Jocurile de rol la copii. Beneficii si idei de jocuri de rol

/ / Modificat: 2016-08-02
Jocurile de rol la copii. Beneficii si idei de jocuri de rol

Probabil ca il auzi frecvent pe copilul tau spunand ca vrea sa se joace de-a printesa sau pompierul, ca vrea sa fie Superman si sa salveze omenirea. Ti-a spus vreodata ca el cand va fi mare... va fi doctor, actrita, cantaret sau politist? Copilul are o inclinatie naturala in a se aventura in jocuri de rol, in care se pune in pielea unui personaj sau imita o situatie reala de viata si incearca sa inteleaga mai multe lucruri din ea. Descopera care sunt cele mai importante beneficii ale jocurilor de rol in dezvoltarea micutului si cateva idei interesante pe care sa le propui micutului tau!

Beneficiile jocurilor de rol in dezvoltarea copilului

Jocul de rol este considerat o arta magica a imitatiei si a prefacerii. In cadrul jocurilor de rol copilul reproduce fictiv o situatie reala (personaje, fenomene, functii, relatii) intr-un scenariu prestabilit. Beneficiile pe care aceste activitati le au in dezvoltarea lui sunt nenumarate, dezvoltand abilitati importante si ajutandu-l sa inteleaga o multime de concepte si idei pe care altfel cu greu si le-ar putea explica.

Jocul de rol nu este doar o activitate distractiva pentru cel mic, el devine un instrument esential al invatarii. Copilul invata prin experienta, deoarece devine "actor" al vietii sociale si nu numai, si are ocazia sa invete lucruri noi, sa isi formeze convingeri si sa infrunte situatii complicate, in care se vede nevoit sa gaseasca solutii creative pentru a le depasi. Potrivit specialistilor, prin acest tip de joc, el este incurajat sa se joace si sa dobandeasca o multime de abilitati si cunostinte:

  • isi exploreaza imaginatia;
  • dobandeste noi elemente de limbaj si isi dezvolta vocabularul;
  • invata gandeste abstract;
  • isi imbunatateste abilitatile sociale;
  • constientizeaza efectele sau consecintele unei actiuni asupra altora;
  • intelege punctul celorlalti de vedere;
  • dezvolta abilitati de lider;
  • capata incredere in sine si in fortele proprii;
  • invata lectii de viata importante;
  • gaseste solutii creative la diverse probleme.

                    Mai nou, expertii in psihologia copilului au demonstrat ca jocul de rol foloseste si stimuleaza nu doar latura emotionala, limbajul sau abilitatile motorii, ci are un rol esential in dezvoltarea inteligentei celui mic. Determina formarea unor conexiuni sinaptice la nivel cerebral. Cu cat se formeaza mai multe conexiuni de acest gen, cu atat copilul devine mai inteligent.

                    Alti cercetatori sunt de parere ca jocul de rol stimuleaza dezvoltarea timpurie a creierului, in special a lobului frontal, care regleaza comportamentul copilului.

                    Dincolo de toate beneficiile pe plan social, cognitiv si psihomotor, stimularea imaginatiei ramane cel mai important avantaj al acestui joc.

                    Idei de jocuri de rol pentru copii

                    Imitarea mamicii si a taticului

                    Jocurile de rol incep sa prinda contur printre activitatile copilului inca de cand este mic si isi fac simtita prezenta in mod firesc. Sigur ca ele trebuie incurajate si mai mult de catre tine, insa copilul va dori sa te imite pe tine sau pe tatic, fara ca macar sa ii sugerezi acest lucru. Dorinta de "a fi ca mami si ca tati", care apare in mod natural, este un prim joc de rol pe care micutul tau il pune in aplicare si din care invata foarte multe.

                    Permite-i copilului sa te imite si sa te ajute atunci cand faci curatenie si sa reproduca anumite comportamente ale tale - atunci cand gatesti, cand muncesti, cand vorbesti la telefon etc.

                    In felul acesta, copilul nu doar ca te va cunoaste mai bine, dar intelege mai bine si comportamentul adultilor si invata abilitati care-l vor ajuta mai tarziu.

                    Imitarea unor situatii reale de viata

                    Copilul adora sa se joace de-a profesoara, doctorul, vanzatoarea, pompierul, cantareata, actrita etc. Sunt jocuri de rol in care copilul imita situatii reale de viata sau personaje, pe care le reproduce imaginar.

                    In acest fel, copilul invata mai multe si intelege mai bine lumea inconjuratoare. Punandu-se in pielea unor personaje reale, el isi explica anumite comportamente si actiuni pe care le fac unele persoane pe care le intalneste in viata reala. Cu alte cuvinte, se joaca de-a doctorul pentru a intelege mai bine ce se intampla in cabinetul medicului, ce presupun exact consultatiile, dar din postura cealalalta, nu a pacientului, ci a doctorului. Cu ajutorul jocului de rol, copilul poate scapa de frica de medici sau de alte fobii sau temeri legate de anumite persoane sau situatii sociale (circ, clovni, concerte etc.)

                    Jocuri... de-a imbracatul

                    Aceste joculete sunt mai potrivite pentru fetite, care adora sa imite personaje precum printese, regine, modele, actrite, manechine si sa se preschimbe in ele cu ajutorul hainelor, machiajului etc.

                    Copilul se poate transforma numaidecat intr-un judecator autoritar daca imbraca o roba, intr-o fantoma prietenoasa, daca ii pui un cearsaf sau in Spiderman ori Superman, daca incropesti cateva hainute si ii faci o capa sau un costum de paianjen.

                    Reconstituirea unor scene de poveste

                    Povestile pentru copii sunt o sursa inepuizabila de inspiratie pentru jocuri de rol. Pe langa faptul ca prichindelul tau poate pune in scena si personaliza povesti clasice precum Cenusareasa, Harry Potter, Alba ca Zapada, Punguta cu doi bani, Craiasa zapezii, copilul poate fi provocat sa reconstituie in maniera proprie anumite scene din ele sau finalul lor.

                    Provoaca-l pe micut sa regandeasca anumite scene: de exemplu, intreaba-l si roaga-l sa puna in scena ce ar fi facut el in locul Cenusaresei, cand mama vitrega i-a interzis sa mearga la bal? Ce ar fi facut cand a batut ceasul de 12 noaptea si a trebuit sa plece? Ce ar fi facut in locul lui Harry Potter in anumite situatii cheie? etc.

                    Interpretari pe scena

                    Fie ca e vorba de punerea in scena a unui concert sau a unei piese de teatru, pune-l pe micutul tau sa sustina recitaluri, sa cante la un instrument si sa faca acest lucru in fata mai multor oameni. Nu doar ca il ajuta sa scape de tracul de scena, dar contribuie si la dezvoltarea stimei de sine. In plus, la punerea in scena a unui show, copilul trebuie sa coopereze si colaboreze si cu alti copii sau oameni, ceea ce il ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale.

                    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                    Taguri Jocuri rol copii Jocuri copii Joaca copii

                    Articole recomandate

                    Citeste si despre