Salvati Copiii Romania deschide un centru de zi în care mamele refugiate din Ucraina sa-si poata lasa copiii în siguranta, cat timp ele sunt la servic

/ / Modificat: 2024-04-17
Salvati Copiii Romania deschide un centru de zi în care mamele refugiate din Ucraina sa-si poata lasa copiii în siguranta, cat timp ele sunt la servic

-        62% dintre refugiatii intervievati nu erau angajati la momentul aplicarii chestionarului Salvati Copiii Romania, principalul obstacol fiind cel lingvistic.

-        Trei din cinci parinti ucraineni nu au gasit loc de munca în Romania

-        Salvati Copiii îsi propune sa sprijine integrarea mamelor ucrainene pe piata muncii, prin deschiderea unui centru de zi care ofera activitati de tip daycare/afterschool pentru copiii ucraineni.

-        Cei mai multi dintre parintii ucraineni, ai caror copii sunt inclusi în programele educationale ale Salvati Copiii Romania, mentioneaza ca prioritate absoluta tinerea în siguranta a copiilor lor, urmata de accesul la servicii medicale.

Trei din cinci parinti ucraineni refugiati în Romania nu au un loc de munca, în conditiile în care doar 17% sunt angajati cu contract în Romania, 11% lucreaza la distanta pentru o companie din afara Romaniei si 7% sunt angajati fara contract de munca, potrivit anchetei derulate de Salvati Copiii Romania, în luna februarie. Oficial, de la debutul razboiului si pana la data de 29 februarie 2024, în evidentele ANOFM s-au înregistrat 21.617 cetateni ucraineni, dintre care 14.727 femei; dintre acestia 2.784 s-au încadrat pe piata muncii, 1.890 fiind femei. Lipsa abilitatilor de comunicare în limba romana este cauza pe care o declara cei mai multi refugiati din Ucraina, ca impediment pentru angajare (65%), urmata de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei (54%), arata ancheta organizatiei.  Salvati Copiii îsi propune sa sprijine integrarea mamelor ucrainene pe piata muncii, prin deschiderea unui centru de zi care ofera activitati de tip daycare/afterschool pentru copiii ucraineni, alaturi de copiii romani.

Prin intermediul centrului de zi, va fi oferit sprijin integrat pentru 40 de copii, cu varste cuprinse între 6 si 11 ani. În cadrul activitatilor din centru, copiii vor beneficia de îndrumare în realizarea temelor scolare, cursuri de limba romana, activitati recreative, joaca în aer liber. Alti 60 de copii cu varste cuprinse între 2 si 5 ani vor beneficia de plata taxelor pentru cresa si gradinita.

Spatiul centrului de zi este pus la dispozitie de catre Primaria Sectorului 6, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, în cadrul Complexului de Servicii Golescu Grant din Aleea Tibles nr. 64, sector 6, extinzandu-se astfel, prin intermediul parteneriatului public-privat, aria serviciilor de sprijinire a copiilor ucraineni si romani din comunitate, aflati în pericol de marginalizare sociala. Contactul dintre copiii ucraineni si cei romani va contribui la depasirea barierelor culturale si la o mai buna coeziune sociala bazata pe educatie nonformala si deprinderea unor abilitati de convietuire în acelasi spatiu comunitar. 

Initiativa este derulata în parteneriat cu Asociatia Proiect Voiajor (Jobs for Ukraine), care sprijina si faciliteaza angajarea mamelor, în timp ce copiii lor beneficiaza de activitatile din centrul de zi.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii Romania, a explicat necesitatea sprijinirii concrete a mamelor ucrainence: “La începutul acestei crize umanitare, cand proportiile nu erau înca pe deplin cunoscute, mamele ucrainence ne-au uimit prin taria lor: treceau frontiera pe jos, cu copiii de mana sau în brate, decise sa-i puna la adapost. Acum, aceste mame au nevoie de sprijin pentru a se putea integra social, pentru a putea lucra si acoperi cheltuielile de baza. Totodata, copiii au nevoie de un mediu socio-educational în care sa se simta în siguranta”. 

Conceptul si amenajarea centrului sunt semnate de arhitectul Omid Ghannadi si Inside Social.

“Vorbesc în numele colegilor mei, al membrilor asociatiei Inside Social cand spun ca suntem foarte bucurosi sa facem parte din proiectul centrului de zi pentru copiii ucrainieni. Suntem încantati ca activitatea si pasiunea noastra pentru design pot fi de ajutor în astfel de proiecte care reusesc sa faca lumea un loc mai bun, mai ales pentru cei care sunt nevoiti sa treaca printr-o perioada grea si nedreapta pentru ei. Credem ca o astfel de implicare nu poate fi decat începutul unei lungi perioade de colaborare pentru proiecte cat mai importante si esentiale pentru societate. Admiram initiativele si proiectele Salvati Copiii Romania si ne dorim sa fim de folos oriunde putem, ca sa putem fi o mana de ajutor. Colaborarea si implicarea colectiva nu poate duce decat la noi initiative si mai ample si sa lase în urma o amprenta importanta pentru lumea în care traim”, a declarat Omid Ghannadi.

Ancheta realizata de Salvati Copiii Romania arata ca principalele nevoi ale parintilor ucraineni care s-au refugiat cu copiii în Romania sunt legate de:

  • ajutor financiar (23%),
  • sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%),
  •  cursuri de limba romana (16%),
  • servicii de afterschool pentru copii (13%),
  •  sprijin pentru gasirea unui loc de munca (12%).

Dintre nevoile pe care nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei si a utilitatilor, 54% sunt legate de vizite la doctor si achizitia de medicamente, 43% de îmbracaminte si încaltaminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mancare.

Desi raspunsul la întrebarea daca vor sa ramana sa locuiasca în Romania, în mare parte este “nu” sau „nu stiu”, cei care confirma ca vor ramane adauga ca aceasta este optiunea copiilor si faptul ca acestia îsi fac deja studiile aici, copiii demonstrand în acest mod necesitatea lor de integrare. 

Numele meu este Irina, sunt din orasul Nikolaev. M-am nascut si am locuit acolo cu familia mea pana în ziua în care a început razboiul. Îmi amintesc de fiecare zi a acestui cosmar... cum am fost nevoiti sa traim în subsolul casei noastre, protejandu-ne de explozii, cum vedeam frica în ochii copiilor, cum îi minteam despre ce se întampla, în speranta ca totul nu este decat o greseala teribila a cuiva si ca se va termina în curand. Asa am decis sa scoatem copiii din Ucraina, iar Romania a fost o prioritate, deoarece teritoriile noastre se învecineaza si oricand, din moment ce razboiul se termina, ne putem întoarce rapid acasa.

Cu ajutorul unor prieteni am cunoscut niste oameni foarte amabili care lucreaza la Salvati Copiii. În scurt timp am fost invitati pentru înregistrare si oferire de asistenta psihologica sau din partea altor specialisti. De asemenea, ni s-a oferit si un sprijin financiar considerabil pentru acoperirea nevoilor de baza, în conditiile noastre dificile. Pe parcursul celor doi ani în care am locuit în Bucuresti, aceasta organizatie ne-a oferit asistenta si sprijinul necesar.

Traim în conditii de siguranta, indiferent de cum evolueaza situatia în tara noastra. Eu lucrez legal, fiica mea este angajata si în acelasi timp învata online, fiul meu învata doar online. Deoarece eu sunt la serviciu, fiul meu învata acasa singur si ramanea singur toata ziua, dar copilul are nevoie de pregatire cu un profesor si de comunicare cu alti copii.

Cei mai multi dintre parintii ucraineni ai caror copii sunt inclusi în programele educationale ale Salvati Copiii Romania mentioneaza ca prioritate absoluta tinerea în siguranta a copiilor lor, urmata de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil si contra cost, si la educatie, mentionand aici si nevoia de transport gratuit pentru copii. Majoritatea mentioneaza ca nu reusesc sa satisfaca toate nevoile de baza, dar încearca sa asigure copiilor cele necesare, facand economii. 

De la declansarea crizei si pana în prezent, Salvati Copiii Romania a oferit sprijin pentru 353.959 de persoane, dintre care 179.577 de copii ucraineni si 174.382 de adulti. Salvati Copiii a acordat o atentie deosebita furnizarii de servicii directe copiilor, parintilor si adultilor vulnerabili, dezvoltand interventii rapide pentru a raspunde situatiei de urgenta, dar si nevoilor de integrare a acestora, prin oferirea de suport material si financiar, traducere si consiliere informationala, suport psiho-social, precum si îndrumare si consiliere pentru accesarea drepturilor si serviciilor disponibile, cum ar fi accesarea sistemului de învatamant, a serviciilor medicale, a locurilor de munca sau a serviciilor de consiliere emotionala.

Începand din 25 februarie 2022, Salvati Copiii este alaturi de copiii refugiati ajunsi din Ucraina pe teritoriul tarii noastre, evalueaza constant nevoile si ofera asistenta umanitara si suport pentru acces la servicii de educatie si sanatate, dupa caz, la puncte de trecere a frontierei cu Ucraina si Republica Moldova, în Centrele de Cazare si Proceduri pentru Solicitanti de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari, în taberele de refugiati si puncte de stationare, precum si în comunitati rurale si urbane în care copiii ucraineni si parintii lor locuiesc. De asemenea, a înfiintat opt Centre de Consiliere si Servicii Integrate în Bucuresti, Galati, Tulcea, lasi, Suceava, Baia Mare, Timisoara si Targu Mures si a dezvoltat programe educationale în scoli partenere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre