Necesitatea decalotarii penisului la copiii sub 2 ani

/ / Modificat: 2010-07-08
Necesitatea decalotarii penisului la copiii sub 2 ani
Intrebare:

- Am un baietel de 1an si 7 luni si nu l-am decalotat. As dori un sfat cum sa fac pentru ca acum e prea tarziu si nu stiu daca trebuie sa merg sau nu la chirurg pentru operatie cu copilul. Ce ma sfatuiti?

Raspuns:





 

Parerile medicilor cu privire la necesitatea decalotarii penisului la copii sub 2 ani sunt impartite.

Daca in trecut aceasta practica era recomandata de majoritatea medicilor, actual tot mai multi sunt de parere ca in absenta unei fimoze patologice decalotarea nu este necesara.

Se considera ca la sugar si copilul mic, exista o fimoza (ingustare a orificiului preputial) fiziologica (normala) si in absenta unor reactii inflamatorii locale, pana la varsta de 2 ani, acest orificiu se va dilata progresiv pe masura ce copilul creste.


Insa, asa cum am spus, parerile sunt impartite si atitudinile sunt variate, tinand si de traditii locale sau religioase.

Insa, cert este ca decalotarea brutala, fortata, este periculoasa, putand antrena leziuni locale, urmate de infectii si fimoza sau parafimoza.



De aceea, cel mai bine ar fi sa va abtineti de la decalotare, daca aceasta nu se face cu usurinta si sa va adresati eventual unui pediatru/chirurg pediatru pentru aceasta manevra.

In acest fel veti putea discuta cu medicul despre necesitatea sau nu a circumciziei. Daca insa constatati aparitia la nivelul tegumentelor peniene a unor leziuni inflamatorii locale, fisuri sau copilul acuza dificultati si dureri la urinare, adresati-va cat mai curand medicului.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre