Reguli generale de buna purtare in public

/ / Modificat: 2014-01-10
Reguli generale de buna purtare in public

Oglinda educatiei pe care o ofera parintii copiilor o reprezinta comportamentul copiilor in public. Desi depui eforturi semnificative in acest sens uneori copiii preiau meniere dintre cele mai nepotrivite in public de la surse nepotrivite: alti copii, tv etc. Trebuie sa lupti impotriva acestora cu multa rabdare si cu tact pentru a-i insufla bunul simt si politetea micutului in astfel de situatii.

Reguli generale de bune maniere in public

  • Este frumos si politicos sa ofere scaunul unui adult, in special unei persoane mai in varsta, handipacate sau unei femei gravide atunci cand merge cu mijlocul de transport in comun.
  • Sa stai cu talpile ridicate pe scaune la restaurante sau in public este un obicei nemanierat si dezgustator.
  • Nu se mananca in mijloacele de transport in comun. Este si neigienic si deranjant pentru alti pasageri care pot simti miroul neplacut de mancare si care nu trebuie obligati sa suporte acest lucru.
  • Gunoaiele se arunca numai in cosurile de gunoi special amenajate, niciodata pe jos.
  • Muzica la casti nu se asculta niciodata la maxim atunci cand esti in public, pentru ca poti deranja lumea din jur.
  • Atunci cand esti in public, tonul vocii trebuie sa fie moderat, niciodata nu se tipa si nici nu se ridica tonul: este nepoliticos si deranjant.
  • Peretii cladirilor si ai altor institutii publice nu se mazgalesc.
  • Nu este frumos sa te opresti sa stai de vorba in mijlocul trotuarului, deoarece blocheaza libera circulatie
  • Invata-l sa deschida usa pentru ceilalti (in special pentru fetite, daca e baiat).
  • Atunci cand intra intr-un lift este politicos sa astepte sa iasa mai intai lumea si apoi sa intre el. Acest lucru se aplica si cu alte incaperi.

    Cum inveti copilul bunele maniere in public?

    Discuta intotdeauna acasa cu micutul tau despre ce inceamna un comportament adecvat in public. Mai ales inainte sa mergeti undeva, vorbeste-i despre cum se procedeaza cand intri intr-o incapere, cand cunosti lume noua, etc. pentru a fi pregatit.

    Daca observi ca micutul tau devine neastamparat, apuca-l de manuta si strange-l usor. Trage-l deoparte si aminteste-i ce ati discutat acasa cu privire la astfel de comportamente.

    Un copil au nevoie de 4 elemente pentru a reusi sa puna in practica ceea ce il inveti:

    • instructia (vorbeste-i despre aceste reguli);
    • demonstratia (arata-le, fii un model pentru el);
    • experienta (lasa-i sa experimenteze si sa suporte consecintele actiunilor lor);
    • evaluare (evaluarea situatiei finale).

    Repeta-i mereu care sunt regulile de comportament in public! Copiii invata prin repetitie. Trerbuie sa ai multa rabdare cu ei si sa fii dispusa sa spui acelasi lucru de mai multe ori.

    Invata sa complimentezi si sa recompensezi bunele maniere ale copiilor! Incearca sa nu remunerezi buna purtare a copilului pentru a nu o face dependenta de ceva. Dar, din cand in cand cate o bombonica si vorbe bune din plin nu strica. Copiii apreciaza aceste lucruri si ii ajuta sa-si inradacineze un astfel de comportament.

    O alta modalitate utila prin care copii pot invata bunele maniere este sa practici cu el jocuri de rol. Creati diverse scenarii si luati pe rand rolul unui cetatean care intra intr-o cladire, in lift etc. In acest fel lectia nu se va transforma intr-o teorie si poate fi si uh mijloc distractiv.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Comportament copii Buna purtare public Bune maniere copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre