Spiritul de echipa la copii

/ / Modificat: 2013-02-18
Spiritul de echipa la copii

Spiritul de echipa este o calitate importanta care pregateste copiii pentru provocarile vietii de adult si ii ajuta sa invete cele mai bune mijloace pentru a reusi in viata. Insa nu este o calitate innascuta, ci este un "bun" dobandit care-i invata despre incredere, responsabilitate, comunicare sau cooperare. Insufla-i copilului spiritul de echipa inca din primii ani ai copilariei!

Ce este spiritul de echipa?

Spiritul de echipa este in stransa legatura cu o alta abilitate pe care copiii trebuie sa o invete si sa o stapaneasca: cooperarea. Aceasta presupune initial integrarea copilului intr-un grup, ai carui membri au un scop sau tel comun. Incercarea de a indeplini misiunea presupune multe aptitutidini pe care copilul le va dezvolta din lucrul in echipa cu alti copii. Este o abilitate care ofera copilului fundatia pentru reusitele de la maturitate.

Spiritul de echipa se formeaza cel mai bine intre varsta prescolara si cea scolara, cu precadere in anii de scoala. Copiii sunt implicati in gradinite si scoli in proiecte de grup care ii ajuta sa invete ce inseamna spiritul de echipa si sa traga foloasele acestuia in viata lor. Cel mai important lucru in lucrul in echipa este punerea interesului grupului deasupra oricaror interese personale - un lucru destul de greu de realizat la copii, care sunt adesea egocentristi si cred ca lor li se cuvine tot!

Avantaje si dezavantaje ale spiritului de echipa la copii

gimnastica_spirit_echipa_copii

Exista o sumedenie de beneficii ale acestei aptitudini asupra dezvoltarii copilului. Spiritul de echipa este "daunator" acestuia atunci cand nu este prezentat si introdus cum trebuie in viata lui.

Cei care lucreaza cu grupuri de copii trebuie sa aiba grija sa implice toti copiii in aceeasi masura, sa ii trateze la fel si sa ii incurajeze in permanenta in momentele in care simt ca cedeaza.

Altfel, acestia se vor simti demotivati, vor dezvolta frica de esec si se vor considera neputinciosi sau incapabili sa reuseasca in viata. Copiii trebuie indrumati cu grija in acest proces si ajutati sa depaseasca esecurile sau temerile fara a-i afecta pe termen lung. Lucrul in echipa este un efort comun al tuturor participantilor la proiect si presupune multe urcusuri si coborasuri care trebuie controlate corespanzator.


Spiritul de echipa presupune dezvoltarea si invatarea unor abilitati si valori esentiale pentru copii:

  • incredere;
  • responsabilitate;
  • cooperare;
  • comunicare;

Cum inveti copilul spiritul de echipa?

Implica-l in jocuri sau proiecte de grup inca de cand e mic!

Dupa cum spuneam, spiritul de echipa este o calitate dobandita, iar tu, ca parinte, ai multe de facut in acest sens. Desi aceasta capata cu adevarat sens cand cel mic creste mai maricel, trebuie sa implici copilul in activitati de grup inca de cand e micut. Joaca si locurile pentru aceasta sau intalnirile organizate de joaca creeaza fundatia dezvoltarii acestei aptitudini in copilarie.

Copilul intelege cel mai bine ce inseamna sa fii parte a unui grup atunci cand este implicat in activitati care aduna grupuri de copii diferiti, din medii diferite si pe care nu ii cunoaste foarte bine.

Implica-l si alege proiecte si jocuri care au intotdeauna un tel!

Intotdeauna e bine sa alegi pentru micutul tau proiecte de grup care au un tel spre care sa tinda.

In lucrul in echipa copiii vor avea divergente, neintelegeri si chiar conflicte pe care vor trebui sa le depaseasca pentru a urmari interesul grupului.

Ori de cate ori este posibil, lasa-i sa gaseasca singuri solutii la probleme comunicand si cooperand intre ei.

Sporturile de echipa sunt cele care ii invata cel mai bine pe copii ce este spiritul de echipa.

Gasiti o identitate proprie pentru grup!

Pentru ca membri unui grup sa colaboreze mai bine in vederea atingerii scopului urmarit, ei trebuie sa fie uniti si sa se identifice ca facand parte dintr-un grup. De aceea, grupul din care face parte copilul trebuie sa capete o identitate proprie - o emblema, un nume, o culoare sau sa aiba un imn special.

Incurajeaza-i sa se sustina intre ei!

Este important ca micutii sa se sprijine intre ei la nevoie sau cand intampina greutati intr-un joc sau o activitate de grup. Numai asa grupul va ramane unit si va coopera in vederea indeplinirii scopului urmarit. Incurajarea interna in cadrul grupului ajuta la crearea unei stari de bine in interiorul echipei si ofera membrilor resursele necesare pentru a merge mai departe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spirit echipa copii Cooperare copii Activitati grup copii Spirit competitie copii Jocuri cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre