Expertii, despre desenele animate: "Frumoasa si Bestia", cel mai periculos, iar Aladdin este "rasist"

/ / Modificat: 2019-04-09
Expertii, despre desenele animate:

Actrita Keira Knightly a fost prima care a dezvaluit ca a interzis fetitei sale de trei ani sa se uite la "Cenusareasa" si "Mica Sirena," pentru ca portretizeaza femei puternice.

Expertii ii dau dreptate si sustin ca exista probleme serioase cu unele dintre filmele clasice de desene animate, marca Disney, pentru ca ar putea fi daunatoare pentru copiii mici care le urmaresc.

Fie ca este vorba de productii noi sau mai vechi, filmele Disney sunt prezente in viata copiiilor de generatii.

Dar, conform expertilor, unele dintre productiile mai vechi, cu care multi dintre noi am crescut, pot fi foarte periculoase pentru micutii nostri.

Filmele cu printese Disney au o influenta proasta asupra copiilor?

Multi dintre cercetatori spun ca "Alba ca Zapada", "Frumoasa din padurea adormita", "Frumoasa si Bestia" sau "Regele Leu" promoveaza o viziune nesanatoasa asupra frumusetii, rasismul, abuzul domestic si incurajeaza fetele sa isi aleaga un partener de viata in functie de averea acestuia.

Potrivit doctorului Victoria Cann, lector al Universitatii East Anglia, "Frumoasa si Bestia" este, de departe, cel mai periculos film Disney pentru copii pentru ca prezinta un caz de sindrom Stockholm.

"Este un lucru foarte periculos. Bestia din film este mereu la un pas de a face o criza de nervi si devine foarte violent. In plus, transmite ideea eronata potrivit careia o femeie poate sa schimbe un caracter violent si abuziv daca are rabdarea necesara si insista. La finalul filmului, bestia se transforma intr-un barbat blond irezistibil, iar copii vor trai cu impresia ca o persoana atragatoare din punct de vedere estetic nu poate fi capabila de agresivitate", a explicat ea pentru The Sun.

Dr. Cann atrage atentia si referitor la desenul "Aladdin si lampa fermecata", sustinand ca filmul din 1992 este "rasist".

alladin

Ea subliniaza ca toate personajele pozitive, inclusiv Aladdin, apartin rasei caucaziene, iar cele negative au pielea mai inchisa la culoare sau aprtin altor rase.

Alba ca Zapada, femeile ca persoane neajutorate

Un alt expert, dr. Laura Coffey-Glover de la Universitatea Nottingham Trent, crede ca filmul "Alba ca Zapada" creeaza asteptari nerealiste pentru fetele tinere. Ea spune ca productia contureaza femeile ca personaje neajutorate, care asteapta ca un barbat sa vina sa le ajute.

alba-zapada

Alba ca Zapada transmite mesaje negative despre activitatile unei femei.

"Singurul ei rol util este sa gateasca si faca curatenie in casa piticilor".

De asemenea, ea crede ca "Frumoasa din Padurea Adormita" promoveaza anorexia, deoarece personajul ei are o talie exagerat de subtire.

Ca si in cazul Albei ca Zapada, ambele filme vorbesc despre problema consimtamantului, deoarece ambele arata ca femeia este sarutata de un barbat in timp ce doarme.

Dr. Cann spune ca asta "normalizeaza sentimentul barbatilor de a avea dreptul asupra trupurilor femeilor".

Frozen, in topul preferintelor

frozen

Expertii lauda, insa, filmele mai recente, cum ar fi "Frozen", care prezinta teme mult mai moderne, cum ar fi prietenia, loialitatea familiala si feminismul.

"Acesta este un film in care exista doua roluri feminine, care arata ca dragostea poate lua forme diferite si ca o femeie nu trebuie sa fie salvata de un barbat", a mai spus dr. Cann.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desene animate Desene animate copii Personaje desene animate

Articole recomandate

Citeste si despre