Cum sa eviti comportamentele parintilor toxici in comunicare cu copiii

/ / Modificat: 2023-12-07
Cum sa eviti comportamentele parintilor toxici in comunicare cu copiii

Desi ca mame si tati, in general, incercam sa cautam intotdeauna ce este mai bun pentru copiii nostri, uneori reproducem inconstient sau involuntar comportamente ale parintilor toxici care ar trebui evitate. Toate aceste comportamente au un impact important asupra dezvoltarii copiilor. Cu toate acestea, acest articol nu se axeaza pe judecata sau reprosuri, ci mai degraba pe contrariul lor.

Cum sa eviti comportamentele parentale toxice cu copiii tai

Evita cerintele excesive

Exigenta poate fi benefica pentru ca copiii sa se simta motivati si stimulati si sa dea tot ce au mai bun. Cu toate acestea, acest lucru trebuie facut in masura potrivita, deoarece cerintele excesive pot crea o presiune prea mare.

Fii flexibil

Un alt comportament parental toxic este intransigenta. Bineinteles ca este important sa stabilesti limite si sa fii disciplinat cu copiii, dar este de asemenea important sa fii flexibil cu ei.

Nu manipula

Manipularea implica exercitarea controlului asupra celuilalt, cautand sa ii reduca capacitatea de autocritica. Astfel, este o forma de control, un comportament toxic care le face rau si copiilor nostri.

Stai departe de autoritarism

Parintii autoritari au tendinta de a stabili multe reguli si norme acasa si sunt rareori dispusi sa le discute. Ei pur si simplu le impun si acestea trebuie respectate. Dar acest lucru poate deveni, de asemenea, un comportament toxic pentru copiii. In acest sens, este important sa va puneti de acord asupra regulilor, oferindu-le spatiu pentru a se exprima, incurajandu-le in acelasi timp simtul responsabilitatii si stabilind limite atunci cand este cazul.

Nu recurge la violenta

Desi poate parea o evidenta sa nu-i lovesti sau sa nu-i agresezi verbal pe copii, realitatea este ca, din pacate, in multe case inca exista comportamente violente. Este un lucru pe care trebuie sa-l evitam cu orice pret, deoarece violenta, fie ea fizica sau verbala, are un mare impact asupra copiilor, putand sa le lase sechele psihologice ireversibile. In plus, acest tip de comportament agresiv sau violent nu ii invata nimic si nu face decat sa incurajeze frica. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Comunicarea cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre