Bebelusul la 3 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2013-06-26
Bebelusul la 3 luni si 1 saptamana

La varsta de 3 luni si 1 saptamana (13 saptamani), bebelusul tau isi impune deja personalitatea si incepe sa isi controleze din ce in ce mai bine corpul si actiunile pe care le intreprinde. Este varsta in care eruptia dentara si-ar putea face aparitia, iar primul rostogolit complet este o premiera in dezvoltarea lui fizica. Nici la capitolul comunicare sau limbaj nu ramane restant, vocabularul lui imbogatindu-se cu si mai multe sunete balbaite si chicoteli fara prea mult inteles. Invata sa iti cunosti mai bine copilul la varsta de 13 saptamani si descopera la ce sa te astepti in dezvoltarea lui.

dezvoltare-bebelus

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 3 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau a crescut maricel si acest lucru se vede la masuratoare si la cantar. Copilul masoara, la varsta de 13 luni, in jur de 60 de cm in lungime si cantareste aproximativ 5.7 kg. Valorile parametrilor de crestere de la aceasta varsta pot varia in functie de particularitatile fiecarui copil in parte.

Daca pana acum, copilul abia reusea sa-si sustina capul singur cateva clipe, incepand cu varsta de 3 luni, aceasta devine o abilitate pe care o va stapani foarte bine. Dezvoltarea fizica ii permite deja sa poata sta in fundulet timp de cateva secunde.

Tine-l culcat pe spate si intinde-i mainile. Prinde-l de manute si trage-l spre tine, cat sa ia pozitia de stat in fundulet. Nu ii da drumul, deoarece nu este inca apt sa stea singur in aceasta pozitie. Totusi, daca pana acum reusea sa se intoarca doar de pe spate intr-o parte atunci cand statea culcat, acum bebe este capabil sa faca o rostogolire completa si sa te surprinda cu o intoarcere la 180 de grade, de pe burtica pe spate sau invers.

Copilul reuseste sa isi controleze bine manutele si este capabil sa prinda cu ele obiecte mici. Poti introduce zornaitoarele din ce in ce mai mult in jocurile pe care le intreprinzi cu el. I le poti da sa le tina in manute. Pe langa faptul ca adora sunetele pe care le scot, copilul are ocazia sa isi exerseze si perspicacitatea (motricitatea fina).

Este posibil ca la 13 saptamani sa isi faca aparitia si coltisorul primului dintisor sau, cel putin, sa se manifeste semnele care anunta eruptia lui. Daca bebelusul saliveaza in exces, rontaie sau roade tot ce prinde in manute (inclusiv propriile maini), are si putina febra sau este iritat, este foarte probabil ca primul dintisor sa fie dornic sa-si faca aparitia in gurita lui.

Comunicarea si dezvoltarea sociala

Bebelusul tau de 3 luni si 1 saptamana va incepe sa-ti arate tot mai mult ca te recunoaste. Bebelusii recunosc figurile parintilor (cele mai familiare) inca din primele zile, dar cam pe la varsta de 3 luni acest lucru devine tot mai evident.

Bebelusii adora sa fie atinsi! Mai mult decat atat, tanjesc dupa atingerile mamei – mangaierile si orice expresie a dragostei reprezinta pentru bebelusi o parte importanta in cresterea si dezvoltarea lor. Contactul piele pe piele cu bebelusul tau nu doar ca participa la crearea unei legaturi intre voi, dar il si ajuta pe cel mic sa se linisteasca atunci cand nu se simte bine, este speriat sau are o alta problema.

Dezvolta simtul atingerii bebelusului tau oferindu-i spre atingere o varietate cat mai mare de texturi: blana, lana, matase, materiale mai aspre etc. Cel mai probabil, bebelusul va duce totul la gurita, asa ca alege materialele cu atentie si nu il pierde din ochi.

Dezvoltarea emotionala si sociala a copilului este in plina manifestare, iar modurile in care cel mic isi exprima emotiile si incearca sa interactioneze devin mai complexe pe masura ce inainteaza in varsta. Si limbajul lui este mai bogat cu cateva sunete, chiar daca acestea sunt inca destul de greu de inteles si, pentru tine, nu au nicio noima. El stie sigur ce vrea sa iti spuna!

