Invata copilul sa aiba rabdare!

/ / Modificat: 2016-09-22
Invata copilul sa aiba rabdare!

Copiii mici sunt nerabdatori din fire. Rabdarea este o virtute care ii ajuta cel mai mult la maturitate. Ea ajuta copiii sa se gandeasca foarte bine inainte de a lua decizii, sa aprecieze valoarea gratificarii intarziate si sa contracareze impulsivitatea si alte probleme de comportament specifice varstei si nu numai. Afla cum il ajuti pe copilul mic sa aiba rabdare!

Invata-l prin puterea exemplului!

Invatarea prin exemplu ajuta copilul sa reziste in fata unor tentatii si dorinte, sa se adapteze unor situatii care cer amanare si sa se autocalmeze. Aceste calitati sunt necesare in maturitatea emotionala.

Pune-l in fata unor situatii sau creeaza scenarii in care copilul sa isi dea seama ca daca ar mai fi asteptat un pic si daca s-ar fi gandit mai bine, alegerea sau decizia lui ar fi avut o alta finalitate.

Ai rabdare cu el!

Tu esti cel mai bun mentor pentru el, iar actiunile si comportamentul tau il invata cele mai multe lucruri. Ai rabdare cu el de fiecare data cand vorbeste cu tine si asculta-l de fiecare data pana la capat. Nu il intrerupe si acorda-i atentia necesara!

Comunica cu copilul tau!

Atunci cand micutul tau iti cere ceva pe care sa i-l iei sau sa i-l dai imediat, abtine-te sa tipi la el sau sa ii spui sa taca. Explica-i in schimb copilului motivele pentru care nu poti sa ii satisfaci dorinta in acel moment!

Ofera-i alternative!

Daca nu poti sa satisfaci imediat o cerere a copilului si i-ai explicat de ce, cauta o alternativa a ceea ce cere: o alta jucarie, un joc, o carte etc. Trebuie sa aiba ceva cu care sa-si ocupe timpul si sa isi distraga atentia de la ceea ce vrea cu ardoare. Daca ii promiti ca o sa ii dai acel ceva altadata, asigura-te ca iti respecti promisiunea.

Fii clara si concisa in exprimari!

Foloseste-te de expresii clare atunci cand incerci sa il determini pe copil sa aiba rabdare. Daca iti cere o bomboana, nu ii spune ca ii dai "imediat" sau "in putin timp" sau "intr-un minut". Copiii mici nu stiu sa aprecieze valoarea si durata unor astfel de exprimar. Spune-i clar "dupa ce termin de spalat vasele", "cand vine tati acasa" etc.

Incearca sa nu ii satisfaci mereu poftele imediat!

De fiecare data cand micutul tau iti cere ceva, nu ii da imediat, in secunda urmatoare. Lasa un timp de 15 secunde pana la a-i satisface dorinta si in timp creste gradual momentul de asteptare cam pana la 1 minut. Este un exercitiu util pe termen lung care il ajuta sa inteleaga ca este normal si necesar ca uneori sa astepte o perioada pana sa primeasca ceva.

Foloseste-te de povesti!

Ii poti citi sau istorisi povesti cunoscute deja sau poti inventa chiar tu unele folosindu-te si de jucarii din dotare pentru a scoate in evidenta rabdarea si importanta calitatii de a fi rabdator. Copiii invata foarte bine din povesti, pentru ca reprezinta un univers apropiat de capacitatea lor de intelegere si perceptie.

Fii mereu sincera cu el si nu te zgarci cu aprecierile la adresa lui!

Stima de sine, respectul si chiar rabdarea se invata la copii printr-un feedback pozitiv din partea ta si prin felul in care ii apreciezi comportamentul. Daca se poarta bine, complimenteaza-l, daca nu, spune-i ca nu esti fericita si multumita de felul in care s-a comportat. Copiii care se simt bine in pielea lor si au o stima de sine crescuta reusesc sa aiba rabdare atunci cand situatia o cere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rabdare copii Dezvoltare copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre