Cum le spui strainilor ca nu vrei sa iti atinga copilul, fara sa pari nepoliticoasa

/ / Modificat: 2021-11-17
Cum le spui strainilor ca nu vrei sa iti atinga copilul, fara sa pari nepoliticoasa

Bebelusii atrag atentia in orice situatie si devin punctul principal de atractie oriunde s-ar afla. Fie ca iesi la plimbare in parc, in fata blocului, ca te duci cu bebelusul pana la magazin sau pur si simplu astepti la coada la farmacie, cineva iti admira copilul si, pana sa-ti dai seama, vezi ca il atinge pe manute, pe fata sau pe cap. Orice mamica vrea sa isi protejeze copilul, iar astfel de gesturi din partea unor straini, oricat de bine intentionate ar fi, sunt total nepotrivite.

Copiii mici sunt sensibili la orice microb din mediul inconjurator. Ei isi folosesc foarte mult manutele pentru a explora si a cunoaste si stau toata ziua cu ele in gura, asa ca o atingere, chiar si pe manute, din partea unui strain, poate fi un gest periculos.

Cum opresti oamenii sa iti atinga bebelusul

Ai nevoie de metode politicoase, dar ferme, de a-i tine la distanta si de a proteja copilul cat mai mult de astfel de interactiuni, mai ales in aceasta perioada dificila pentru toata lumea, de pandemie.

Intreaba-i daca s-au spalat pe maini

Cand un strain se apropie prea mult de copil si vezi ca vrea sa-l atinga sau sa-l ia in brate, opreste-l si intreaba-l daca are mainile curate. Sugereaza-i sa foloseasca dezinfectant sau sa se abtina de la a atinge copilul daca nu s-a spalat recent pe maini. In cazul musafirilor si al celor care vin acasa sa vada bebelusul, arata-le politicos unde este baia, pentru a se spala pe maini, inca de cand intra in casa.

Poti fi si mai ferma si sa le spui clar strainilor ca nu vrei sa iti atinga copilul. Chiar daca vor parea ca se blocheaza pentru o secunda, cu siguranta nu vor mangaia bebelusul dupa o asemenea replica.

Explica-le ca bebelusii se pot imbolnavi

Daca o persoana insista sa mangaie bebelusul doar pentru ca stie ea mai bine, poti merge mai departe cu explicatia si ii poti spune clar ca nu te simti confortabil sa iti atinga cineva copilul.

”Stiu ca ai intentii bune, dar bebelusii sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi” - daca spuneti asta cu un zambet, cu siguranta oamenii vor intelege si nu se vor supara, ci va vor respecta decizia. Daca nu va pasa prea mult de reactia strainilor, puteti fi si mai ferma, pentru a va asigura ca nu va atinge nimeni copilul. Nu este nimic in neregula ca mama sa fie protectoare cu puiul ei, iar oamenii trebuie sa inteleaga acest lucru.

Bebelusii se pot speria de oamenii straini

Daca cineva pe care nu il cunosti vrea sa ia in brate copilul este absolut firesc sa te opui. Ii poti spune ca bebelusul nu reactioneaza bine in preajma strainilor si ca ar fi mai bine sa nu il atinga. Strainii trebuie sa va respecte dorinta si sa pastreze distanta pentru ca este vorba despre un bebelus, nu despre un obiect de la magazine, pe care il pot atinge cum vor ei.

Mergi in directia opusa

Daca pur si simplu nu ai chef de interactiune si explicatii, poti face stanga imprejur si sa te indrepti in directia opusa celei in care se afla persoana prea inistenta. Este foarte usor sa anticipezi atunci cand cineva vine spre voi cu scopul de a intra in vorba sau de a vedea bebelusul si poti evita situatiile de socializare fortata care nu va iti fac placere, pur si simplu intorcand caruciorul si mergand in directia opusa.

Acopera caruciorul

Protectia de la carucior sau o panza prin care sa intre totusi aerul sunt ideale pentru a tine curiosii la distanta. Creeaza o bariera intre bebelus si straini, fara sa ii porovoace celui mic vreun disconfort. In schimb, pe straini ii descurajeaza cand vad un carucior acoperit si inteleg ca nu este momentul pentru a intra in vorba sau pentru a-l vedea pe cel mic.

In concluzie, nu va sfiiti sa luati atitudine si sa fiti ferma atunci cand este nevoie. Nu va faceti griji pentru cum vor reactiona ceilalti si puneti mai presus de orice binele copilului. Orice gest care va face sa va simtiti inconfortabil sau care ii provoaca celui mic stres ar trebui descurajat din start. Nu trebuie sa va simtiti cu nimic vinovata daca refuzati politicos apropierile unui strain pentru a va proteja copilul, dimpotriva!

FOTO: Pixabay.com

Taguri Straini siguranta copii Bebelusi 3 luni

Articole recomandate

Citeste si despre