E prea tarziu sa mai fiu mama? La ce varsta sa renunt la acest deziderat

/ / Modificat: 2023-02-06
E prea tarziu sa mai fiu mama? La ce varsta sa renunt la acest deziderat

Traim vremuri in care devine din ce in ce mai greu sa iti stabilesti prioritatile, iar femeile au din ce in ce mai mult tendinta sa amane momentul in care devin mame. Traiesc contracronometru, pun accent pe cariera, pe chestiuni economice si sociale si se trezesc intr-o zi ca isi doreau un copil, dar simt ca a devenit prea tarziu pentru a fi mame.

Exista un moment potrivit pentru a fi mama? Exista o varsta la care ar trebui sa renunti la acest deziderat? Sunt intrebari pe care milioane de femei si le pun zilnic in intreaga lume.

Care este varsta la care devine cu adevarat „prea tarziu”? Chiar exista acea varsta sau e un prag psihologic pe care femeile ajung sa si-l impuna singure atunci cand se tem de esec, de prejudecati, de ce vor spune cei din jur ori chiar de faptul ca vor fi „mame batrane”?

Din punct de vedere psihologic este greu sa stabilesti o varsta la care e „prea tarziu” sa devii mama. In jurul varstei de 20 de ani e posibil sa nu fii suficient de matura pentru aceasta responsabilitate. Pe la 30 de ani incepi sa te temi de esec, incepi sa te gandesti ca poate ai asteptat prea mult. Iar apoi te gandesti ca, daca tot ai amanat atat, mai poti avea putina rabdare, pana cand iti asezi totul asa cum iti doresti si crezi ca ar trebui sa fie atunci cand aduc pe lume un copil.

Daca te apropii de 40 de ani si nu esti mama, incepi sa iti spui, poate, ca e deja prea tarziu, ca trenul a plecat din gara. Iar apoi vezi femei care nasc primul copil dupa 42, 43 si chiar 45 de ani. Si te gandesti din nou ca mai ai timp.

La ce varsta poti renunta la gandul de a fi mama?

Asa cum „febra copiilor” te poate lovi la orice varsta, asa cum sunt femei care isi doresc cu ardoare un copil la 20, 22 sau 27 de ani, sa zicem, sunt si femei pentru care „prea tarziu” se poate face indiferent de varsta.

Medicii se confrunta din ce in ce mai des cu cazuri de menopauza timpurie, cu probleme de fertilitate cu cauze fizice sau psihice.

In teorie, „prea tarziu” pentru o femeie care isi doreste un copil poate insemna dupa pragul de 35 de ani. Statistic, aceasta este deja o varsta maternala avansata. Nivelul de fertilitate scade odata ce inaintam in varsta, insa sunt si o multime de femei care contrazic cifrele rigide din tabele si studii. Sunt femei care decid sa devina mame si la 40, si la 45 de ani si reusesc sa ramana insarcinate mai repede decat tinere de 20-25 de ani.

Din punct de vedere fizic si hormonal nu este prea tarziu sa devii mama atat timp cat ai o stare generala buna, iar analizele endocrinologice arata ca esti inca departe de menopauza.

Fertilitatea scade odata cu varsta, principalele motive fiind diminuarea rezervei ovariene, scaderea calitatii ovulelor si modificarile hormonale.

In medie, la intrarea in perioada pubertatii o femeie are intre 300.000 si 500.000 de ovule. Nuarul acestora scade pana la aproximativ 25.000 in jurul varstei de 37 de ani ajunge sa fie de cel mult 1000 pana la 51 de ani.

Procentual, sansele de a ramane insarcinata pe cale naturala scad pe masura ce o femeie aduna mai multe flori in buchetul vietii:

• pana la 30 de ani - 85%

• 30-35 de ani - 75%

• 35-40 de ani - 66%

• dupa 40 dde ani - 44%

In ce le priveste pe femeile care apeleaza la reproducere asistata, rata de succes a sarcinilor scade, de asemenea, odata cu varsta, potrivit statisticilor Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA:

• pana la 35 de ani - 31%

• 35-37 de ani - 24%

• 38-40 de ani - 16%

• 41-42 de ani - 8%

• dupa 43 de ani - 3%

Niciodata nu e prea tarziu, dar...

Statisticile arata ca femeile depasesc varsta reproductiva odata cu instalarea menopauzei, in medie in jurul varstei de 50 de ani. Pana la oprirea ciclului menstrual pentru o perioada de cel putin un an, tehnic este posibil sa ramai insarcinata; devine, insa, mai putin probabil dupa varsta de 45 e ani, fara stimulare hormonala sau FIV.

Medicii atrag atentia ca in cazul femeilor care isi doresc o sarcina dupa varsta de 35 de ani avem de a face cu o serie de riscuri ce trebuie luate in considerare, atat pentru mama, cat si pentru fat:

• infertilitate - dincolo de acest prag obtinerea unei sarcini poate fi mai dificila

• avort spontan - calitatea scazuta a ovulelor creste riscul pierderii sarcinii, la fel si hipertensiunea sau diabetul, chiar si in stadii incipiente

• probleme cromozomiale - dupa varsta de 35 de ani creste riscul de a concep eun copil cu sindrom down, spre exemplu.

• sarcina multipla, in cazul in care apelati la stimulare hormonala saii FIV, dar si in cazul celor obtinute pe cale naturala, deoarece este posibil ca, din cauza modificarilor hormonale, femeia sa elibereze mai multe ovule in timpul unui ciclu menstrual.

• diabet gestational, preeclampsie si nastere prematura.

Citeste si acest articol:

Prea tarziu pentru a deveni mama? Stii care este varsta considerata prea inaintata pentru conceptie?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina 40 ani Varsta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre