Alergia la praf si acarieni. Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea copilului alergic

/ / Modificat: 2021-07-05
Alergia la praf si acarieni. Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea copilului alergic

Copiii nu se nasc alergici, chiar daca parintii au alergii. Au, insa, o predispozitie de a fi mai sensibili, care se va manifesta treptat, pana la declansarea primului episod alergic. Din fericire exista masuri care pot fi luate din timp, pentru a evita crizele alergice in lant.

Nou nascutii nu au alergii

Un copil nu se naste, ci devine alergic, pe masura ce intra in contact cu alergeni; desigur ca si mostenirea genetica are rolul ei, insa abia dupa ce va avea contact o vreme cu factorii cu potential alergen bebelusul sau copilul poate avea si manifestarile clasice ale unei alergii.

Cel mai des intalnite alergii la copii

Cei mai intalniti alergeni pentru copii sunt lapte de vaca, glutenul, acarienii din praf, polenul sau parul de animale. Desigur, alergia la praf a fost, este si probabil va ramane cea mai intalnita alergie la copii.

Mai precis, alergia este declansata de acarienii care se regasesc in praf si de care este foarte greu sa feresti copilul, fiind vorba despre insecte microscopice (masoara intre 200 si 600 microni).

Acarienii traiesc in fotolii, covoare, saltele, paturi, jucarii de plus, carti. Pe scurt, nu exista loc in casa in care ei sa nu se regaseasca. Explicatia: alimentul lor preferat il constituie celulele de piele moarta care se desprind de pe corpul nostru atunci cand aceasta se regenereaza.

In medie, intr-un gram de praf din casa se regasesc 2000 acarieni.

Cum scapi copilul de alergie

Singura forma de a preveni o alergie este sa indepartezi factorul care o provoaca, alergenul.

Pentru a evita alergia la praf, in casa trebuie sa existe o curatenie desavarsita, in special in camera copilului, unde cel mic petrece cele mai multe ore. Aerisirea incaperilor este si ea foarte importanta, la fel ca mentinerea unei temperaturi optime in casa (acarienilor le place caldura) si a unei umiditati potrivite. Concret, ai grija sa mentii temperatura  in casa intre 18 si 22 de grade Celsius si ca umidiatatea sa nu creasca peste 50%.

Cum scapi de acarienii de praf

Cand faci curat in casa, nu mai folosi matura, pentru ca ea doar muta praful de colo-colo si il ridica in aer, de unde poate fi cu usurinta inspirat. Alege un aspirator cu filtru impotriva acarienilor pentru a curata podelele si covoarele.

Praful de pe mobila se sterge cel mai bine cu un servetel special sau cu o carpa umeda. In plus, ar fi indicat sa eviti pe cat posibil cuverturile, carpetele, chiar si perdelele pentru ca toate acestea nu fac altceva decat sa adune praf.

Salteaua copilului este bine sa fie dintr-un material care nu este prea prietenos cu acarienii, la fel si perna celui mic. Alege-le pe cele facute din latex sau spuma si acorda o atentie deosebita lenjeriilor. Pont: salteaua, perna, pilota pot fi si aspirate, nu doar spalate, iar indicat ar fi un aspirator cu apa, care sa le curete in profunzime.

Evita excesul de pernute si plusuri, draperiile si rafturile cu prea multe carti sau jucarii. Cu cat e mai aerisita incaperea, cu atat mai putini acarieni se vor acumula in ea.

Pentru cazurile de infestare grava, puteti folosi chiar si produse acaricide.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii bebelusi Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre