Educatia financiara pentru copii: cand ar trebui sa inceapa si ce poti face ca parinte

/ / Modificat: 2024-01-29
Educatia financiara pentru copii: cand ar trebui sa inceapa si ce poti face ca parinte

In general, aplicarea metodelor de educatie financiara pentru copii ar putea incepe chiar de la varsta de 3 ani, cand acestia incep sa mearga la gradinita. Desi pare o varsta foarte frageda, aceasta este perioada in care copiii incep sa observe si sa inteleaga anumite concepte precum schimbul, posesia si, intr-un mod simplificat, utilitatea banilor. Astfel, vei putea sa contruiesti o baza solida de intelegere financiara, care ii va ajuta pe cei mici sa-si gestioneze finantele personale, atunci cand vor deveni adulti.

Descopera, in cele ce urmeaza, cateva idei pe care le poti aplica in educatia financiara a copilului tau, in functie de varsta.

Foloseste-te de povesti si jocuri

Exista multiple carti de povesti pentru copii, care abordeaza teme financiare, pe intelesul lor. De regula, pentru copiii cu varste intre 3 si 6 ani, acestea includ animale sau diferite personaje din desene animate, pentru a forma o poveste captivanta si utila. In ceea ce priveste jocurile, poti sa te folosesti de cateva idei precum planificarea unui buget fictiv pentru o vacanta imaginara sau organizarea unui magazin fictiv acasa si incurajarea celui mic sa decida ce produse cumpara cu banii fictivi.

Tot sub forma unui joc, o modalitate eficienta de a-l implica pe cel mic in gestionarea banilor este folosirea unei pusculite personale. Astfel, nu numai ca il inveti pe copil sa economiseasca, ci il si incurajezi sa-si seteze obiective.

Si tu, ca parinte, poti sa te folosesti de o „pusculita personala” virtuala si sa economisesti pentru lucruri mai importante, din viitorul copilului tau. O modalitate de a face asta sunt acele conturi bancare pentru copii. Deschizand un astfel de cont, poti sa economisesti luna de luna orice suma doresti pentru copilul tau si sa primesti o dobanda, in functie de institutia financiara aleasa. In momentul in care implineste 18 ani, copilul tau va avea acces la banii economisiti, insa chiar si pana atunci, tu poti accesa banii, fara sa pierzi dobanda acumulata.

Implica-ti copilul in activitati practice

Pe langa povesti si jocuri, copiii scolari pot fi inclusi in activitati practice, din viata de zi cu zi, pentru a le oferi o educatie financiara mai complexa. Iata 2 idei pe care poti incepe sa le folosesti:

  • Creeaza, alaturi de copilul tau, o lista de cumparaturi, pentru momentul in care veti merge in supermarket. Discutati impreuna despre necesitati si dorinte si stabiliti un anumit buget in care sa va incadrati. In magazin, lasa-l pe copil sa te ajute in gasirea alimentelor de pe lista si incurajeaza-l sa compare preturile intre produse similare, astfel incat sa va puteti incadra in bugetul stabilit.

  • Recompenseaza-ti copilul, pentru unele treburi casnice sau pentru notele mari, cu o anumita suma de bani. Aceasta poate fi, ulterior, depusa in pusculita personala mentionata anterior. La finalul fiecarui an sau de ziua lui, incurajeaza-ti copilul sa-si foloseasca economiile, pentru atingerea obiectivelor propuse.

  • Ocazional, ajuta-ti copilul sa identifice acele haine sau jucarii pe care nu le mai foloseste si sa le vanda. Stabiliti preturile impreuna, negociati cu potentialii cumparatori si ajuta-l sa gestioneze eficient banii castigati. Aceasta experienta il va ajuta sa invete despre evaluarea valorii bunurilor si sa inteleaga mai bine procesul de vanzare-cumparare.

Concluzionand, prin intermediul povestilor, al jocurilor si al activitatilor practice, poti contribui la formarea unei perspective sanatoase asupra banilor. Asadar, inca de la varste fragede, copiii pot fi implicati in activitati si experiente care sa ii invete sa-si gestioneze banii intr-un mod eficient.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Educatie financiara

Articole recomandate

Citeste si despre