Cinci schimbari in stilul de viata care cresc fertiliatea in mod natural

/ / Modificat: 2024-03-04
Cinci schimbari in stilul de viata care cresc fertiliatea in mod natural

 

Problemele de fertilitate sunt tot mai des intalnite si sunt cauzate de dezechilibre hormonale. Milioane de femei din intreaga lume au probleme cu nivelul de estrogen, insulina, cortizol si adrenalina, totul pe fondul unor probleme intestinale, inflamatorii si al unui nivel ridicat de stres.

Exista mai multe remedii naturale ce pot corecta dezechilibrele hormonale si pot creste fertilitatea, insa este nevoie sa faci mai multe schimbari in stilul de viata.

Grasimile sanatoase stimuleaza fertilitatea

Multe femei renunta complet la grasimi pentru a fi mai suple, insa acest lucru poate dauna fertilitatii. Motivul? Corpul are nevoie de grasimi sanatoase pentru a se pastra echilibrul hormonal. Fara aceste grasimi, productia de hormoni incetineste.

Fara acizii grasi din alimentatie, corpul nu poate absorbi anumite vitamine si minerale vitale pentru productia de hormone, iar aportul de acid folic si fier risca sa fie prea mic.

Grasimile trans, despre care s-a stabilit ca favorizeaza endometrioza, una dintre cele mai comune cauze ale infertilitatii la femei, sunt cu siguranta de evitat. Uita de cartofii prajiti, de margarina si de anumite tipuri de chipsuri si biscuiti. In schimb, te poti "indopa" cu grasimi bune care se regasesc in ton si somon, inulei de cocos, avocado sau unt obtinut din lapte de la vaci hranite cu iarba.

Grasimile sanatoase te feresc de inflamatii, stimuleaza metabolismul si dau senzatia de satietate.

Echilibreaza aportul de acizi graşi Omega-3 si Omega-6

Starile inflamatorii sunt cauzate de dezechilibrul dintre Omega-3 si Omega-6.

Evita Omega-6 din uleiul de porumb, de canola, de soia, de alune, de bumbac, de floarea soarelui si toate alimentele prajite in acestea.

Apeleaza cu incredere la pestele de apa sarata, semintele de in, de chia, la nuci si produse de la animale hranite cu iarba, precum si la suplimente cu ulei de peste (fara mercur), surse importante de Omega-3.

Raportul ideal de Omega-3 si Omega-6 este de 1-1, iar atunci fertilitatea va creste, pe fondul scaderii nivelului de cortizol.

Vitamina D e foarte importanta pentru fertilitate

Vitamina D este responsabila pentru reducerea inflamatiilor, prevenirea depresiei si e esentiala pentru fertilitate. Lipsa de vitamina D poate afecta sistemul imunitar, secretia de insulina, inima si tensiunea arteriala, dar si dezvoltarea creierului si a fatului, la gravide.

Cum poti sa te asiguri ca ai un aport optim de vitamina D? Stai cat poti de mult la soare (minim 20 de minute pe zi). Iar daca pur si simplu nu se poate, apeleaza la suplimente cu Vitamina D3.

Fa cat mai multa miscare pentru a stimula fertilitatea

Fie ca faci sport intr-un cadru organizat, fie ca plimbi cainele sau alergi dupa copilul pe care il ai deja, cu cat ai o activitate fizica mai intensa, cu atat ai mai multe sanse sa ramai insarcinata.

Miscarea fizica normalizeaza functiile organelor si secretia de hormoni, pe langa faptul ca reduce anxietatea, regleaza secretia de insulina si tine departe depresia.

Somnul de calitate, un aliat in cresterea fertilitatii

Ai grija sa dormi suficient si poate si ceva in plus. Prinsi in valtoarea agitatiei de zi cu zi, reusim sa dormim, in cel mai bun caz, 6 ore pe noapte. Adica insuficient pentru o femeie care spera sa ramana insarcinata. Explicatia? Din cauza privarii de somn hormonii pur si simplu o iau razna.

In timpul somnului corpul nostru se reface si se regleaza secretia de hormoni de fertilitate precum progesteronul, estrogenul, hormonl luteinizant (LH) si hormonul de stimulare foliculara (FSH).

Somnul este crucial si pentru secretia de leptina, hormon care influenteaza ovulatia, dar si de cortizol, care creste prea mult atunci cand dormim putin si prost, ceea ce se traduce in anxietate, stari inflamatorii, niveluri ridicate de insulina si in slabe sanse de a ramane insarcinata.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbari de atitudine Stil de viata sanatos Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre