Sarcina si memoria

/ / Modificat: 2008-02-06
Sarcina si memoria





 

Un studiu australian confirma ca sarcina si memoria sunt legate prin faptul ca pe perioada de sarcina, viitoarele mame devin mai distrate si uita mai repede.

 




Cercetatorii australieni au descoperit ca memoria femeilor poate fi deteriorata pe o perioada de pana la un an, dupa ce au nascut, desi efectele sunt minore si in general vizeaza sarcini solicitante si nefamiliare.

Deficientele de memorie pe care multe femei le traiesc dupa perioada de sarcina si nastere sunt foarte asemanatoare cu deficitele modeste regasite din compararea adultilor sanatosi de 20 de ani cu adultii sanataosi de 60 de ani.

Studiul australian a analizat rezultatele obtinute in urma a 14 studii diferite din intreaga lume, care au testat performanta memoriei pe un numar de 1000 de femei aflate sau nu in perioada celor 40 de saptamani de sarcina.

Rezultatele acestei analize au dezvaluit ca femeile insarcinate au inregistrat rezultate foarte slabe la unele aspecte ale testului, dar nu la tot testul. Cel mai greu test pentru femeile insarcinate a fost cel care presupunea sarcini noi sau dificile.

Sarcinile obisnuite care implica memoria precum retinerea numerelor de telefon ale persoanelor apropiate si a menbrilor familiei, nu sunt puse in pericol pe perioada de sarcina. In schimb, lucrurile se schimba putin cand vine vorba de retinerea unor noi numere de telefon, a numelor sau a unor informatii.

Cercetatorii au dorit sa afle de ce memoria femeilor se deterioreaza pe perioada de sarcina, intr-un moment atat de important. Desi nu au probe rezultate in urma unor experimente, cercetatorii sunt de parere ca relevanti in aceasta problema sunt factorii stilului de viata.

Cercetatorii argumenteaza ca pe perioada de sarcina stiulul de viata sufera modificari si dupa nastere mamicile pot suferi din cauza lipesi de somn. Studii efectuate anterior pe perioada de sarcina au demonstrat deja ca astefel de modificari pot afecta performanta cognitiva.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

06 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre