Mare atentie la bateriile pastila. Sunt des inghitite de copii. Dr. Mihai Craiu: “Dimensiunea mica nu le face nevinovate!”

/ / Modificat: 2022-02-22
Mare atentie la bateriile pastila. Sunt des inghitite de copii. Dr. Mihai Craiu: “Dimensiunea mica nu le face nevinovate!”

Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma privind bateriile pastila de dimensiuni mici. Acestea reprezinta un real pericol pentru copii daca sunt inghitite. Chiar daca acestea nu prezinta riscul de inec, deoarece pot fi inghitite cu usurinta, bateriile alcaline sunt deosebit de periculoase. Substantele continute de acestea pot duce chiar la deces.

”Aceasta este o baterie alcalina mica, in forma de nasture, fixata intr-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc si "button battery", in limba engleza.

Peste 3000 de astfel de baterii sunt inghitite accidental, in SUA, conform cu datele American Poison Control Center.

Din 1985 National Poison Data System consemneaza 56.535 astfel de evenimente.

Si ce daca? "Doar este o baterie atat de mica... Nu se va intampla nimic..."

Din pacate aceste afirmatii, pe care le-am auzit deseori de la parinti, nu sunt adevarate, in toate cazurile.

Da, este adevarat ca in 97% din cazurile citate in literatura se observa efecte minore sau nu se observa nimic, desi, in 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care inghit aceste baterii.

In lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, in ultimele decenii.

De aceea trebuie sa stim ca dimensiunea mica nu le face "nevinovate", iar intarzierea adresarii la medic poate aduce efecte extrem de grave.

“Se lipesc de mucoasa esofagului, producand o arsura chimica”

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot ramane blocate in gat sau in esofag. Si se lipesc de mucoasa esofagului, producand o arsura chimica, prin efect alcalin, extrem de repede. Pana in 2 ore poate sa apara arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinti produc arsuri. Si substantele alcaline pot sa arda. Intrebati bunicii despre arsurile cu soda caustica...

Ce putem face pana ajungem la spital, daca suspectam ca bateria inghitita nu a ajuns in stomac?

Apropos, toti corpii straini ramasi in esofag ne produc o senzatie de disconfort, ca o durere in capul pieptului, o crestere marcata a cantitatii de saliva si nevoia de a inghiti frecvent - se cheama sindrom esofagian. Cu siguranta stiti cum este sindromul esofagian daca va amintiti cum a fost cand ati mancat in trecut paine calda, insuficient coapta sau un covrig moale, insuficient prajit. V-a ramas "undeva pe drum", pana in stomac, si ati inghitit in sec de multe ori...

Cam asa e si cu button batteries. Numai ca ele pot sa arda sever peretele esofagian producand o fistula (o gaura in peretele esofagului) catre mediastin, pleura sau vasele mari. Cu efecte foarte grave...

“Trebuie data cate o lingurita de miere”

In acest scenariu trebuie data cate o lingurita de miere, la fiecare 5 minute, pana ajungeti la spital. Cat persista sindromul esofagian si sunteti pe drum spre spital dati unui prescolar sau copil mai mare miere, ca sa facilitati alunecarea bateriei catre stomac.

Odata ajunsa in stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensata de aciditatea gastrica. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singura, daca este mica, sub 20 mm.

Nu fortati varsaturile si nu pierdeti vremea. Timpul este vital in cazurile in care bateriile sunt inclavate in esofag sau in gat.

Daca pacientul respira dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizata undeva unde blocheaza si caile respiratorii. Sunati imediat la 112!

In principiu actiunea se bazeaza pe varsta copilului, pe marimea bateriei si pe severitatea simptomelor.

Aici este protocolul de la National Capital Poison Center”, a scris medicul pe Facebook. 

FOTO: educatieprivata.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre