Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" primeste cel mai performant sistem de navigatie chirurgicala din domeniu

/ / Modificat: 2023-12-13
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii

• Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu” primeste cel mai performant sistem de navigatie chirurgicala din domeniu, vital pentru tratarea scoliozelor grave pediatrice;

• Pana acum, Salvati Copiiii Romania a donat spitalului constant aparatura medicala, precum si doua ambulante de uz pediatric;

• Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 111 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.400 de echipamente vitale, investind 9.500.000 de euro;

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, cea mai mare unitate medicala de pediatrie din tara, vor putea trata cazurile complicate de scolioza la copii, dupa ce Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat spitalul cu cel mai performant sistem de navigatie chirurgicala din domeniu - sistem de Navigatie Nav3i cu instrumente optic active - in valoare de 1.332.800 lei. O scolioza grava se trateaza doar prin interventie chirurgicala si la „Grigore Alexandrescu” ajung in medie 50 de cazuri /an care necesita interventie de specialitate.

Pe langa multiplele optiuni de configurare si o gama larga de aplicatii chirurgicale, platforma dispune de capacitatea de importare a imaginilor. Alaturi de Computerul Tomograf intraoperator, sistemul de Neuronavigatie Spinala completeaza gama de echipamente utilizate in tehnicile operatorii minim invazive, Sectia Clinica de Ortopedie Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” fiind unica din punct de vedere al performantei in tratarea afectiunilor coloanei vertebrale pentru pacienti pediatrici.

„Aparatul este important in tratamentul copiilor cu scolioza si permite accesarea pediculilor vertebrali, elementele prin care se introduc suruburile, in cazurile cele mai severe, atunci cand aparatele existente nu mai permit sa vizualizezi calea, pe unde sa introduci aceste suruburi, aceasta navgatie asta face, te  indruma pas cu pas pe calea cea mai scurta si cea sigura de la intrarea in vertebre pana la corpul vertebral  astfel incit sa scada la minimum riscurile. Nu se poate vorbi niciodata de riscuri „zero„ dar, este o permanenta lupta a specialistilor astfel incat aceste riscuri sa fie cat mai mici cu putinta. Azi, cu  ajutorul Organizatiei Salvati Copiii, avem un dispozitiv care este gold standardul in reducerea riscurilor”, a explicat Prof. Univ. Dr. Alexandru Ulici, managerul spitalului.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti este unul dintre cele mai importante spitale pediatrice din Romania. Acest spital ofera servicii medicale specializate pentru copii intr-o gama larga de specialitati, inclusiv ortopedie. Sectia Clinica de Ortopedie Pediatrica a Spitalului „Grigore Alexandrescu” este cea mai veche clinica de ortopedie pediatrica din Europa de Sud-Est. 

Echipa formata din sase medici primari, cinci medici specialisti, 20 de medici rezidenti opereaza peste 350 de pacienti lunar. Serviciul de consultatii asigura 200-250 de consultatii pe zi. Sectia cuprinde un bloc operator cu trei sali de operatii dotate la cele mai inalte standarde avand mese ortopedice, turn de artroscopie, amplificatoare de imagine. Organizatia Salvati Copiii a sustinut anterior sectia  cu echipamente performante- un turn de artroscopie 4K si o instalatie de radiologie mobila C-arm.

Sectia se concentreaza pe diagnosticarea si tratamentul afectiunilor ortopedice la copii:

    • Deformari ale coloanei vertebrale: Incluzand scolioza si alte afectiuni care afecteaza alinierea coloanei vertebrale.

    • Probleme ale membrelor inferioare si superioare: De la luxatii, fracturi, pana la afectiuni congenitale ale membrelor.

    • Afectiuni ale sistemului musculo-scheletic: Care pot include tulburari musculare, probleme de crestere si alte afectiuni care afecteaza sistemul musculoscheletal.

Despre scolioza: Scolioza este o deformare tridimensionala a coloanei vertebrale, deci pe langa planul frontal, asa numita litera "S", se adauga planul din profil si apare si rotatia vertebrala care pune si marca scoliozei. In peste 90% din cazuri nu se stie de ce apare scolioza. Exista insa si scolioza care este secundara altor afectiuni, precum cele neurologice, afectiuni musculare, boli de sistem, care pot genera aparitia deviatiei coloanei vertebrale. Sunt si cazuri in care incurbarea vertebrala pune in pericol viata si atunci este imperativa interventia chirurgicala de necesitate.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a atras atentia ca eforturile pentru intarirea sistemului medical trebuie accelerate: ”Medicina evolueaza si aparatura medicala de ultima generatie devine tot mai cruciala pentru spitalele de pediatrie, pentru a asigura interventii chirurgicale cat mai minutioase si, in egala masura, pentru a stimula o recuperare medicala buna, mai ales in cazul copiilor. Salvati Copiii Romania si-a asumat acest angajament de dotare a sectiilor si spitalelor de pediatrie din tara, un proces in care medicii ne sunt parteneri”.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este una dintre unitatile medicale cu care Organizatia Salvati Copiii are o colaborare indelungata. Incepand cu anul 2014, este parte din Programul National de reducere a mortalitatii infantile in Romania, fiind sustinute cu echipamente medicale, in valoare de peste 1.000.000 euro sectiile: Terapie Intensiva pentru nou-nascuti, ATI, ORL, Sectia Clinica de Ortopedie Pediatrica. 

De asemenea, Salvati Copiiii Romania a donat spitalului doua ambulante, a fost reparat sistemul de energie permanent, indispensabil in salile de operatii si de ATI si au fost donate echipamentele speciale care furnizeaza gaze medicale pentru alimentarea permanenta a mai multor sectii din spital si echipamente performante pentru ingrijirea copiilor precum: 4 incubatoare, 3 ventilatoare, 2 electrocardiografe, monitoare de functii vitale, 2 electrocautere etc.

Date de context

    • Spitalul „Grigore Alexandrescu” dispune de 10 sectii clinice si numeroase compartimente medicale, 19 departamente insotitoare si 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultatii si sunt internati peste 30.000 de copii cu varste intre o zi si 17 ani, peste 60% din cazuri constituind urgente medico-chirurgicale. Media zilnica a pacientilor care se prezinta la spital pentru diverse probleme este de 600 de copii, variind de la malformatii congenitale pana la traumatisme.

    • Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 111 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.400 de echipamente vitale, investind 9.500.000 de euro si sustinand astfel tratamentul si sanatatea a peste 200.000 de copii. Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani. Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani. De asemenea, doar in ultimii doi ani au fost realizate 17 cursuri de pregatire pentru medicii neonatologi in competente in ceea ce priveste ecografia, ventilatia si ingrijirea         nou-nascutului prematur.

Redirectionarea a 20% din impozitul pe profit catre Salvati Copiii Romania, resursa vitala pentru dotarea maternitatilor si a sectiilor de pediatrie

 Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania, de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie. 

Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca aici contractul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei de pe site-ul Salvati Copiii. Platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2023.

Totodata, incurajam companiile sa depuna la ANAF, pana la data de 25.12,2023, Declaratia 177, redirectionand astfel sumele aferente, conform legii, catre Salvati Copiii. Declaratia 177 si contractul le gasiti aici.

Sunt urgente dotarile in urmatoarele unitati medicale: 

    • Valcea - Spitalul Orasenesc Horezu

    • Ilfov - Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov

    • Iasi - Spitalul  Clinic Obstetrica Ginecologie Cuza Voda Iasi

    • Galati - Spitalul Orasenesc Tg. Bujor

    • Hunedoara - Spitalul Judetean Deva

    • Mures - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures

    • Timis - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu 

    • Bucuresti - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie, Sectie Clinica deTerapie Intensiva Neonatala

    • Bucuresti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”

    • Bucuresti - Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – Maternitatea Polizu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spitalul grigore alexandrescu Aparatura medicala copii Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre