Cand invata bebelusii sa se rostogoleasca?

/ / Modificat: 2016-01-19
Cand invata bebelusii sa se rostogoleasca?

Rostogolitul inseamna trecerea bebelusului de pe spate pe burtica si invers. Aceasta miscare apare de obicei dupa ce micutul tau invata sa isi tina singur capul. Este si primul semn ca incepe sa devina mobil. Imediat dupa aceea, vei observa cum bebe este dornic sa se indrepte si prinda jucariile aflate la distanta, sa se tarasca pentru ca mai apoi sa mearga de-a busilea.


La ce varsta incepe bebelusul sa se rostogoleasca?

Varsta la care bebe poate incepe sa treaca de pe o parte pe alta se incadreaza in general intre 6 si 7 luni atunci cand muschii gatului si bratelor sunt suficient de dezvoltati. Insa momentul in care poate face asta nu este batut in cuie. Unii bebelusi reusesc sa se impinga in brate si sa se rostogoleasca pe burtica de la 3 luni, in timp ce altii intarzie momentul pana dupa 7 luni.

Experienta mamicilor din comunitatea Copilul.ro confirma faptul ca bebelusii se pot rostogoli la varste diferite si ca depinde de ritmul lor de dezvoltare. Ele au dezbatut subiectul pe forum la topicul "Cand invata bebelusii sa se rostogoleasca?":

Rodica 32: Fetita mea are 4 luni si 20 de zile si de cand avea 4 luni si 5 zile se rostogoleste pe burtica. Eu din ce am mai auzit pe la alte mamici, sunt copii care o fac chiar si la 6 luni, fiecare copil are ritmul lui, unii intarzie sa faca anumite lucruri cum ar fi rostogolirea sau mersul de-a busilea, si apoi recupereaza foarte repede, uneori chiar in cateva zile...fetita mea acum exerseaza sa se intoarca pe spate, sper sa reusim curand..

Ligiafodorean: Carina abia la 5 luni si 2 saptamani a reusit sa se intoarca complet singurica, asa ca rabdare multa.

Anka_bocioaga: Si al meu flacau s-a intors pe burta si inapoi pe la 6 luni, acum are 7, dar nu mi-am facut probleme, degeaba il puneam eu pe burtica. Fiecare cu ritmul sau, unele lucruri le face mai incet, altele mai repede... De stat in fund, a stat la 5 luni, asa ca om vedea ce surprize ne mai ofera piticii.
 

Cum apare si evolueaza rostogolitul la bebelusi?

3-4 luni

Daca la varsta de 3 luni iti pui bebelusul pe burtica, acesta este capabil sa isi ridice usor capul, poate si umerii de la podea folosindu-se de forta bratelor. Aceste tentative de a se ridica il ajuta la dezvoltarea musculaturii.

Pozitia pe burtica nu este tocmai favorita lui la aceasta varsta. De aceea, va incerca tot timpul sa isi schimbe pozitia si cel mai probabil va plange si va fi iritat. Este important sa incerci sa il tii pe burtica tocmai pentru a-l incuraja sa isi dezvolte musculatura si sa se rostogoleasca.

5-7 luni

Bebelusul tau a crescut maricel acum si este capabil sa isi sustina singur capul, sa se impinga cu putere in brate si sa-si arcuiasca spatele. El poate lovi cu picioarele si poate inota cu usurinta dand din manute. Toate miscarile pe care le face ajuta la intarirea musculaturii si favorizeazaprocesul rotogolirii. Pana la varsta de 6-7 luni el ar trebui sa fie este capabil sa se rostogoleasca in ambele directii.



Ce se intampla daca bebelusul nu da semne de rostogolire?

Nu trebuie sa iti faci griji daca bebelusul tau nu s-a rostogolit deloc si a trecut direct la tarat, mers de-a busilea sau ridicat in picioruse. In timp ce majoritatea bebelusilor se rostogolesc, exista posibilitatea si sa sara pste aceasta etapa nefiind un motiv de ingrijorare. Este posibil ca bebelusul sa devina in scurt timp suficient de puternic incat sa treaca la etape mai avansate ale dezvoltarii psihomotorii.

Trebuie sa iti faci griji pentru bebelusul tau daca, pe langa faptul ca nu reuseste sa se rostogoleasca, nu este capabil nici sa isi sustina singurel capul, sa stea in fundulet sau sa se tarasca ori sa-si miste manutele si picioarele constant. Mergi cu el la medic daca suspectezi o intarziere in dezvoltarea psihomotorie.

In cazul in care ai nascut prematur, trebuie sa stii ca este posibil ca micutul sa-si dezvolte toate aceste abilitati un picut mai tarziu decat ceilalti.

Ginazarna: Sarando, Matilda are 5 luni si daca o pun pe burtica se rostogoleste pe spate, dar invers, nu! Ei nu ii place pe burtica, se ridica, se intinde dupa jucarie daca e vreuna in peisaj, dar se plictiseste repede. Nu s-a intors singura pe burtica niciodata, dar nu cred ca e motiv de ingrijorare.

Denysa89: Stai linistita, nu trebuie sa te sperii. Si eu am o fetita de 11 luni. Ea abia pe la 8 luni se intoarcea de pe burtica pe spate, dar doctorita mi-a zis sa nu ma sperii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mersul de-a busilea

Articole recomandate

Citeste si despre