Ce jucarii folosim pentru stimularea motrica a bebelusului

/ / Modificat: 2019-05-17
Ce jucarii folosim pentru stimularea motrica a  bebelusului

De cele mai multe ori cumparam diverse jucarioare pentru bebelusii nostri, unele folositoare, altele mai putin necesare.

Exista jucariii utile pe care le putem achizitiona pentru a-i stimula pe cei mici sa se dezvolte motric, sa treaca fara dificultati de la o etapa motorie la alta. Jucaria care i-a fost alaturi ii va deveni draga, astfel ca nu se va plictisi imediat de ea, deci o putem folosi ca stimul o perioada mai lunga de timp.

Sa vedem cum ne putem folosi de jucarioare sa ii ajutam pe cei mici sa evolueze din punct de vedere neuromotor?

Inca de la nastere este important sa ne jucam cu bebelusul. Se stie ca vederea nu este in totalitate dezvoltata la nastere, in schimb auzul este bine dezvoltat, asa ca putem folosi jucarioare sonore pentru stimulare.

Exemple: clopotei, cutiute muzicale, jucarii care zornaie sau fosnesc.

! Zgomotele sa fie blande, nu acute sa il deranjeze.

Primele miscari ce trebuie stimulate sunt cele ale capului. Bebelusul trebuie sa isi dezvolte tonusul muscular de la nivelul gatului, astfel ca folosim jucarioarele sonore sa ii atragem atentia. Miscam jucaria stanga-dreapta, astfel incat bebelusul sa urmareasca unda sonora si sa intoarca de o parte si de cealalta capul.

Pe la 3-4 saptamani tineti copilasul pe antebratul dumnoavoastra si folositi aceeasi jucarie miscand-o atat stanga-dreapta, cat si sus-jos. Astfel isi va tonifia musculatura cefei si paravertebrala, va invata sa isi tina capul. Cu timpul, nu va mai avea nevoie de sustinerea dumneavoastra, il puteti pune pe pat cu fata catre o oglinda si sa plimbati si jucaria in toate sensurile.

! Sfat: daca bebelusul are tendinta sa stea cu caputul mai mult catre o parte, atunci stimulati-l cu jucaria mai mult catre partea opusa.

Alte jucarii utile in aceasta etapa sunt cele luminoase, care se aprind, se sting, insotite sau nu de sunete. In primele saptamani de viata bebelusul distinge lumina-intuneric, vede alb-negru, dar poate fi stimulat cu jucarioarele luminoase.

Jucarii utile: oglinzi ce reflecta lumina, jucarii ce proiecteaza lumini pe perete, lucruri stralucitoare. Indicat este sa fie asezat la aproximativ 25cm de fata lui.

Cand este asezat pe spate, putem folosi jucaria de tip carusel. Il putem cumpara cu toate jucariile atasate sau putem agata noi diferite forme, luminite, obiecte care sa ii atraga atentia. Bebelusul isi va dori sa atinga obiectele, sa ajunga la ele, dezvoltandu-si musculatura gatului, abdominala si mobilitatea bratelor.

! Evitati jucariile din plus deoarece copiii gusta jucariile.

Dupa 2 luni copilul este capabil sa apuce obiecte in mod intentionat si incepe sa intinda mainile spre ele sau sa le loveasca. Pe la 3 luni poate sa-si atinga tintele cu indemanare. Miscarile incep sa aiba un scop, sa fie din ce in ce mai precise. Pe la aproximativ 4 luni bebelusul isi descopera manutele si le exploreaza.

Pentru stimularea tactila putem folosi clopotei, jucarii ce fosnesc, carticele cu pagini din diferite materiale dezvoltand legatura dintre cauza si efect. Va auzi zgomotul, care este produs din manuta lui si-l va stimula sa miste si mai tare. Ii vom pune jucaria intr-o manuta, apoi in ambele, astfel stimulandu-i miscarea si dezvoltarea abilitatilor motorii, coordonarea intre membre, coordonarea mana-ochi. Ii putem da jucarii de diferite dimensiuni ca: tubulete, mingiute colorate pentru a dezvolta prehensiunea (prinderea in mana) si a invata sa inchida si deschida pumnul, sa apuce.

! Feriti-va de jucariile de dimensiuni mici ce pot fi duse la gurita si inghitite.

Ne putem juca si cu piciorusele. Sa atarnam sau sa tinem noi diverse jucarioare deasupra picioruselor si copilul sa incerce sa le prinda cu picioarele.

Pentru perioada 4-6 luni bebelusul trebuie stimulat sa se rostogoleasca, apoi sa se tarasca si sa stea in asezat.

Pentru rostogolire, punem bebelusul pe burtica si tinem ridicata o jucarie astfel incat sa reuseasca sa se rasuceasca intr-o parte sa o prinda, ca apoi sa se intoarca in totalitate pe spate si sa se joace.

Pentru tarare punem bebelusul pe burtica si jucaria preferata la o distanta de cativa centimetri, astfel incat cu un efort minim sa prinda jucaria. Cu cat reuseste sa inainteze mai bine, cu atat distanta dintre manuta si jucarie creste. Veti observa ca rasplata il va ajuta sa continue.

Pentru perioada de 6-9 luni avem nevoie de jucarii care se deplaseaza. In aceasta perioada se consolideaza echilibrul in asezat, miscarea de tarare, urmata de ridicarea si deplasarea de-a busilea.

Exemple: masinute cu roti, diverse animale cu roti.

Este important sa inteleaga miscarea, deplasarea si observand obiectele ce inainteaza, va dori sa ajunga la ele. Pentru consolidarea mersului de-a busilea putem sa punem diferite obstacole peste care sa treaca, ca apoi sa ajunga la jucarie.

Pentru a-l stimula sa se ridice in picioare si sa mentina pozitia, putem agata baloane colorate (atentie sa nu se sparga sa se sperie) la care bebelusul sa isi doreasca sa ajunga si sa se joace cu ele. Are nevoie de un sprijin, pentru a se agata sa se ridice in picioare, de exemplu: marginea patutului, un fotoliu.

Cand s-a ridicat in picioare si doreste sa faca pasi singur, pe la aproximativ 12-14 luni, jucariile de impins sunt preferate: caruciorul de papusi, minge mare pe care s-o impinga (cu ajutorul dumnoavoastra).

Putem folosi diverse jucarii puse la o distanta de cativa pasi de copil, mingi ce se rostogolesc, jucariile ce se deplaseaza si el sa vina sa le apuce.

Important este sa nu il tineti de manuta pentru a merge. Trebuie incurajat, dar lasat sa isi gaseasca singur echilibrul in picioaruse si apoi in mers.

logo-KB-png

Centrul de Recuperare Pediatrica KINETOBEBE

www.kinetobebe.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii Jucarii bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre