Ce tip de inteligenta are copilul tau?

/ / Modificat: 2006-11-07
Ce tip de inteligenta are copilul tau?


  

Fiecare copil este inteligent in felul lui. Majoritatea testelor de inteligenta masoara abilitatile de vorbire, perceptiile vizuale, abilitatile matematice si logice. Psihologul Howard Gardner crede ca exista 7 tipuri de inteligenta care contribuie semnificativ la capacitatea personala de invatare. Afla ce tip de inteligenta se potriveste cel mai bine copilului tau:

Inteligenta lingvistica


Copiii care sunt talentati in aceasta arie, au un vocabular bogat si se exprima foarte bine. Le place sa citeasca, sa scrie si sa spuna povesti. De asemenea se delecteaza cu jocuri de cuvinte si rime. Acesti copii se folosesc de limbaj pentru a structura si  retine informatiile.

Inteligenta logico-matematica


Chiar si ca prescolari, acesti copii au o abordare ordonata, sistematica a vietii.

Iubesc sa aranjeze obiectele pe categorii, sunt intrigati de relatiile de cauzalitate si fac teste sau experimente pentru a-si verifica observatiile si ideiile. De obicei invata cu usurinta sa calculeze (de multe ori "in capul lor") si se "imprietenesc" instant cu computerele. Sunt buni la jocuri de logica si strategie. Pe masura ce cresc sunt fascinati de concepte abstracte si pun intrebari de genul: "Este timpul real?".

Inteligenta spatiala


Copiii cu un nivel ridicat al inteligentei spatiale isi dau imediat seama daca ai schimbat ceva in camera. Obseva usor cum obiectele se relationeaza cu altele si cum partile se potrivesc pentru a forma un intreg. Acesti copii gandesc in imagini vizuale si deseori exceleaza in arta sau in activitati de constructie. Unii pot fi fascinati de masinarii.

Inteligenta muzicala


Aptitudinea pentru muzica este adesea evidenta cand copiii sunt mici. Copiii cu abilitati muzicale sunt receptivi la sunete si isi amintesc cu usurinta ritmuri si melodii. Unii dintre acesti copii sunt puternic motivati sa cante la instrumente muzicale, dar altii par a fi multumiti ca muzica sa faca parte din viata lor, construind o intreaga colectie de discuri. Ar putea chiar pretinde ca se pot concentra doar daca asculta muzica.

Inteligenta kinestetica


Copiii cu aptitudini in acest domeniu, au o abilitate neobisnuita de a-si controla miscarile corpului si indemanare in lucrul cu diferite obiecte, invata manipuland obiecte. Ei se exprima prin miscare si au nevoie sa se miste. Pot deveni atleti, dansatori sau chirurgi. In timpul liber aleg activitati fizice cum ar fi innotul sau mersul pe bicicleta.

Inteligenta interpersonala


Copii cu puternice abilitati interpersonale relationeaza exceptional cu alte persoane si isi fac cu usurinta prieteni. Deoarece sunt constienti de gandurile si sentimentele altora, acesti copii aleg adesea sa conduca grupuri sau sa medieze conflicte. Organizatori innascuti, petrec timp si energie dedicandu-se proiectelor comunitare sau activitatilor extracurriculare, de obicei ii implica si pe altii in ceea ce fac.

Inteligenta intrapersonala


Acesti copii au un simt foarte puternic a ceea ce ei sunt si nu sunt preocupati in mod special de ceea ce altii cred despre ei. Viata lor este ghidata de sentimente si idei interioare. Apreciaza intimitatea si deseori prefera singuratatea in locul activitatilor de grup. Chiar daca ar putea sa nu fie "populari" in sensul conventional, au incredere in fortele proprii si spiritual sunt admirati si uneori invidiati.

  • Sursa: Babyblog.ro <
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre