Vitamina E

/ / Modificat: 2012-09-12
Vitamina E

Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important, vitamina E. Aceasta are numeroase calitati, indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate. Vitamina E este liposolubila si sensibila la mediile alcaline si la oxidare.

Doza zilnica recomandata : 12–20 mg.

Cantitatea recomandata variaza in functie de fiecare tara. In Canada, dozele recomandate copiilor sunt de 3­10 mg, iar adultilor si adolescentilor, de 12 mg. In Franta, nevoia zilnica este evaluata la 12–15 mg, iar in SUA, la 40–80 UI  (1 UI* = 1 mg).

Surse

Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati: soia, porumb, floarea­ soarelui, fructele oleaginoase – arahide, seminte de floarea-soarelui etc., germenii de cereale, legumele verzi, spanacul, in special, si rosiile reprezinta principalele surse alimentare de vitamina E. In cantitate foarte mica se gaseste in carne.

Roluri si caracteristici

— permite, datorita actiunii antioxidante, prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti;

— intareste sistemul imunitar;

— permite o mai buna irigare sangvina in intregul organism;

— ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E (la fel actioneaza beta­carotenul si seleniul);

— conserva "integritatea" vitaminei A;

— atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);

— are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine; circulatia sangelui se face astfel fara nici un impediment si nu mai exista riscul unor tulburari cardiace;

— accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina E

Desi foarte rara in tarile dezvoltate, hipovitaminoza E poate sa apara la copiii nascuti prematur, la bolnavii de maladia Crohn, de mucoviscidoza (vascozitate anormala a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice si bronsice, care impiedica absorbtia materiei grase), sau a celor ce au suferit extirparea ileonului.

Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei si, dupa unii specialisti, sterilitate.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina E

Nu are efecte toxice. Din contra, persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie sa consume vitamina E in doze foarte mari, caci aceasta poate duce la agravarea cazului. Pacientii care urmeaza un tratament cu vitamina K, trebuie sa consulte medicul inainte de a lua vitamina E suplimentar.

Note utile

— Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale le reduc continutul de vitamina E.

— De asemenea, prepararea si unele moduri de conservare a alimentelor altereaza calitatile acesteia.

— Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane.

— Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua.

— Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipocolesterolemiante.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre