Care este cea mai buna varsta pentru a avea copii?

/ / Modificat: 2024-03-13
Care este cea mai buna varsta pentru a avea copii?

 

Astazi vom vorbi despre un subiect care genereaza dezbateri sociale intense. Si anume, care este cea mai buna varsta pentru a avea copii.

In 2021, in Romania, varsta medie la care o femeie nastea primul copil era de 26,9 ani, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, tot mai multe femei aleg sa faca primul copil in jurul varstei de 30-35 de ani. 

Aceste cifra ar putea fi explicate prin mai multe motive care au facut ca varsta medie la care femeile aleg sa faca primul copil,  sa creasca. Printre acestea sunt:

  • Instabilitatea economica si a locurilor de munca: ne aflam in epoca muncii temporare si a necesitatii unui CV lung pentru a gasi un loc de munca. Acest lucru inseamna ca putine cupluri au avut siguranta financiara de care aveau nevoie pentru a avea un copil.
  • Pretul urias al apartamentelor sau chiriilor. Acest punct poate fi legat de cel precedent si ii face pe multi sa amane momentul conceperii unui copil.
  • Stresul generalizat al populatiei: un ritm de viata excesiv de accelerat, dedicat muncii si consumului, care ne-a facut sa intram intr-o bucla preum: "am nevoie de mai mult, cheltui mai mult, muncesc mai mult pentru a plati ceea ce am cumparat".
  • Scaderea calitatii spermei: asociata cu stresul, alimentatia, sedentarismul etc.
  • “Vrem sa ne traim viata mai intai": multe cupluri decid sa calatoreasca si sa se bucure de primii ani de cuplu, amanand momentul de a avea copii.
  • Munca a devenit, pentru multi, unica sursa de implinire personala: atat femeile cat si barbatii isi bazeaza statutul personal si social pe nivelul de ocupare a unui loc de munca. Munca de acasa si timpul petrecut pentru cresterea copiilor au devenit secundare in societate si sunt considerate o povara sau un obstacol in calea progresului profesional si personal.
  • Stabilitatea emotionala in cadrul cuplului: care poate sa nu se intample decat tarziu in viata.

Si din punct de vedere biologic, care este situatia?

Probabilitatea de a ramane insarcinata scade odata cu varsta. O femeie de 20 de ani care incearca sa ramana insarcinata in zilele ei fertile are 25% sanse de a ramane insarcinata, in jurul varstei de 30 de ani are 15%, dupa 35 de ani sansele scad la 8% si la 3% dupa 38 de ani.

Asadar, cand este cel mai bine sa faci un copil?

Multi sustin ca a avea copii inainte de varsta de 30 de ani este mai bine, deoarece ai mai multa energie si rabdare. Pe de alta parte insa, acest lucru inseamna sa spunem nu multor placeri ale vietii de care ne-am putea bucura la aceasta varsta, dar intelegem ca ele pot fi amanate sau sunt inutile.

Odata ce copiii cresc si au un anumit grad de autonomie (de exemplu, 7-10 ani), parintii sunt, inca, relativ tineri (in jur de 35-40 de ani) si se pot ocupa de hobby-uri lor sau de calatorii, fie ca aleg sa mearga in vacante singuri sau impreuna cu cei mici.

Ca o contrapondere, cu cat faci copii mai devreme, cu atat ai mai putina experienta de viata si iti poate fi mai greu sa faci fata momentelor dificile. 

Cei care decid sa aiba copii mai tarziu in viata, cand apele sunt mai linistite, sustin in mare parte ca se afla intr-o stare de maturitate emotionala mai ridicata, sunt mai calmi si mai dedicati noului statut.

De asemenea, aceste persoane se bucura de o stabilitate economica si o pozitie sociala mai bine definita, ceea ce inseamna ca venirea unui copil pe lume genereaza mai putine griji. 

Un dezavantaj in a avea un copil dupa 30-35 de ani, este dat de faptul ca acesta isi va trai adolescenta cand parintii vor avea 50 de ani, iar acest lucru poate duce la o lipsa de conexiune sau la senzatia ca cei dou traiesc pe planuri diferite, ceea ce face dificila o intelegere reciproca.

Un alt dezavantaj este reprezentat de critica sociala. A avea copii dupa varsta de 35-40 de ani inseamna sa fii catalogata cu eticheta de "sarcina cu risc ridicat" la nivel de sanatate si "egoista" de catre cei din jur.

In  concluzie, indiferent cand alegi sa faci copii este important sa iei decizia pentru binele tau si al copilului, si nu pentru “ce spune lumea” sau pentru ca “timpul trece”.  Nu conteaza daca alegi sa faci un copil la 20 de ani sau la 40, atata timp cat iti asumi toate responsabilitatile pe care le implica.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varsta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre