Reguli esentiale de buna purtare, pentru care nu e niciodata prea devreme

/ / Modificat: 2023-12-01
Reguli esentiale de buna purtare, pentru care nu e niciodata prea devreme

Cand este un copil destul de mare pentru a invata reguli de buna purtare? Pana la ce varsta putem spune ca un copil "are voie" sa mai uite de bunele maniere? Adevarul este ca bunele maniere se "predau" celor mici din frageda pruncie, chiar daca poate nu realizam asta.

Respectul, formulele de salut, politetea se deprind de copii inca de cand mama le spune "buna dimineata" la trezire sau "noapte buna" la culcare, chiar daca sunt bebelusi. Conceptul de formula de salut este, astfel, similat natural.

Tot natural invata copilul si sa spuna "te rog" si "multumesc", daca ii adresezi aceste cuvinte atunci cand ii ceri o jucarie, de exemplu, iar el ti-o da.

Cum invatam copiii cu bunele maniere

Dincolo de replicile de baza,  de salut, multumire si adresare, exista si o serie de reguli pe care copiii trebuie sa le inteleaga si sa se obisnuiasca de mici sa le respecte. In acest fel vor intelege ca trebuie sa aiba respect fata de ceilalti, iar regulile cu care puteti incepe sunt:

• nu tipa la alti copii sau la alti oameni

• nu intrerupe conversatiile, vorbim pe rand

• cere voie cand vrei sa iei un lucru care nu iti apartine

• acopera-ti gura cand tusesti sau stranuti

• nu jignim si nu lovim

• nu facem galagie atunci cand cineva se odihneste

Repetitia este mama invataturii

Cu cat repetam mai mult anumite replici sau comportamente, cu atat mai usor se fixeaza in memoria copilului. Chiar daca nu a inceput sa vorbeasca inca, il puteti invata sa faca cu manuta atunci cand va despartiti de cineva. Cand poate sa vorbeasca, il puteti invata si formule usoare de salut precum ”buna” si ”pa-pa”. Atunci cand copilul spune si el formulele de salut, felicitati-l si dati-i de inteles ca sunteti mandri de el.

Explicati-le mereu celor mici de ce folositi anumite cuvinte si invatati-i si pe ei, la randul lor, sa le puna corect in context. De exemplu, daca v-au lovit din greseala cu o jucarie, invatati-i sa va ceara iertare. Cu cat vor repeta acest lucru mai des acasa, cu atat mai repede vor invata sa isi ceara scuze si in public, daca va fi cazul.

Nu toate regulile de buna purtare vor fi asimilate cu usurinta de cei mici. Este nevoie de multa rabdare, de repetitie si de un bun exemplu personal dat de adultii si de copiii mai mari din preajma lor, pentru ca aceste comportamente sa devina un reflex. Un copil care invata de mic sa foloseasca formulele de politete va fi un copil educat, pregatit pentru a se descurca in societate.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Buna purtare public

Articole recomandate

Citeste si despre