Cum iti faci timp sa gatesti cand ai un copil mic: 6 sfaturi practice

/ / Modificat: 2023-05-31
Cum iti faci timp sa gatesti cand ai un copil mic: 6 sfaturi practice

Organizarea timpului atunci cand ai un copil mic este dificila. Majoritatea mamelor pot confirma acest lucru, iar cand vine vorba de gatit, lucrurile se pot complica. E adevarat, copiii mici ne solicita aproape toata energia, minut cu minut, de dimineata pana seara. Asa ca, ce poti face ca sa te asiguri ca iti ramane timp sa gatesti? Uite cateva solutii salvatoare:

Refoloseste resturile de mancare

De la o zi la alta, in frigider se aduna diferite resturi de mancare. Daca nu iti doresti sa mananci acelasi lucru ca in ziua precedenta, vezi cum poti sa le refolosesti. Ai chiftele ramase de la cina de seara trecuta? Pregateste un sos si fierbe paste. Gata, ai creat un nou preparat rapid.

Putina carne, cateva legume facute la cuptor si un sos de iaurt ramase de la pranz se combina perfect intr-un wrap. Amesteca orezul ramas cu cateva legume, pentru o garnitura satioasa si sanatoasa. Poti sa transformi resturile de legume si intr-un piure delicios. Doar le mixezi putin la blender si adaugi condimente.

Gateste si congeleaza

Una dintre cele mai practice solutii este sa ai mereu ceva in congelator. Asa ca poti sa te gandesti cum si ce sa congelezi. Partea buna este ca poti congela aproape orice.

Pentru o gustare rapida sau un mic dejun, incearca aceste briose cu branza de vaci. Briosele ramase le pui in pungi ziplock si le bagi la congelator. Atunci cand pregatesti pranzul, gateste mai mult sos pentru paste, mai mult orez sau legume si pune o parte in congelator. Poti face acelasi lucru chiar si cu supe, sarmale, lasagna sau placinte cu carne.

Gateste cand doarme copilul

Da, stim ca aceasta este situatia ideala, chiar daca nu e mereu posibil. Totusi, atunci cand simti ca ai energie si disponibilitate, poti sa pregatesti in avans mancarea. Sau cel putin o parte din masa de pranz sau cina.

Ce poti face? Sa faci sosul pentru paste, sa toci legume, sa faci aluatul pentru briose, sa cureti si sa tai cartofi, sa pregatesti salata. Practic, poti face acele lucruri pe care le consideri mai greu de indeplinit atunci cand copilul este treaz.

Nu te complica

Viata ta este destul de plina atunci cand ai un copil mic. Asa ca nu te complica cu tot felul de retete complexe, care necesita multi pasi. In schimb, cauta retete simple pe care sa le pregatesti rapid.

De exemplu, cuptorul iti este prieten. Poti sa pui aproape orice ingrediente vrei in tava, adaugi condimente si doar pornesti cuptorul. Alte idei de mancaruri rapide sunt pastele cu sos, sandwichurile si supele. In plus, nu e necesar sa faci totul de la zero de fiecare data. Poti sa folosesti borcane cu sosuri din comert, pungi cu salate deja spalate si taiate sau chiftele congelate.

Gateste in etape

Nu trebuie sa astepti finalul zilei ca sa incepi sa pregatesti cina. Profita de orice moment al zilei ca sa bifezi cate un pas.

Ai cateva minute libere de dimineata? Spala si toaca legumele. A adormit copilul? Taie si condimenteaza carnea. Apoi, cand se apropie seara, trebuie doar sa pui ingredientele in tava si sa le bagi la cuptor.

Apeleaza la un mic ajutor

Gatitul alaturi de copii dureaza mai mult si este dezordonat. Insa, cei mici invata multe din aceasta experienta. Invata despre gusturi si texturi, cum sa se organizeze si cum sa prinda incredere. In plus, petreceti timp impreuna si cel mic se va bucura sa te ajute.

Ce poate face copilul tau in bucatarie? Sa spele si sa taie legume (cu un cutit pentru copii), sa rupa salata, sa amestece, sa toarne, sa striveasca legume pentru piure, sa faca un sandwich, sa curete zona de lucru si sa puna masa. 

Viata cu un copil mic e dificila. Si pare si mai dificil sa pregatesti mese echilibrate si nutritive atunci cand cel mic te solicita aproape tot timpul. Insa este posibil sa te organizezi in bucatarie. Tine cont de sfaturile de mai sus. Pe masura ce creezi o rutina, iti va fi din ce in ce mai usor.

Sursa foto: shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii gatit copii Gatit copii Timp copii

Articole recomandate

Citeste si despre