Cel mai adesea, bebelusul imita sunete pe care le aude frecvent in jurul lui. Isi exprima bucuria si exaltarea nu doar prin zambete subtile, ci prin rasete cu gura pana la urechi. Se manifesta cu tot corpul, miscandu-si agitat manutele si piciorusele in acelasi timp in care gangureste sau chicoteste.

Plansul ramane cel mai important "limbaj" al copilului pana cand invata sa vorbeasca, dar si principala metoda prin care isi manifesta emotii si nevoi. Bebelusul tau incepe sa devina din ce in ce mai mult o fiinta sociala si sa interactioneze tot mai mult cu cei din jur. Este atent la tine cand vorbesti, ba chiar se opreste din supt sau din alte activitati pe care le face pentru a-ti acorda intreaga lui atentie, apoi bolboroseste tot soiul de sunete ca raspuns la ceea ce vorbesti cu el.

De asemenea, este apt sa empatizeze cu starile tale si ale celor apropiati. Bebelusul simte cand esti trista, ingrijorata sau cand esti speriata. Nu uita ca socializarea este o abilitate care se invata si se cultiva de-a lungul intregii vieti. Insa cu cat interactionezi si comunici mai mult cu el de mic, cu atat sociabilitatea va prinde mai usor radacini in dezvoltarea lui. 

Articole si informatii utile despre bebelusul de 13 saptamani (3 luni si 1 saptamana)

Jocul la bebelusi

Stranutul la bebelusi

Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

Somnul bebelusilor

7 mituri despre somnul bebelusului tau

Cat si cum doarme bebe?

Somnul

bebelus

Pana la aceasta varsta, cel mai probabil ca ti-ai recapatat pe deplin odihna din timpul noptii, deoarece bebelusul ar trebui sa doarma deja toata noaptea, fara intrerupere. Programul de somn al bebelusului de 3 luni inca acumuleaza in jur de 15 ore pe care le doarme zilnic, dintre care aproximativ 8 doar in timpul noptii.

Bebelusul inca doarme culcat pe spate, cu burtica in sus, deoarece pericolul sindromului mortii subite inca persista la aceasta varsta. Specialistii sustin ca dupa 3 luni, copilul ar trebui sa fie apt sa faca diferenta intre zi si noapte, pentru a anticipa mai usor cand este timpul sa doarma. Poti incuraja dezvoltarea acestei abilitati la copil, pastrand casa cat mai luminata pe timpul zilei si cat mai intunecata atunci cand se insereaza.

Alimentatia

Alaptarea, hranirea cu biberonul sau mixta continua si la aceasta varsta. Desi multi parinti sunt tentati sa introduca inca de pe acum alimente solide in hranirea bebelusului, pediatrii sustin ca sistemul digestiv al copilului nu este inca suficient dezvoltat pentru a tolera textura lor. Ei recomanda parintilor sa astepte pana la 4 sau chiar 6 luni pana sa inceapa diversificarea alimentatiei.

Doar in cazuri speciale, in care medicul constata ca bebe nu ia suficient in greutate doar din alaptat sau hranit cu lapte praf, ar putea recomanda inceperea diversificarii alimentatiei mai devreme de 4-6 luni. Insa nu este recomandat sa o incepi fara a consulta, in prealabil, pediatrul copilului.

In jurul varstei de 13 saptamani, un bebelus care s-a nascut cu o greutate medie, ar trebui sa consume intre 140 si 170 ml de lapte la fiecare masa. Va fi hranit doar in timpul zilei, iar programul lui va include in jur de 5 mese zilnic.

De la varsta de 3 luni si 1 saptamana in sus, o multime de surprize te asteapta in dezvoltarea lui, iar momentul in care va sta singur in fundulet, va merge de-a busilea si va face primii pasi nu este deloc departe. Important este sa fii mereu alaturi de el si sa il stimulezi constant sa faca pasi repezi si armoniosi in cresterea si dezvoltarea lui.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului, la varsta de 3 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi 3 luni Simturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre