Diferenta ideala intre sarcini pentru a preveni o nastere prematura

/ / Modificat: 2017-07-21
Diferenta ideala intre sarcini pentru a preveni o nastere prematura

Orice sarcina poate prezenta complicatii care duc la o nastere prematura. Din fericire, cele mai multe riscuri pot fi prevenite usor, prin analize si controale regulate. Factorul de risc cel mai frecvent este reprezentat de un interval scurt intre doua nasteri consecutive.

Un studiu recent confirma acest fapt. Daca ramai gravida prea devreme dupa o nastere, risti sa aduci pe lume un copil prematur. Asa ca daca vrei ca, in curand, sa ii daruiesti un fratior sau o surioara copilului tau, afla cat ar trebui sa astepti pana sa ramai din nou insarcinata, pentru a preveni o nastere prematura.

Insa, intai de toate, trebuie sa cunosti si sa intelegi care sunt factorii care pot declansa o nastere prematura

Cauzele nasterii premature

De cele mai multe ori, medicii nu pot stabili cu exactitate cauza care a provocat travaliul prematur. Mai mult, travaliul prematur si nasterea prematura se poate intampla oricarei gravide. Din motive necunoscute, femeile de culoare sunt mai predispuse sa se confrunte cu o nastere prematura.

Specialistii au identificat de-a lungul timpului mai multi factori de risc. Curiozitatea este ca multe dintre femeile insarcinate care ajung sa nasca prematur nu prezinta niciun factor de risc cunoscut. Acestia includ:

• istoric personal de nastere prematura;
sarcina gemelara;
• un interval mai mic de 6 luni intre sarcini;
avorturi spontane repetate sau chiuretaje multiple;
• utilizarea unei metode de inseminare artificiala, cum ar fi fertilizarea in vitro;
• afectiuni ale uterului, colului uterin sau placentei;
• infectii ale tractului genital anterior;
• prezenta anumitor boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat;
• anemii, carente de minerale si vitamine cauzate de alimentatia deficitara;
• o greutate prea mare sau prea mica inainte de sarcina;
• fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri;
• evenimente stresante de viata;
• vatamare fizica sau traumatisme.

O diferenta de 2 ani intre doua nasteri scade de 2 ori riscul de travaliu prematur

Recent, specialistii americani au finalizat un studiul in privinta nasterilor premature. Ei au analizat un numar de 454.716 nasteri inregistrate in cazul femeilor care au ramas insarcinate de cel putin 2 ori in 6 ani. Rezultatele au aratat ca femeile care au conceput din nou, in decurs de un an de la ultima nastere, au fost de doua ori mai susceptibile de a naste prematur.

O diferenta de 18 luni intre data ultimei nasteri si data urmatoarei conceptii reduce semnificativ riscul respectiv. Acest lucru este echivalent cu o diferenta de 25 de luni intre doua nasteri consecutive.

40% din decesele nou-nascutilor, in primele patru saptamani de viata, sunt cauzate de nasterile premature. Totdata, acestea cresc riscul unor afectiuni precum autismul sau retard mintal si afecteaza dezvoltarea plamanilor si a altor organe. Prevenirea nasterii premature este cea mai indicata strategie in acest sens. Fiecare zi petrecuta in plus in uter conteaza, fiind ulterior reflectata in timpul petrecut la terapie intensiva neontala.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia au descoperit ca un copil conceput la mai putin de 2 ani dupa fratele sau sora sa are un risc de aproape doua ori mai mare sa dezvolte autism. Mai mult, bebelusii conceputi la mai putin de 1 an de la primul copil au fost de trei ori mai predispusi la autism. La nivel mondial, intre 2 si 6 copii, la 1.000 de nasteri, dezvolta autism, baietii fiind de 4 ori mai predispusi la aceasta afectiune decat fetele.

Si corpul mamai are de suferit daca va concepe iar, la o distanta mica dupa ultima nastere. Ingrijirea unui bebelus este foarte obositoare din punct de vedere fizic, multe mamici suferind de privare de somn si depresie. Corpul tau are nevoie de timp sa se refaca dupa o perioada atat de intensa.

O nastere prematura, de 42 de ori mai scumpa decat una normala

In Romania, 1 din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala inca din prima ora de viata. Aceasta rata ingrijorator de mare situeaza tara noasta in fruntea topului european in privinta nasterilor premature. Prematuritatea este principala cauza a mortalitatii neonatale precoce.

Pentru o singura nastere prematura, statul roman poate cheltui de la aproximativ 550 de euro pana la aproape 23.000 de euro. Solutia ar fi prevenirea acestor nasteri prin realizarea unui ghid pentru viitoarele mame.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Factori risc nastere prematura A doua sarcina Bebelusi nascuti prematur

Articole recomandate

Citeste si despre