Cat timp ar trebui sa stea un copil prematur in spital?

/ / Modificat: 2019-03-06
Cat timp ar trebui sa stea un copil prematur in spital?

Unul dintre cele mai grele momente pentru un parinte, este atunci cand bebelusul se naste prematur. Pentru ca asta inseamna sa petreaca mai mult timp (cel putin o luna) in spital, iar parintii nu pot sa stea cu micutul.

Exista un program specific de vizite, bebelusul trebuie monitorizat pentru a putea fi evitate complicatiile si toate acestea sunt o adevarata tortura pentru parinti.

Sa ai un copil prematur este foarte complicat, iar implicarea sentimentala va face totul mai dificil. Vor fi momente de frica, o lunga perioada de indoiala si zile cand va fi mult mai usor sa arunci prosopul decat sa continui lupta. Dar este necesar sa pastrezi speranta ca totul se va termina cu bine, va veni ziua in care iti vei lua copilul acasa si totul va deveni doar o amintire.

Una dintre intrebarile cele mai dese ale parintilor care au un bebelus prematur este: Cat va sta copilul in spital? Acestia trebuie sa fie linistiti si sa stie ca incubatorul il va ajuta pe micut sa supravietuiasca, chiar daca le pare o cusca de tortura.

Spitalul va fi casa voastra mai multe saptamani

Primul lucru pe care ar trebui sa-l stii este ca, in ultimii 20 de ani, rata de supravietuire a copiilor nascuti cu mai putin de un kilogram a crescut exponential. Daca inainte doar 20% supravietuiau, datorita progreselor medicinei, in zilele de azi supravietuiesc 80% din bebelusii nascuti prematur.

Pentru acesti copii, este fundamentala ingrijirea din spital. Si trebuie sa fie clar ca incubatorul ii ajuta foarte mult. Dar iti este frica si nu te simti confortabil cand vezi toti acei senzori, ventilatia asistata sau hranirea intravenoasa. Insa, toate acestea vor ajuta bebelusul sa traiasca.

Dar totusi, cand va putea copilul sa paraseasca spitalul? Asta depinde de multe lucruri: depinde de cat de bine stie sa respire si sa se hraneasca si daca stie cum sa controleze temperatura. Importanta este si greutatea: pana cand ajunge la 2 kilograme, spitalul este cea mai buna casa pentru un bebelus prematur.

Cand atinge cele doua kilograme, copilul va putea supravietui in afara acelui mediu controlat si parintii il pot lua acasa.

Trebuie tinut cont de faptul ca nu toti copiii prematuri petrec acelasi timp in incubator. Depinde foarte mult de caracteristicile pe care fiecare bebelus le prezinta si este posibil ca un prematur sa se nasca in luna a 8-a de sarcina si sa cantareasca 2,5 kilograme, iar altul nascut tot in aceesi luna sa aiba doar 1,5 kilograme. In plus, depinde mult de maturitatea pe care au atins-o functiile sale esentiale.

Incubatorul nu distruge legatura ta cu bebelusul

Faptul ca un copil a petrecut primele saptamani in spital, nu inseamna neaparat ca legatura cu el va fi pierduta. Il poti vizita ori de cate ori este posibil, il poti insoti in procesul sau de vindecare si cu cat colaboreaza mai mult cu medicii, cu atat va fi mai usor.

Aceste saptamani ti se pot parea foarte lungi, dar pot trece foarte repede, in functie de atitudinea ta. Nu este o situatie usoara, dar totul se va sfarsi si nu-ti vei aminti decat momentul in care ti-ai luat bebelusul acasa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus prematur Prematur Bebelusi nascuti prematur

Articole recomandate

Citeste si despre