Influenta anime-urilor asupra copiilor

/ / Modificat: 2013-08-09
Influenta anime-urilor asupra copiilor

In ultimii ani anime-urile (desenele animate japoneze) au o influenta din ce in ce mai mare asupra copiilor din toata lumea. Anime-urile au patruns si in Romania prin intermediul unor posturi specializate (Animax, Cartoon Network) si au facut furori cu seriale ca Dragon Ball Z, Pokemon si Yu-Gi-Oh!

Multi si-au pus problema ce fel de influenta au aceste desene asupra copiilor.

Tocmai pentru ca sunt extrem de populare, efectelor lor asupra celor mici trebuie atent monitorizate.

Exista voci care zic ca anime-urile au o influenta nociva asupra copiilor deoarece nu promoveaza valori adevarate si contin o doza foarte mare de violenta. Anime-urile sunt acuzate de asemenea ca nu contin lectii de viata si ca sunt excesiv de transpuse in lumea imaginara.


O alta problema legata de anime-uri este cea a perceptiei si a prejudecatilor pe care copiii si tinerii si le formeaza vizionand astfel de programe.

Un studiu efectuat de Education Committee of the Japanese Association of University Women asupra schimbarilor perceptiei copiilor dupa vizionarea mai multor seriale anime a rezultat in cateva concluzii interesante.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o corelatie intre vizionarea anime-urilor si formarea unor stereotipuri cu privire la rolul femeilor in societate. In general, in anime-uri, persoanele de sex feminin sunt portretizate ca fiind mai slabe din punct de vedere al fortei fizice, tacute si retrase.

In scenele de lupta, de obicei femeile fug, iar barbatii le protejeaza. Toate aceste imagini repetate la nesfarsit pot crea anumite prejudecati in randul copiilor.

Exista totusi si o alta dimensiune a problemei.

Anime-urile nu sunt nici primele si nici ultimele programe de televiziune care promoveaza violenta si stereotipurile de tot felul. Si Tom si Jerry sunt desene cu mesaj violent si fara lectii de viata si intregi generatii au crescut cu ele. De asemenea, desenele japoneze le pot deschide ochii copiilor asupra culturii japoneze, plina de traditii si obiceiuri.

Important este ca de fiecare data sa vorbesti cu copilul tau despre ce se intampla in serialele pe care le vizioneaza.

Nu uita sa verifici daca serialul este recomandat pentru grupa de varsta a copilului tau si mai ales nu-i pune la indoiala inteligenta. Isi va da singur seama ce este bine si ce este rau, la fel cum am facut si noi la randul nostru cand eram mici.

Foto: animedownloadsunlimited.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desene animate

Articole recomandate

Citeste si despre