Vitamine care sporesc fertilitatea

/ / Modificat: 2013-05-12
Vitamine care sporesc fertilitatea

Instalarea unei sarcini poate fi favorizata de o serie de vitamine care sporesc fertilitatea prin proprietatile lor benefice in raport cu functia reproducatoare a organismului. Chiar daca dovezile stiitifice nu sunt deocamdata suficient de solide pentru a sustine o formula certa de vitamine eficiente in problemele de conceptie, cateva descoperiri in domeniu atesta faptul ca acesti adjuvanti sprijina capacitatea unei femei de a aduce pe lume un copil.

O buna parte dintre medicii ginecologi recomanda pacientelor suplimente de vitamine cu cateva luni inainte sa intrerupa utilizarea metodelor de contraceptie. Printre substantele aflate in stransa legatura cu stimularea fertilitatii se numara vitamina C, complexul de vitamine B, acidul folic si vitamina D.

Vitamine utile pentru fertilitate

Una dintre cele mai discutate vitamine care sporesc fertilitatea este vitamina C, deoarece are un efect tonic in accelerarea productiei de progesteron in corp. O poti prelua, prin hrana, din citrice, broccoli, ardei verzi sau patrunjel.

Progesteronul este un hormon cu foarte multe functii esentiale in organism: el regleaza ciclul menstrual, contribuie la ingrosarea membranei uterine si reduce excesul de anxietate. Acest hormon in varianta sintetica, progestinul, este deseori administrat in caz de dificultate de conceptie sau de purtare a sarcinii pana la termen.

La fel ca vitamina C, complexul de vitamine B este benefic in reglarea functionalitatii aparatului reproducator. Un anumit tip al acestui complex, acidul folic, este recomandat cu prisosinta femeilor care se straduiesc sa devina mamici. O poti prelua din suplimente alimentare disponibile in farmacii sau din meniul zilnic, consumand fructe, fasole si legume cu frunze verzi.

Alte studii au descoperit o conexiune intre nivelul insuficient de vitamina D si infertilitate. Vestea buna este ca poti mari aportul acestei substante consumand produse lactate si petrecand mai mult timp la soare, pentru a ajuta corpul sa produca singur aceasta vitamina pretioasa.

Vitamina E este un antioxidant puternic, cu rol extrem de important in productia de spermatozoizi la barbati. Datorita acelorasi proprietati antioxidante, vitamina E creste si fertilitatea feminina. Doza zilnica recomandata este de 400-800 UI/zi, doar la recomandarea medicului dupa un consult de specialitate.

Vitamine pentru fertilitate recomandate de mamici

Mamicile de pe forumul Copilul.ro au impartasit o serie de combinatii de vitamine pentru fertilitate, recomandate de diversi specialisti pentru stimularea functiei reproducatoare feminine.

Iata ce retete speciale au folosit mamicile:

"Am auzit ca vitamina E, luata in combinatie cu spirulina, ar da rezultate foarte, foarte rapide la conceperea unui copil" - Evatudor

"Eu am citit ca este foarte bine sa iei tinctura de branca ursului si tinctura de busuioc. Sunt recomandate in cazul problemelor de fertilitate." - Alinuta82

"Iau si eu vitamine Prenatal, in combinatie cu ulei de peste, maca si naprasnic. Sunt in a 2-a luna de tratament, sper sa reusesc. [...] Am citit in Formula As ca multe cazuri s-au rezolvat asa." - Piersicuta

Tu stii combinatii eficiente de vitamine pentru sporirea fertilitatii? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre