fete.

Daca ai avut primul ciclu menstrual mai devreme nu inseamna ca vei avea probleme cu fertilitatea sau ca vei ajunge la menopauza mai devreme.

Probleme menstruale care afecteaza fertilitatea

Cu toate acestea, exista cateva conditii medicale (unele afectiuni tiroidiene, probleme cu ovarele sau "mostenirea" genetica) care pot intarzia aparitia primului ciclu menstrual. Aceste afectiuni pot afecta mai tarziu capacitatea ta de a ramane insarcinata.

Daca menstruatia a inceput fara probleme, dar la un moment dat s-a oprit, acest lucru poate fi un semnal ca suferi de sindromul ovarian polichistic, ce ar putea sa-ti influenteze in mod negativ sansele de a ramane insarcinata.

De asemenea, un ciclu menstrual neregulat poate cauza probleme de fertilitate daca se intampla din urmatoarele motive: stres, anxietate, consum de droguri, afectiuni fizice sau psihice sau activitate sexuala.

Daca suspectezi ca una dintre aceste cauze ar putea fi motivul pentru care nu ai mai avut menstruatie, cel mai bine ar fi sa consulti un medic.

Discuta in Comunitatea Copilul.ro despre:

Masuri pentru diminuarea durerilor la ciclu si reducerea hemoragiei

Cauzele amenoreei secundare

Naturiste si homeopate

Menstruatia dupa nastere

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatia Ciclu menstrual Ovulatie Ciclu forum Primul ciclu menstrual Cicluri neregulate Ciclu menstrual in timpul sarcinii Ovulatie menstruatie

Articole recomandate

Citeste si despre