Saptamana 40 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-31
Saptamana 40 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 40 de sarcina ai ajuns la termen, dar este posibil sa nu nasti chiar acum. Specialistii spun ca numai 5% dintre femei nasc la data calculata. Incearca totusi sa ai rabdare in continuare, chiar daca este mai greu dupa tot ce ai indurat. Dar mai ai atat de putin!

Cat de mare este bebelusul in saptamana 40 de sarcina

Este greu de spus cat de mare va fi bebelusul tau atunci cand se va naste, dar majoritatea nou-nascutilor au in saptamana 40 putin peste 3.400 de grame si in jur de 52 de centimetri in lungime. La aceste dimensiuni, bebe poate fi cat un dovleac.

bebelus-burtica-saptamana-40

Oasele bebelusului sunt bine dezvoltate si tari. Oasele craniului raman separate, pentru a se putea strange la nastere. Fontanelele - partile moi de la nivelul craniului, unde oasele nu acopera inca creierul, se vor intari mai tarziu. Mai exact, fontanela anterioara se va intari intre luna a 8-a si a 15-a de viata, iar cea posterioara mai devreme, intre a treia si a patra luna de viata.

La nastere, pielea bebelusului va fi de un roz alburiu deoarece melanina - substanta care face ca pielea sa fie mai inchisa de atat - apare doar dupa ce bebelusul a luat contact cu lumina.

De asemenea, la nastere, bebelusul poate vedea orice se afla la o distanta de 20-30 de centimetri de ochisorii lui.

Imediat dupa ce va lua contact cu mediul din afara uterului, va avea loc prima respiratie, ceea ce determina o mare schimbare - sangele din plamani va fi oxigenat, iar respiratia se va produce de 50 de ori pe minut.

Odata ce a inceput travaliul, bebelusul va trebui sa sufere transformari, inclusiv o crestere a nivelului unor hormoni. Acest lucru ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de glicemie dupa nastere.

Pentru a-i face adaptarea mai usoara in aceasta lume noua pentru el, vorbeste-i pe un ton cald cat mai des si tine-l pe pieptul tau pentru a-ti auzi bataile inimii.

saptamana 40 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 40 de sarcina

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in uter. Informatiile noastre au rolul de a-ti oferi o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 40 de saptamani de sarcina?

40 de saptamani inseamna sfarsitul celor 9 luni de sarcina. Totusi, exista sarcini care se termina la 42 de saptamani. Doar un hop mai ai de trecut si iti vei tine bebelusul in brate!

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 40 de sarcina

In ciuda progreselor medicinii, inca nu se poate sti exact cand va intra o femeie in travaliu. Poate sa nu fie atat de tarziu cum crezi, mai ales daca bebe nu a fost conceput exact cand estimezi tu (acest lucru se intampla mai frecvent cand data probabila a nasterii este calculata bazandu-se doar pe data ultimei menstruatii si nu ai facut o ecografie in primul trimestru al sarcinii).

Totusi, chiar si cu date de incredere, unele femei au o sarcina prelungita, iar expertii nu inteleg cu adevarat din ce cauza.

Simptome frecvente la 40 de saptamani de sarcina

Pe ultima suta de metri nu vei fi scutita de simptome, insa, cel mai probabil, esti deja obisnuita cu ele si nu te mai afecteaza atat de mult. Este vorba de bine-stiutele probleme cu somnul (incearca sa te odihnesti cat mai mult, chiar daca nu dormi, pentru a nu fi epuizata deja la venirea pe lume a micutului), de oboseala, de neliniste si de contractii.

In ce priveste contractiile adevarate, cel mai probabil stii deja cum sa le diferentiezi - nu cedeaza cand schimbi pozitia in care stai, apar la intervale din ce in ce mai mici de timp si sunt din ce in ce mai puternice fata de cele Braxton Hicks.

Analize si investigatii in saptamana 40 de sarcina

Inca mai ai cateva putin timp inainte de a fi considerata ca fiind peste termen. Dar, pentru a fi sigura ca fatul tau inca se dezvolta bine, in acesta saptamana medicul tau va dori sa incepi niste teste speciale pentru a-ti monitoriza copilul. Daca ai complicatii ale sarcinii, probabil ca ai inceput aceste teste deja.

Un profil biofizic (BPP) consta intr-o ecografie detaliata pentru a verifica daca copilul se misca, respira, are tonus muscular (daca isi inchide si deschide mainile sau daca isi flecteaza si isi extinde membrele inferioare), cantitatea de fluid amniotic ce il inconjoara (si care este importanta deoarece acest lucru ne spune cat de bine suporta placenta copilul).

Poate sa includa si 20 de minute sau mai mult de monitorizare a batailor cardiace fetale. Alternativ, poti sa faci ceea ce este numit uneori ca BPP modificat, un test care include monitorizarea batailor cardiace fetale cu un monitor fetal si o evaluare ecografica a cantitatii de fluid amniotic. Aceste teste se fac de obicei de 2 ori pe saptamana.

Daca testele fetale nu sunt linistitoare - cantitatea de lichid amniotic este prea mica, de exemplu - vei fi programata pentru inducerea travaliului cat mai repede cu putinta. Daca este vorba de o problema serioasa, ti se poate face o operatie cezariana de urgenta.

Medicul tau iti va face o examinare si va verifica daca colul tau este pregatit. Pozitia acestuia, cat de moale este, cat de sters (subtiat) este, si cat de dilatat (deschis), pot afecta modul si momentul inducerii travaliului. Daca nu intri singura in travaliu, ti se va induce travaliul intre saptamana 41 si 42.

In timp ce astepti sa inceapa travaliul, asigura-te ca acorzi suficienta atentie miscarilor fetale si ca il anunti imediat pe medicul tau daca observi o scadere a activitatii fetale.

Ce trebuie sa stii despre inducerea travaliului

Ce inseamna inducerea travaliului?

Daca tu si medicul tau ati decis ca nu este o idee buna sa astepti mai mult declansarea spontana a travaliului, medicul poate folosi anumite tehnici pentru a induce declansarea travaliului.

O metoda mai putin riscanta de inducere a travaliului este ruperea apei. Totusi, pentru a face acest lucru, cervixul trebuie sa fie dilatat cativa centimetri. Unele femei considera aceasta procedura, ce implica un instrument ce seamana cu o croseta, cam inconfortabila. Desi adesea ruperea apei este suficienta pentru a induce travaliul, cateodata procedura trebuie sa fie combinata cu o injectie intravenoasa de Pitocin.

Ruperea membranelor este facuta de un medic si se simte ca un examen ginecologic, desi poate cauza durere si crampe. Doctorul practic rupe membranele amniotice care sunt atasate de partea de jos a cavitatii uterine.

Acest proces pare ca elibereaza substanta de tip hormon numita prostaglandine, ce iti poate ajuta corpul sa intre in travaliu.

O metoda comuna de declansare a travaliului este si exclusiv administrarea unei substante denumita Pitocin (cunoscuta si sub denumirea de oxitocina). Oxitocina se administreaza intravenos si are ca efect aparitia de contractii ce dilata colul intr-un moment oportun, ajutand fatul sa coboare.

Deoarece placenta este mai putin eficienta in a elibera substante nutritive dupa 42 de saptamani si pot sa apara si alte complicatii severe dupa depasirea termenului, majoritatea doctorilor iti vor induce travaliul daca acesta nu s-a declansat spontan in 2 saptamani dupa depasirea datei preconizate a nasterii.

Care sunt riscurile asociate cu inducerea travaliului?

Oxitocina - principalul drog folosit pentru stimularea contractiilor – prezinta riscul de hiperstimulare a uterului daca doza este prea mare. Dar riscul principal este ca declansarea travaliului sa nu functioneze si ca tu sa ai nevoie de operatie de cezariana.

Procesul de pregatire a colului si declansarea travaliului poate dura destul de mult. Daca tot nu ai intrat in travaliu dupa 24-48 de ore, medicul tau va considera ca incercarea de declansare a esuat si vei naste prin cezariana. Acest proces poate fi foarte greu pentru tine si pentru partenerul tau din punct de vedere psihologic. Efectuarea unei cazariene dupa esuarea declansarii este asociata cu o rata mare a complicatiilor, in special infectii si o durata mai mare de spitalizare.

Din cauza acestor riscuri, vei avea nevoie de monitorizare electronica continua pe parcursul declansarii travaliului pentru a aprecia atat frecventa, cat si lungimea contractiilor, precum si bataile cardiace fetale. In majoritatea cazurilor, va trebui sa stai culcata pe o parte, pe spate sau in sezut in timp ce vei fi monitorizata. Unele spitale ofera insa telemetrie, ceea ce iti permite sa te plimbi in timpul procesului.

Exista metode naturale de declansare a travaliului?

Fii precauta daca esti tentata sa-ti induci singura travaliul acasa prin diferite tehnici "naturale". Niciuna dintre urmatoarele metode de declansare a travaliului nu s-a dovedit a fi cu adevarat eficienta, iar unele sunt chiar periculoase.

  • Daca faci sex acest lucru nu-ti va induce travaliul, dar prostaglandinele din sperma si aparitia orgasmului pot sa-ti stimuleze contractiile. In cazul in care doctorul nu iti recomanda restrictii, sexul este complet sigur pana in momentul in care ti se rupe apa. Odata ce acest lucru se intampla, daca intretii relatii sexuale, acestea maresc riscul de infectare.Trebuie sa eviti contactul sexual si in cazul in care prezinti sangerari vaginale sau placenta jos inserata, care creste riscul de a dezvolta placenta previa.
  • Stimularea mameloanelor elibereaza oxitocina, care poate declansa travaliul, dar poate avea ca efect doar o prelungire a contractiilor, lucru ce afecteaza copilul – asa ca nu incerca aceasta manevra acasa.
  • Uleiul de ricin este un laxativ puternic care iti stimuleaza intestinele. Este posibil ca primul efect imediat sa fie greata, urmata de o deshidratare masiva si diaree. De aceea, uleiul de ricin nu este indicat, desi acesta ramane in istorie ca o alternativa la inducerea travaliului pe cale medicamentoasa. Vorbeste cu medicul tau despre argumentele pro si contra.
  • Cercetatorii spun ca exista condimente care ar putea induce travaliul. Pana in prezent sunt, desigur, doar teorii, insa se presupune ca acestea ar stimula miscarile intestinale si astfel si uterul, fapt ce ar ajuta la aparitia travaliului. Condimentele picante pot produce arsuri, iar daca nu esti obisnuita cu acestea, ele iti pot irita stomacul.
  • Alte metode "naturale" includ plimbarile lungi, umflarea baloanelor, saritul pe mingea de nastere, aromaterapia, acupunctura, homeopatia etc.

Intreba-ti doctorul inainte de a lua sau face orice pentru stimularea contractiilor si a travaliului.

Ce sa faci in saptamana 40 de sarcina

Relaxeaza-te. Urmareste filme, citeste un roman, ghemuieste-te in pat cu o sumedenie de reviste sau asculta un CD nou, dormi sau atipeste cand poti - chiar si o cana de ceai poate ajuta. Daca inca mai lucrezi, intreaba daca poti sa reduci numarul de ore sau ia-ti de lucru pentru acasa de acum.

Tu esti pe ultima suta de metri si meriti odihna si relaxare! Daca esti super-activa pana in momentul nasterii, vei fi epuizata la momentul in care va sosi copilul.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 40 de sarcina

Pentru proaspetele mamici din aceasta saptamana

Nou nascutul

Deoarece el a stat curbat in interiorul uterului tau pana de curand, bebelusul tau va avea probabil pentru o perioada de timp bratele si picioarele insuficient extinse. Poate sa aiba chiar un aspect rotunjit.

Nu te ingrijora: bebelusul tau se va intinde, incetul cu incetul, si pana la varsta de 6 luni va fi complet desfasurat! Intre timp, pe masura ce se adapteaza la conditiile de viata din afara uterului cald si de incredere, el poate aprecia statul infasat intr-o paturica usoara.

Invata mai multe lucruri fascinante despre dezvoltarea nou-nascutului tau.

Viata ta: esti parinte!

In aceasta saptamana, realitatea devine evidenta - ai un copil! Este al tau, este acasa cu tine si este dependent de tine pentru dragoste, ingrijire si hrana. Fara nici o indoiala ai citit despre ce ai de facut si cum trebuie facut.

Avem o multime de articole si instrumente pentru a-ti improspata memoria si a te invata noi trucuri, dar cel mai bun sfat pentru saptamana asta: nu incerca sa devii experta in ingrijirea copilului deodata.

Ia lucrurile incet, pas cu pas. Nou-nascutul tau este mult mai rezistent decat ai putea crede. El se obisnuieste cu voi la fel cum si tu cu taticul va obisnuiti cu el. Ca toate relatiile de calitate, aceasta va necesita ceva timp.

Saptamana 39 de sarcina | Saptamana 41 de sarcina

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre