Cum se dezvolta simturile bebelusului in burtica?

/ / Modificat: 2017-09-29
Cum se dezvolta simturile bebelusului in burtica?

Simturile bebelusului incep sa se dezvolte inca din burtica mamei si evolueaza treptat pana la nastere si dupa aceea. Fiecare dintre cele 5 simturi incepe sa se formeze la varste gestationale diferite si are caracteristici proprii. Unele se formeaza complet inca din uter, in timp ce altele se dezvolta mai mult dupa nastere.

Simtul tactil

Simtul tactil se dezvolta si formeaza inca din stadiul de embrion al fatului. Chiar inainte de a implini 8 saptamani de sarcina, embrionul este senzitiv la atingeri. Primele parti ale corpului care experimenteaza senzitivitatea sunt cele care sunt sensibile si la adulti: obraji, zona genitala (10 saptamani), palme (11 saptamani) si talpile picioarelor (12 saptamani).

Si abdomenul si fesele incep sa capete senzitivitate la atingere pana la implinirea a 17 saptamani de sarcina. Fatul reuseste sa simta atingerile si sa experimenteze simtul tactil atunci cand se misca prin uterul mamei si isi freaca fata de peretii lui ori cand isi suge degetelul.

Pana la 32 de saptamani, fiecare parte a corpului fatului este sensibila la caldura, frig, durere sau presiune.

Simtul olfactiv (mirosului)

Nasul fatului se dezvolta undeva intre 11 si 15 saptamani. Multa vreme s-a crezut ca acesta nu poate manifesta simtul mirosului in burtica mamei, din moment ce acesta depinde de aer si respiratie.

Sistemul nazal este format din 4 subsisteme. Se considera ca lichidul amniotic care inconjoara fatul trece si prin cavitatatea orala sau nazala a lui si declanseaza simtul olfactiv.

Bebelusii simt si sunt atrasi de mirosul laptelui de mama inca de la nastere, chiar daca nu l-au mai experimentat niciodata. Specialistii sustin ca acest lucru se intampla din cauza dezvoltarii acestui simt inca din viata intrauterina.

Simtul gustativ

Papilele gustative ale fatului se dezvolta la fel de mult ca cele ale adultilor inca de la varsta gestationala de 13-15 saptamani. Prin intermediul lichidului amniotic care il inconjoara in uter, fatul poate simti puternic gustul de usturoi, ceapa, chimion sau alte arome puternice din dieta mamei. Se considera ca abilitatea de inghitire a fatului se dezvolta mai mult atunci cand este inconjurat de gusturi dulci, si mai putin de cele acre sau amare.

In ultimul trimestru de sarcina fatul este capabil sa inghita peste 1 l de lichid amniotic pe zi, care face astfel si trecerea la aroma de lapte de san a mamei sau la alte gusturi pe care le prefera gravida.

Nou-nascutii au un simt gustativ extrem de bine dezvoltat si pot face usor diferenta intre gustul dinverselor alimente. De asemenea, ei au deja preferinte culinare bine definite inca de la momentul nasterii.

Simtul auditiv

Uterul mamicii nu este deloc un loc silentios in care bebelusul sa se bucure de liniste. Fatul este supus sunetelor emanate de bataile inimii tale, de miscarile intestinale sau stomacale si de cele ale vaselor de sange care trec prin organism. In plus, el aude si vocea ta sau a celor din jur.

Urechile lui incep sa se formeze si sa fie complete din punct de vedere structural inca din saptamana a 24-a de sarcina. Insa acesta poate auzi diverse lucruri si inainte ca dezvoltarea lor sa fie completa.

Pana la 27 de saptamani micutul nu numai ca aude vocile din exterior, dar este capabil sa le si recunoasca dupa ce e expus de mai multe ori la ele. Sunetele auzite sunt neclare, greu de descifrat pentru sunt acoperite cu vernix (ceara groasa care protejeaza pielea fatului de lichidul amnitic).

simturi_bebelus

Simtul vizual

Acesta este ultimul simt care incepe sa se dezvolte la fat. In cavitatea intrauterina ochii lui raman inchisi pana in apropiere de 26 de saptamani. Acest lucru este necesar pentru a permite dezvoltarea completa a retinei. La aceasta varsta gestationala ochii lui incep sa se deschida si poate sa inceapa si sa clipeasca.

Specialistii sustin ca odata cu deschiderea ochilor in burtica acesta poate vedea. In sarcina gemelara, fetii reusesc sa se vada intre ei, sa se atinga si sa se tina de mana.

Uterul mamei ramane insa un loc destul de intunecos. Ochii bebelusului pot sesiza lumina, pupilele se pot dilata si contracta abia incepand cu varsta de 33 de saptamani si cu expunerea mamicii la soare sau la alte surse de lumina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simturi bebelusi Dezvoltare simturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre