Alergia copiilor la polen. Cauze, simptome si tratament

/ / Modificat: 2022-04-03
Alergia copiilor la polen. Cauze, simptome si tratament

Primavara este cel mai problematic anotimp pentru cei care sufera de alergia la polen. Daca copilul tocmai a fost diagnosticat cu alergie la polen, sau tu suferi de alergie si te intrebi daca si micutul tau va avea probleme, cu siguranta ai o multime de intrebari. Tocmai de aceea am facut un scurt ghid cu tot ce trebuie sa stii despre alergia la polen.  

Alergia este o reactie de aparare a organismului la substantele externe care patrund in corp, fie prin tractul digestiv sau respirator, fie prin piele. Sistemul imunitar al copilului alergic recunoaste aceste substante (in cazul nostru polenul) ca fiind straine, asa ca incearca sa se apere impotriva lor si sa le neutralizeze, provocand simptome de alergie.

Exista multe tipuri de alergii si multi factori care pot determina aparitia unei alergii, desi nu toti oamenii sunt alergici si nici doua persoane alergice la aceeasi substanta nu au neaparat aceleasi simptome sau aceeasi intensitate a simptomelor.

Exista, de asemenea, o predispozitie genetica care face ca o persoana sa fie mult mai predispusa sa aiba o alergie. Astfel, in cazul in care ambii parinti sunt alergici la polen, un copil poate avea de pana la cinci ori mai multe sanse de a dezvolta aceasta alergie. 

Alergia la polen apare doar primavara?

Cand vorbim despre alergia la polen, ne gandim aproape automat la primavara. Cu toate acestea, acest tip de alergie respiratorie poate aparea si in alte perioade ale anului. Practic, alergia la polen poate aparea oricand este expus polenului.    

Care sunt simptomele alergiei la polen?

Simptomele alergiei la polen sunt foarte variate de la pacient la pacient. In plus, acestea variaza si ca intensitate. Cele mai frecvente simptome la copii sunt urmatoarele: 

  • congestie nazala
  • rinoree
  • stranut
  • mancarimi nazale
  • mancarimi oculare
  • roseata in zona ochilor
  • lacrimare
  • mancarimi ale gatului

Un studiu realizat de SEAIC arata ca cel mai frecvent motiv pentru care copiii cu varsta sub 14 ani se prezinta la medicul alergolog este rinita.

Cum se trateaza alergia la polen?

Atunci cand se suspecteaza o alergie la polen la copii, este important sa consultati un alergolog, care va evalua istoricul clinic al pacientului si va confirma diagnosticul prin intermediul unor teste specifice.

Odata ce alergia a fost diagnosticata, exista doua tipuri de tratament:

  • Tratamentul pentru controlul simptomelor, cum ar fi antihistaminicele, corticosteroizii nazali pentru rinita, picaturile pentru ochi pentru conjunctivita sau inhalatoarele pentru astm bronsic.
  • Acest tip de medicatie, impreuna cu aplicarea altor masuri si utilizarea mastilor FFP2, ajuta la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor alergici prin controlul intensitatii simptomelor lor.
  • Imunoterapia sau vaccinarea antialergica: acesta este singurul tratament care poate modifica evolutia naturala a patologiei alergice.

In ce consta vaccinul polen si cand pot sa imi vaccinez copilul?

Imunoterapia cu alergeni consta in utilizarea de vaccinuri pentru a desensibiliza pacientul la un alergen. Acest lucru este deosebit de util atunci cand este imposibil de evitat contactul cu alergenul (de exemplu, in cazul alergiilor de mediu sau al alergiilor la intepaturi de insecte), cand simptomele sunt severe sau daca medicamentele utilizate de obicei pentru a evita simptomele sunt ineficiente.

Cu ajutorul acestui vaccin, este posibil sa se modifice evolutia bolii alergice, sa se trateze eficient simptomele si sa se previna aparitia astmului la copiii cu rinita alergica.

Vaccinul poate fi administrat la orice varsta, desi, in cazul alergiei la polen, este indicat de obicei incepand cu varsta de cinci sau sase ani, cand diagnosticul de alergie este mai sigur.   

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergia la polen

Articole recomandate

Citeste si despre