Alergii pe care copiii le pot face la scoala

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergii pe care copiii le pot face la scoala

Alergiile reprezinta o problema serioasa care poate afecta copiii de la cele mai mici varste. Intrucat reactiile alergice se pot dezvolta la orice varsta, nu este exclus ca prichindelul tau sa manifeste reactii adverse la diferite tipuri de alergeni cu care intra in contact in mediul academic. Iata care sunt alergiile pe care copiii le pot face la scoala si cum te poti asigura ca prichindelul le face fata in conditii optime de siguranta.  

Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt reactii anormale ale sistemului imunitar la contactul cu alergeni care, in mod normal, nu creeaza probleme omului obisnuit. Reactiile alergice apar ca urmare a interactiunii repetate dintre substanta alergena si organismul persoanei afectate.  

Care sunt simptomele alergiilor?

  Alergiile prezinta o bogatie de simptome care variaza de la cele usoare pana la cele foarte grave, cu potential letal. Divizate in simptome locale si simptome sistemice, cele mai comune sunt mancarimile, urticaria, stranutul, infundarea nasului, tusea, raguseala, durerile la nivelul urechilor, dispneea, inrosirea ochilor, lacrimarea, starea de greata, diareea, varsaturile, durerile la nivelul abdomenului, febra, ameteala, hipotensiunea si socul anafilatic.  

Ce alergii pot dezvolta copiii la scoala?

Traiul in grup si expunerea la o varietate de alergeni pot declansa o sumedenie de tipuri de alergii la copii. Printre cele pe care copiii le pot dezvolta in mediul academic se numara:

Alergiile la praf

Alergiile la praf pot fi declansate de mediul insuficient de curat in care copilul isi desfasoara zilnic activitatea scolara, dar si de contactul cu alergenii in timpul orelor de educatie fizica. Acest tip de alergii se dezvolta ca raspuns la elementele din componenta prafului, precum acarienii, matreata, resturile de origine animala etc.

Totodata, copiii pot face si alergii la praful de creta. Pentru a diminua riscul dezvoltarii acestui tip de alergii, este important sa iti inveti copilul sa isi curete zilnic banca, folosind agenti dezinfectati eficienti, precum spirtul. In ceea ce priveste praful de creta, copilul ar putea fi mutat intr-o clasa ori scoala unde predarea se face pe table magnetice, iar creta nu este folosita.

Odata instalata alergia la praful obisnuit sau la praful de creta, este important sa te asiguri ca prichindelul nu va suferi o reactie alergica severa in timp ce se afla la scoala. In acest sens, se recomanda administrarea de antihistaminice, careia ar trebui sa i se asocieze o igiena riguroasa.

Alergiile alimentare

Alergiile la mancare sunt foarte comune si reprezinta reactii la substante alergene regasite in produse precum alune, lactate, oua, soia, faina si peste. In situatia in care copilul sufera de o alergie de acest tip, este esential sa iei o serie de masuri care sa il fereasca de probleme in timpul petrecut la scoala.

Una dintre masurile esentiale implica pregatirea pachetului cu mancare de acasa. Concepe un pachet cat mai variat, care sa acopere si poftele alimentare ale copilului tau, in asa fel incat prichindelul sa nu fie ispitit sa manance de la colegi sau sa isi cumpere ceva de la cantina scolii, spre exemplu.

Este foarte important sa ii explici copilului de ce nu are voie sa manance decat ce ii pregatesti tu pentru scoala si sa ii prezinti si posibilele consecinte ale incalcarii acestei interdictii. In cazul in care copilul este prea mic pentru a-si controla eficient impulsurile si poftele, roaga invatatoarea sa il tina sub supraveghere.  

Alergiile la intepaturile insectelor

Periculoase pentru copiii aflati la varsta scolara sunt si alergiile la intepaturile insectelor. Cel mai adesea, reactiile alergice apar ca urmare a intepaturilor de albine, viespi, paianjeni, dar si muste si tantari. Copiii pot fi expusi riscului intepaturilor de insecte in timpul activitatilor scolare care se desfasoara in exteriorul clasei, mai rar in interiorul acesteia, precum orele de educatie fizica, excursiile si altele.

Pentru a-ti proteja copilul, este important sa il imbraci adecvat - cu bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi -, ideal in haine deschise la culoare. Cand vremea devine prea calda pentru haine lungi, spray-urile care se aplica pe piele avand drept scop tinerea insectelor la distanta ar putea reprezenta o solutie eficienta.

In situatia in care copilul are reactii alergice severe la intepaturile de insecte, asigura-te ca din ghiozdanul sau nu lipsesc antihistaminicele. O discutie cu invatatoarea sau cu dirigintele clasei referitoare la problemele de sanatate ale copilului ar putea fi esentiala, pentru ca acesta sa poata interveni de urgenta la nevoie.

Alergiile la animale

Chiar si alergiile la animale sunt posibile in mediul scolar, prin prisma faptului ca micutii au contact cu colegi de clasa care pot avea acasa animale de companie. Reactia alergica in acest caz este declansata de proteinele secretate de pielea animalelor care se lipesc de firele de blana ce pot ajunge cu usurinta pe hainele si obiectele scolare ale copiilor.

In situatia in care prichindelul tau sufera de o alergie la animale, este esential sa interactioneze mai putin cu colegii care au animale de companie pentru a evita declansarea simptomelor.  

Alergiile la medicamente

Alergiile la medicamente, precum anumite tipuri de antibiotice, analgezice si anestezice, pot fi identificate si in mediul academic, atunci cand copilului ii sunt administrate injectiile obligatorii. Situatiile de acest tip nu pot fi evitate complet, atunci cand parintii nu sunt la curent cu alergiile copilului intrucat acestuia nu i-a fost administrata in trecut medicatia periculoasa, astfel ca reactia personalului didactic si al celui medical devine foarte importanta.

Nu ii permite copilului accesul la pastilele aflate in casa si invata-l sa nu accepte medicamente (de tipul analgezicelor) oferite de colegi, chiar daca se confrunta cu dureri.  

Copilul tau sufera de alergii? Au fost aceste reactii alergice identificate sau declansate in mediul scolar? Tu cum reusesti sa gestionezi in mod eficient alergiile copilului tau? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre