CDC, avertisment! Cazurile de parechovirus, un virus periculos la nou-nascuti, se inmultesc

/ / Modificat: 2022-07-20
CDC, avertisment! Cazurile de parechovirus, un virus periculos la nou-nascuti, se inmultesc

Centrul Americane pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) avertizeaza ca, incepand din 20 mai 2022, a primit rapoarte din mai multe state cu privire la infectii cu parechovirus (PeV) la nou-nascuti si sugari.

Mai mult, CDC afirma ca un bebelus din Connecticut a fost infectat la cateva zile de la nastere. Micutul a suferit convulsii, iar virusul i-a afectat creierul. In ciuda eforturilor medicilor, bebelusul a murit 34 de zile mai tarziu. 

Virusul este larg raspandit si circula in intreaga lume, in special vara si toamna, dar afecteaza cel mai grav copiii cu varsta mai mica de trei luni.

CDC a emis avertismentul pentru a anunta retelele de sanatate si medicii din SUA, dar si din lume, cu privire la circulatia parechovirusului (PeV).

Ce sunt parechovirusurile

Parechovirusurile umane (PeV) fac parte din familia Picornaviridae. Acestia sunt agenti patogeni comuni in copilarie, asociati cu o varietate de manifestari clinice, de la simptome grave, la unele usoare sau chiar forme asimptomatice. 

PeV fac parte din aceeasi categorie de virusi cu enterovirusurile. Exista mai multe specii de parechovirusuri, dintre care doar PeV-A este cunoscut ca fiind cauza bolii la om. Acesta, la randul sau, este impartit in mai multe tipuri: PeV-A3 este cel mai adesea asociat cu boli grave.

Simptomele parechovirusului la sugari

La copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, sunt frecvente simptome precum infectia tractului respirator superior, febra, diareea si eruptiile cutanate. Cei mai multi copii sunt infectati in momentul in care incep gradinita, iar pana la varsta de cinci ani aproape toti copiii au fost infectati la un moment dat, desi este foarte rar ca acestia sa se imbolnaveasca grav.

Cu toate acestea, in cazul sugarilor mai mici de trei luni, simptomele se pot agrava si pot duce la boli grave, cum ar fi septicemia, convulsii si meningita sau meningoencefalita, in special la sugarii mai mici de o luna.

De asemenea, poate provoca pierderea auzului, probleme de invatare si de memorie si insuficienta renala.

Cum se transmite?

PeV se transmite foarte usor pe cale aeriana, ca orice alt virus. Este suficient ca copilul sa stea intr-o incapere in care o persoana care este infctata stranuta sau tuseste. De asemenea, se poate lua prin contact cu o suprafata infectata. 

Excretia din tractul respirator superior poate avea loc timp de 1-3 saptamani, iar din tractul gastrointestinal pana la sase luni dupa infectie. Perioada de incubatie este necunoscuta.

PeV sunt larg raspandite si circula in intreaga lume. Unele tipuri prezinta o sezonalitate clara la sfarsitul verii si toamna, asemanatoare cu enterovirusurile.

FOTO: gothamist.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Bebelusi 3 luni

Articole recomandate

Citeste si despre