8 stiluri de invatare asociate tipurilor de inteligenta la scolar

/ / Modificat: 2017-06-30
8 stiluri de invatare asociate tipurilor de inteligenta la scolar

Exista 8 tipuri de inteligenta – verbala, kinestezica, naturista, logico-matematica, spatiala, muzicala, intrapersonala, interpersonala – carora li se asociaza acelasi numar de stiluri de invatare. In functie de tipul de inteligenta pe care il are copilul, poti afla metode si tehnici esentiale prin care facilitezi invatarea la copilul scolar.

1. Stilul de invatare lingvistica/verbala

Copilul cu inteligenta lingvistica intelege cel mai bine lumea si mediul inconjurator prin intermediul cuvintelor si scrisului, mai exact al comunicarii. El are abilitati dezvoltate de comunicare si exprimare.

Stilul de invatare care se bazeaza pe acest tip de inteligenta se bazeaza pe: citit, scris, povesti. Cel mic este priceput la memorarea numelor, locurilor, datelor si a jocurilor. Testele de cultura generala sunt floare la ureche pentru o astfel de memorie, iar capacitatea de retinere se bazeaza pe vorbire, auz si mai ales citit.

2. Stilul de invatare spatiala/vizuala

Copilul cu inteligenta spatiala are darul de a retine informatii prin imagini. Acesta intelege si invata cel mai bine prin imagini, video-uri, si orientare spatiala.

Ii place sa deseneze, construiasca si sa creeze diverse lucruri. Este priceput la jocuri de tip lego sau puzzle. Iar daca acestea sunt folosite pentru a invata diverse lucruri, atunci nu va avea probleme in a intelege si retine informatiile.

Acesta retine informatii si rezolva probleme punandu-si imaginatia si creativitatea la lucru. Este priceput in dezlegarea integramelor sau citirea si interpretarea hartilor.

3. Stilul de invatare/inteligenta muzicala

chitara_muzica_copii

Inteligenta muzicala prezinta abilitati de a canta si a compune muzica. Copiii au un simt pronuntat al ritmului sunetelor si invata cu usurinta orice lucru daca este pus pe o linie melodica.

Copilului ii place sa cante, sa asculte muzica sau chiar sa cante la un instrument muzical.

4. Stilul de inteligenta kinestezica

Daca in cazul inteligentei verbale copilul se exprima cel mai bine prin limbaj, in inteligenta kinestezica primeaza limbajul nonverbal. Miscarile si gesturile corpului ajuta copilul sa rezolve anumite probleme si sa se exprime mai usor.

Daca micutul tau are aceasta inteligenta atunci este talentat la sport si detine o buna coordonare ochi-mana. Nu are probleme in a-si exprima sentimentele, chiar daca ele se inteleg din expresivitate acorporala.

Copilul invata cel mai mult din punerea in "miscare" a informatiilor, prin interactiunea cu oamenii si cu spatiile care il inconjoara si prin simturi.

5. Stilul de inteligenta logico-matematica

Copilul care are o astfel de inteligenta este foarte bun prieten cu cifrele si calculele. Este o fire pragmatica, calculata si care se bazeaza pe gandire logica si rationamente. Are capacitatea de a rezolva usor probleme bazandu-se pe deductibilitate.

Ii place sa faca experimente, sa testeze lucruri si sa lucreze cu numere. Pune foarte multe intrebari si acesta este un mod eficient de a invata lucruri noi. Este un copil priceput si inzestrat la matematica, logica si orientat spre rezolvarea problemelor. Invata cel mai bine prin organizarea, categorisirea si calasificarea informatiilor si lucreaza cel mai bine cu modele abstracte.

6. Stilul de inteligenta naturista/naturalista

Copilul cu o astfel de inteligenta se bazeaza in intelegerea lumii pe mediul in care traieste, mai exact pe elementele de mediu care-l inconjoara. Si invata cel mai mult din explorarea mediului inconjurator, din contactul cu natura, animalele, fauna etc.

Este foarte organizat, se pricepe sa planifice activitati si invata cel mai bine in mijlocul naturii.

7. Stilul de invatare intrapersonala

bebelus_inteligent_lucruri_uimitoare

Micutul cu inteligenta intrapersonala se bazeaza foarte mult pe propriile capacitati de cunoastere si intelegere. El este capabil sa se autoevalueze si automotiveze si nu are nevoie de ajutorul celor din jur. Se descurca pe cont propriu. Si invata singur pentru ca se pricepe foarte mult la analiza si observatie interioare si actioneaza pe baza instinctelor.

Invata cel mai bine in proiecte individuale, intr-un spatiu personal si fara a fi ingradit de reguli si instructiuni.

8. Stilul de inteligenta interpersonala

Inteligenta interpersonala ajuta la intelegerea mediului inconjurator si a lumii prin intermediul oamenilor care traiesc in ele. Este un copil care va sti la maturitate "sa citeasca" oamenii – sa le descopere cu usurinta intentiile, scopurile, motivatiile etc.

Spre deosebire de copilul cu inteligenta intrapersonala, care e un spirit individualist, copilul cu acest tip de inteligenta are in sange spiritul de echipa. Este prietenos si sociabil si invata cel mai bine din activitatile in grup. Este abil si perspicace, intelege foarte bine persoanele din jur si reuseste sa medieze conflictele pe cale pasnica si rationala.

Invata cel mai bine din cooperarea cu ceilalti, realationarea si comunicarea cu alte persoane.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare copii Educatie copii Comunicare copii Jucarii inteligente copii Invatat citit copii Jocuri dezvoltare atentie copil Activitati stimulare inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre